JAVNI POZIV NA RADIONICU “DOKUMENTARNI FILM OD IDEJE DO REALIZACIJE” 2016/17

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Pozivamo sve zainteresovane od 13 do 19 godina da prijave učešće na radionici pod nazivom “Dokumentarni film od ideje do realizacije”. Radionica će trajati tri dana i to od 14. do 16. oktobra tekuće godine a održavat će se u prostorijama Gradske galerije likovnih umjetnosti.

“Dokumentarni film od ideje do realizacije” 2016/17 je filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13 do 19 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizilaze iz životnih situacija koje ih okružuju, problemima, samoopažanja i mašte.

Polaznici radionice će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanja filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče.

Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati vještine filmske umjetnosti koja se može raditi čak i savremenim mobilnim telefonima. Svim polaznicima, bit će prikazivani i razni primjeri ekološkog filma, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma. Trajanje radionice je 6 sati, sa pauzama  i projekcijama primjera.

Plan i program radionica:

  1. DAN (teorijski dio)

Predavači: Ratko Orozović – filmski redatelj, Nedžad Begović – filmski redatelj, Dženan Medanović – scenarista i dramaturg, Goran Lukić – filmski producent i Saša Naprta TV producent.

Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama

Historija filma, filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe bi se vršio prema afinitetima mladih polaznika i prema njihovim željama.

2. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama

Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu prethodno izrađenog plana. Praktičan rad sa profesionalnom video i audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama

Pregled snimljenog materijala, odabir muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i analiza gotovog proizvoda.

Vrlo je važno naglasiti, da se za sve vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje i montaža)

CILJ FILMSKE RADIONICE:

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primljenljiva u svakodnevnom životu.

Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, te učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU u takmičarskoj kategoriji OMLADINSKI FILM. Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti festivala, a tri najbolja će biti nagrađena na samom VIVA FESTIVALU “2017. video opremom koju obezbjeđuje kompanija AVTERA.

Prijave na broj telefona 032/771-920 svakog radnog dana od 08,00 do 15,30 sati. Rok za prijave 13.10.2016. godine!

Termini predavanja:

petak 14.10.2016. godine od 15,00 do 19,00 sati
 
subota 15.10. 2016. godine od 10,00-19,00 sati
 
nedjelja 16.10.2016. godine od 10,00 do 19,00 sati
Učešće na radionici je besplatno!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci