JAVNI POZIV NA RADIONICU “DOKUMENTARNI FILM OD IDEJE DO REALIZACIJE” 2016/17

Podijelite:

Pozivamo sve zainteresovane od 13 do 19 godina da prijave učešće na radionici pod nazivom “Dokumentarni film od ideje do realizacije”. Radionica će trajati tri dana i to od 14. do 16. oktobra tekuće godine a održavat će se u prostorijama Gradske galerije likovnih umjetnosti.

“Dokumentarni film od ideje do realizacije” 2016/17 je filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13 do 19 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizilaze iz životnih situacija koje ih okružuju, problemima, samoopažanja i mašte.

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanja filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče.

Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati vještine filmske umjetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima. Svim polaznicima, bit će prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma. Trajanje radionice je 6 sati, sa pauzama  i projekcijama primjera.

Plan i program radionica:

  1. DAN (teorijski dio)

Predavači: Ratko Orozović – filmski redatelj, Nedžad Begović – filmski redatelj, Dženan Medanović – scenarista i dramaturg, Goran Lukić – filmski producent i Saša Naprta TV producent.

Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama

Historija filma, filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe bi se vršio prema afinitetima mladih polaznika i prema njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama

Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu prethodno izrađenog plana. Praktičan rad sa profesionalnom video i audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama

Pregled snimljenog materijala, odabir muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i analiza gotovog proizvoda.

Vrlo je važno naglasiti, da se za sve vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje i montaža)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primljenljiva u svakodnevnom životu.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU u takmičarskoj kategoriji OMLADINSKI FILM. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a tri najbolja će biti nagrađena na samom VIVA FESTIVALU “2017. video opremom koju obezbjeđuje kompanija AVTERA.

Prijave na broj telefona 032/771-920 svakog radnog dana od 08,00 do 15,30 sati. Rok za prijave 13.10.2016. godine!

Termini predavanja:

petak 14.10.2016. godine od 15,00 do 19,00 sati
 
subota 15.10. 2016. godine od 10,00-19,00 sati
 
nedjelja 16.10.2016. godine od 10,00 do 19,00 sati
Učešće na radionici je besplatno!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci