Enes Ratkušić: promocija romana „Tajna bosanskog štapa“

Podijelite:

Sa ponosom vam najavljujemo promociju romana „Tajna bosanskog štapa“ autora Enesa Ratukušića koja će se održati u petak  11. decembra u 19:00 sati u Omladinskom centru.

Roman je inspiriran na predaji koja se od davnih vremena zadržala među duhovnim prvacima Bosne. Riječ je o pripovijesti koja govori da je u vrijeme pojave posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. grupa od četrdeset bosanskih didova, tadašnjih plemensko-vjerskih starješina, podstaknuta slijeđenjem vjere koja je u zvaničnim crkvenim krugovima Rima smatrana krivovjerjem, posjetila Arabiju i upoznala  učenje, najavljeno u svetim spisima. Uoči povratka im je darovan i na čuvanje povjeren štap, kao simbol mudrosti i dostojanstva. Prema istoj predaji didovski štap, koji je inače odslikan na srednjovjekovnim stećcima, kao i bašlucima, od strane bosanskog dida uručen je osvajaču Bosne sultanu Mehmedu Fatihu, kao znak predaje duhovne i svjetovne vlasti Osmanlijama. Prilikom povlačenja iz Bosne Osmanski prvaci didovski štap vratili su njenim duhovnim autoritetima, i on se čuvao u Gazi Isa-begovoj tekiji na Bentbaši u Sarajevu, do njenog rušenja od strane tadašnjih vlasti 1957. godine. Štapu se od tada gubi svaki trag, bolje rečeno sama priča o njemu i njegovoj daljoj sudbini ulazi u područje ezoterije odnosno svete tajne.

Na tom tragu rukopis problematizira dalju sudbinu štapa, koji se pojavljuje i simbolizira svojevrstnu zaštitu zemlje, koja uprkos stalnim nasrtajima sa svih strana stoljećima opstaje na historijskoj sceni. U gotovo trilerskom zapletu, protkanom brojnim iznenađenjima, sile mraka nastoje se domoći štapa, uvjerene da je to jedini način slamanja bosanskog otpora, ali nailaze na čudesnu snagu odanih vjeri i zemlji kojoj pripadaju. Čuvari didovskog štapa, uvjereni su da je njegovo spašavanje sveti cilj, i da će on biti uručen spasitelju, na čiji dolazak pravovjerni čekaju, koji će se pojaviti u vremenu kada svijetom zavlada zlo i nasilje. Jedan odlomak iz romana je posebno ilustrativan u tom smislu.

Poslije dugo vremena doći će onaj kojeg pravovjerni sa velikim nestrpljenjem iščekuju, kada svijet zahvati veliko zlo i nasilje, kada oružje postane mjera svemu, kad novac bude ustoličen kao božanstvo, kad pohlepa preokupira svako ljudsko nastojanje, kada djeca postanu gospodari roditeljima, kada muškarci budu izgledali kao žene a žene kao muškarci, kada i to prestane pa oni koji se uspiju ophrvati izazovima više ne budu u stanju pružati otpor nasilju i nasilnicima, tad će se pojaviti onaj kojeg će mala skupina ljudi željno iščekivati, a vama će biti ukazana čast da ga dočekate. Tada će sili biti uzvraćeno silom, silom u rukama pravde. Riječ pravde nadjačat će i najsitniji poriv za činjenjem zuluma, natjerati ga na uzmicanje. Nasilnici će bježati glavom bez obzira, ali sigurnog utočišta neće biti. Kada će se to dogoditi, samo Bog dragi zna, a da hoće, u to nemojte sumnjati ni koliko trun. Budite sretni da je ovaj simbol mudrosti i dostojanstva vama na čuvanje povjeren…“

Pozivamo sve ljubitelje književnosti da nam se pridruže u petak 11. decembra u 19:00 sati na promociji romana „Tajna bosanskog štapa“ autora Enesa Ratušića.

JU za kulturu i obrazovanje Kakanj/Press

Untitled-1

Podijelite:

Posljedni članci