Dramski studio Kakanj proživljava zlatno doba: Odlični uslovi za rad, uvezane 4 institucije – rezultat 4 nove predstave

Podijelite:

Danas je u maloj sali KSC Kakanj upriličena konferencija za medije koju smo organizovali povodom premijere pozorišnih predstava koje nastaju u produkciji i koprodukciji JU KSC Kakanj.

Nakon što smo prije nekoliko dana premijerno predstavili pozorišnu predstavu “Emigranti” u produkciji JU KSC Kakanj, danas su najavljene nove premijere predstava kao rezultat rada Dramskog studija, Škole glume, te saradnje sa drugim institucijama.

Odlični uslovi za rad, sve veći broj talentovanih polaznika Škole glume, stručan voditeljski dvojac, izuzetna spremnost na saradnju sa drugim institucijama, zaključci su sa press konferencije koja je održana danas u maloj sali KSC Kakanj. 

Naime, kako su se stekli odlični uslovi za rad a koji se tiču prostorija za rad polaznika Škole glume, te uz finansijsku podršku Općine Kakanj i Vlade ZDK koji konstantno podržavaju rad Dramskog studija, JU KSC Kakanj je napravio i korak dalje u radu ovog odjela. Bosansko narodno pozoriše Zenica, STŠ Kemal Kapetanović Kakanj, JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK i JU KSC Kakanj su institucije koje stoje iza danas predstavljenih projekata s kojima se itekako ponosimo.

Riječ je o predstavama Škole glume i to mlađe i starije grupe polaznika. Mlađa grupa bila je zadužena za predstavu “Dr. Dolittle”, dok je starija radila na predstavi “Čudni događaji u noći muzeja”. JU KSC Kakanj je dogovorila saradnju sa STŠ “Kemal Kapetanović” i kao rezultat te saradnje nastala je još jedna pozorišna predstava “Gospođa ministarka”.

O produkciji, o režiji, predstavama, likovima kao i o osvojenim nagradama govorili su učesnici konferencije i to:

  1. Dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo
  2. Stručni saradnik i dramski pedagog Miroljub Mijatović
  3. Saradnik za scenske djelatnosti i voditelj Škole glume Mirza Bajramović
  4. Predstavnik JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK, rukovodilac Dnevnog centra Visoko Šemsa Gačić
  5. Ena Sikira – polaznica Škole glume
  6. Asja Trako – najmlađa polaznica Škole glume
  7. Saša Vasiljević – polaznik Škole glume, te učenik STŠ „Kemal Kapetanović“ koji glumi i u predstavi “Gospođa ministarka”
  8. Elma Kubura – polaznica Škole glume, te učenica STŠ „Kemal Kapetanović“ koja glumi i u predstavi “Gospođa ministarka”

 

Prisutnim medijima prvi se obratio dir. i producent Aldin Šljivo koji je govorio o pomenutim premijerama pozorišnih predstava. “Prije 15 dana mi smo premijerno predstavili pozorišnu predstavu “Emigranti” i evo na red su došle i dječije predstave, u pitanju su 45., 46. i 47. predstava Dramskog studija, predstave Škole glume koje su namijenjene mlađim uzrastima. Drago mi je što je u ovu priču uključen veliki broj institucija i drago mi je što su njihovi predstavnici danas sa nama. Posebno mi je zadovoljstvo što se uvezivanjem ovih institucija širi priča i kreiraju se nove ideje. Kada je u pitanju Škola glume mogu kazati da sam rad ide uzlaznom putanjom i sve je veći broj polaznika koji marljivo rade i pripremaju nove predstave. Voditelji Škole glume i ove godine su bili Miroljub Mijatović ispred BNP-Zenica i Mirza Bajramović ispred JU KSC Kakanj. Da je pun pogodak bila i  saradnja sa Dnevnim centrom u Dobrinji, dokaz je osvojena nagrada za scenografiju. Polaznici centra najzaslužniji su za vizuealno-estetsku komponentu predstave, scenografske elemente, odnosno scenografiju. JU KSC Kakanj, Dramski studio i Škola glume i u budućnosti će insistirati na saradnji sa marljivom ekipom iz Dobrinje i nagrada je rezultat rada, predanosti, volje i angažmana cijelog kolektiva u Dnevnom centru.

