Donacija publikacija od strane Franjevačkog muzeja i galerije “Gorica Livno” za stručnu biblioteku Muzeja Kaknja

Podijelite:

Danas (30.10.2017.) Muzej Kaknja posjetile su dvije predstavnice iz Franjevačkog muzeja i galerije “Gorica Livno” kako bi uručile donaciju publikacija za potrebe stručne biblioteke Muzeja Kaknja.

Nabavna politika prikupljanja knjižnog fonda stručne biblioteke realizovala  se formom molbe za saradnju koju je Muzej Kaknja uputio svim relevantnim institucijama i organizacijama sličnog ili istog karaktera djelovanja. Na osnovu pozitivnih odgovora iz mnogobrojnih institucija BiH te poklonjenih stručnih izdanja bibliotečki fundus danas se zaključuje na 1 500 bibliotečkih jedinica (monografije i publikacije) i oko 500 neobrađenih bibliotečkih jedinica koje će uskoro ući u sastav stručne biblioteke Muzeja Kaknja.

Ovom prilikom iskreno se zahvaljujemo Franjevačkom muzeju i galeriji “Gorica” iz Livna na doniranoj građi koja će poslužiti korisnicima stručne biblioteke Muzeja Kaknja.

Podsjećamo, Stručna biblioteka Muzeja Kaknja osnovana je 10. maja 2017. godine. Biblioteka je otvorena prije svega zahvaljujući donacijama mnogobrojnih institucija u BiH koje su poklonile različite publikacije.

Trenutno biblioteka raspolaže sa ukupno 1174  bibliotečke jedinice koje su usko specijalističkog karaktera i to: arheološkog, etnološkog, etnografskog, historijskog, kulturološkog, umjetničkog, muzejskog, rudarskog, književnog, sociološkog.

Građa je podijeljena na monografiju i periodiku.

Monografskih bibliotečkih jedinica je ukupno 820, te su podijeljene u 9 zbirki (i 40 podzbirki), i to:

  1. Nauka i znanje uopće, nauka i znanje, organizacija, informacije, dokumentacija, bibliotekarstvo, institucije, i publikacije
  2. Psihologija
  3. Teologija
  4. Društvene nauke, statistika, politika, ekonomija, trgovina, zakonodavna vlada, vojna pitanja, socijalno staranje, osiguranje, obrazovanje, folklor
  5. Matematika i prirodne nauke
  6. Primjenjene nauke, medicina, tehnologija
  7. Rekreacija, zabava, sport
  8. Lingvistika, književnost
  9. Biografija, historija

Najbrojnije su zbirke historijskog i socijalnog karaktera. Kao posebno značajna bibliotečka monografska jedinica izdvaja se publikacija “Bosansko kraljevstvo”.

Periodična publikacija posjeduje ukupno 354 bibliotečke jedinice, koje su podijeljene u 31 zbirku. Kao posebno značajnu zbirku izdvajamo Specijalnu zbirku Kakanjskih novina i zbirku Glasnika Zemaljskog muzeja, čije bibliotečke jedinice sačinjavaju najveći dio periodične građe.

U subotu 14.10.2017. godine u Muzeju Kaknja će se organizovati program pod nazivom “Otvorena vrata stručne biblioteke za studente” koji će biti upriličen u vremenskom periodu od 11:00 do 14:00 sati.

Cilj programa je upoznati studente i sve druge građane sa radom stručne biblioteke Muzeja Kaknja i njenim fondom, te izvršiti njihovo učlanjenje.

U sklopu ovog programa svi posjetioci će biti upoznati sa radom i uslugama stručne biblioteke potom će se vršiti besplatno učlanjenje posjetitelja u stručnu biblioteku a svi koji se učlane na poklon od Muzeja Kaknja će dobiti knjigu po vlastitom izboru. Nakon programa planiran je i zajednički obilazak muzejske postavke uz vođstvo muzejskog pedagoga.

Podijelite:

Posljedni članci