Važno je napomenuti da smo ove godine pored OpćineKakanj i Vlade ZDK, na samoinicijativu privatne firme Delta Petrol dobili još jednog prijatelja Škole glume i ovom prilikom im se posebno zahvaljujemo” naveo je u izjavi za medije dir. Aldin Šljivo.

Tačni datumi igranja predstava su:

Premijera predstave “Čudni događaji u noći muzeja” zakazana je za ponedjeljak 07.05.2018. godine u velikoj sali Doma kulture Kakanj sa početkom u 18:00 sati.

Premijera predstave Dr. Dolittle zakazana je za nedjelju 13.05.2018. godine  također u velikoj Sali Doma kulture sa početkom u 12:00h.

Premijera pozorišne predstave “Gospođa ministarka” zakazana je za 11.05. (petak) u 19:00 sati u velikoj sali Doma kulture.

“Škola glume ima dvije grupe polaznika to su mlađi i stariji, starija grupa već tradicionalno svoje predstave igraju za omladinu i za odraslu publiku. Ove godine smo se odlučili za nešto do čega smo došli iz razgovora s njima, na početku ovog ciklusa smo im postavili pitanje šta bi to oni željeli da igraju. Na početku nam je njihov odgovor bio konfuzan, oni žele da igraju nešto što je komedija, nešto sa elementima krimi priče, nešto što se odnosi i na njih i na starije…Jako složen posao u principu, ali smo adaptirajući jedan tekst Milene Depolo uspjeli prinaći nešto što je zadovoljilo polaznike ali i nas. Mlađa grupa radila je na predstavi “Dr.Dolittle” koja je jako bitna budući da djeci pruiža priliku da razmisle o svom odnosu prema životinjama i predmetima”, navodi stručni saradnik i dramski pedagog Miroljub Mijatović koji je izrazio veliku zahvalnost prema svima koji su bili uključeni u proces kreiranja predstava.

“Mislim da je fer i korektno da se ja kao uposlenik JU KSC Kakanj zahvalim Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj, posebno hvala roditeljima koji su redovno naše male polaznike dovodili na probe, imali strpljena i redovno komunicirali s nama. Vjerujem da će i roditelji i svi prisutni biti zadovoljni premijerama pozorišnih predstava kao i rezultatima Škole glume”, naveo je saradnik za scenske djelatnosti i voditelj Škole glume Mirza Bajramović koji je pročitavši imena svih polaznika Škole glume još jednom zahvalio kompletnoj dramskoj grupi koja je u Kakanj donijela šest pozorišnih nagrada što predstavlja veliki uspjeh.

Predstavnica JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK, rukovodilac Dnevnog centra Visoko Šemsa Gačić u izjavi za medije navela je “Bilo mi je jako drago kada nam je ponuđena mogućnost da učestvujemo u projektu predstave “Čudi događaji u noći muzeja” gdje smo kroz scenografiju pokazali svoje mogućnosti i svoja umijeća. Kao dokaz uspjeha u svemu tome bila je nagrada koju smo osvojili na festivalu u Konjicu. Vjerujem da će nastavak saradnje sa JU KSC Kakanj biti da se naši korisnici uključe aktivno kroz neke vidove Škole glume, zajedničku saradnju gdje ćemo pokazati svoja umijeća pred gledaocima”. Nakon izlaganja Šemse G. dir. Aldin Šljivo je uručio nagradu koja je osvojena na festivalu u Konjicu i to nagrada za scenografiju u kategoriji pozorišta.

Polaznica Škole glume Ena Sikira koja je na festivalu u Konjicu dobila nagradu za najbolju glumicu u izjavi za medije navela je sljedeće: “U pitanju je komedija što je za mene i moje kolege bilo jedno novo iskustvo, ali nam je bilo zaista drago što radimo na takvoj predstavi, dakle “Čudni događaji u noći muzeja”. Tematika nam je bila izuzetno bliska, budući da danas od svojih roditelja možemo čuti kako se zaposlenje i poslovi dobijaju preko neke veze i mi smo kao mlade osobe to i uočili i htjeli smo da te pojave u našem sistemu ismijemo kroz pozorišnu predstavu”.

Naša najmlađa polaznica Škole glume Asja Trako poručila je svojoj školi, drugaricama i drugovima iz razreda da dođu na premijeru predstave “Dr.Dolittle” kako bi pogledali krunu rada Škole glume. “Moje ime je Asja, imam osam godina i Školu glume pohađam već šest mjeseci. Veoma sam zadovoljna radom Škole glume i mnogo mi pomaže. U predstavi “Dr.Dolittle” igram ulogu Vanje, predstava je jako lijepa. Najviše me zabavila moja uloga i bilo je lagano raditi na predstavi”, poručila je Asja Trako prisutnim novinarima.

Dugogodišnji polaznici Škole glume Saša Vasiljević koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Konjicu i Elma Kubura koji glume u dvije predstave prenijeli su nam svoje zadovoljstvo i iskustva prilikom kreiranja pozorišnih predstava. Navedeni glumci glume u predstavama “Čudni događaji u noći muzeja” i u predstavi koja je rađena u koprodukciji JU KSC Kakanj “Gospođa ministarka”.

“Htjeli smo da spojimo ugodno sa korisnim, da radimo ono što volimo, da učimo i da pomažemo, ali i da školu iznesemo iz učionice. Sjetili smo se pomalo zaboravljenog (NAŽALOST) Nušića i njegove “Gospođe ministarke”. Okupili smo se, nas dvanaest učenika STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj i zajedno sa svojom profesoricom Editom Bajrić počeli da radimo na projektu prikupljanja sredstava namijenjenih nabavci zastora u učionicama. Ideja je bila jednostavna,tako se učinilo, međutim, kada smo počeli sa realizacijom, uvidjeli smo koliko će zapravo snage i vremena biti potrebno. Odmah smo naišli na poteškoće. Nedostajalo je vremena, nedostajao nam je prostor za rad, a različiti karakteri i želje nas učenika…bilo je teško. No, svaki trud se isplati. Našu ozbiljnost i rad prepoznali su i naša škola, ali i JU”KSC” Kakanj koji su nam ustupili i prostor i sve ono što nam je bilo potrebno da naša predstava bude korektna i uspješna. Dali smo sve od sebe, ponekad morali progutati ponos, uvažiti i tuđe mišljenje, ali sve to je bio izazov koji je od nas napravio dobar tim. Prof.Bajrić nas je vodila i usmjeravala, a njena desna ruka u svemu bili su Saša Vasiljević i Elma Kubura, dugogodišnji članovi dramskog studija. Mnogi od nas su se prvi put okušali u glumi i to vrlo uspješno, a ono što je dalo posebnost ovoj predstavi, ovoj NAŠOJ “Ministarki” , bila je muzička pratnja na gitari naših kolega Adnana Hodžića i Ahmeda Berbića. Mi volimo ono što radimo, želimo da ovo naše obrazovanje osvježimo i da izađemo iz datih okvira u kojima se sada nalazimo. Želimo da pokažemo kako nam samo treba prilika i kako možemo više- malim koracima naprijed. Ovo je možda mala stvar, rekli bi neki, ali ta stvar je naša, mi smo je stvorili. I ovdje, u našoj maloj školi, našem malom gradu, domovini, zvijezde se mogu dosegnuti. To se ne dešava samo tamo negdje, daleko… (kolektiv STŠ “Kemal Kapetanović” za predstavu “Gospođa ministarka”)

 

JU KSC KAKANJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci