JEDAN VELIKI GOSPODIN

Podijelite:

Gospodin Ratko Guzina, prosvjetni radnik, nekadašnji predsjednik KUD-a DIKAN, jedan od autora „Monografije Kaknja“, ljubitelj historije i umjetnosti, sada već sretan umirovljenik, radio je u oblasti kulture u periodu od 1974-1977 godine u Kaknju.

Gospodin Ratko jučer je posjetio Muzej Kaknja te smo s istim imali priliku razgovarati o kulturi ali i o samom Muzeju Kaknja te postavkama unutar njega. Pitali smo ga „ko je gospodin Ratko Guzina“ za sve one koji ne znaju. Ovaj, moramo naglasiti dobri i veoma skromni gospodin postiđeno je naveo da je on jedan obični građanin koji je nastojao da svoje bitstvo i obaveze obavlja najkvalitetnije što može.

Svi koji su imali priliku razgovarati sa ovim čovjekom mogli su zaključiti sve osim da je običan, svoje postojanje i životne obaveze je uspješno odradio, ali običan nije. Sa velikom nostalgijom pričao nam je o prošlosti i dešavanjima iz njegovog života ali i počecima kulturnog života u Kaknju. Od organizatora, koordinatora idejnog tvorca mnogobrojnih projekata gospodin Ratko je dao veliki doprinos razvoju kulturnog života u Kaknju. U nastavku pročitajte šta nam je poručio.

„Muzej kao kulturna institucija potrebna je svakoj društvenoj sredini jer ona kompletnom stanovništvu odaje sliku vremenskog toka i razvoja društvene sredine. U Muzeju Kaknja posvećena je velika pažnja stalnoj muzejskoj postavci “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“, što me raduje svakako, također smatram da se velika pažnja treba posvetiti društveno-historijskim tokovima na ovim prostorima, a to je veoma širok pojam. Mnogo mi se dopada razvoj kulture, to se ne može ne vidjeti, i to me raduje.  Želim vašoj instituciji kao i društvenoj sredini da mnogo napredujete i u narednom periodu, a mladima poručujem da posjećuju kulturne institucije. Njegujmo našu kulturnu baštinu koliko god možemo.“ ističe gospodin Ratko Guzina

Uposlenici muzeja se konstantno susreću sa zanimljivim gostima koji uvijek imaju nešto zanimljivo da kažu, da daju sugestiju, a mi ovaj put nismo odoljeli a da ovu posjetu od strane gosp. Ratka Guzine ne podijelimo sa javnošću.

Najzanimljivije posjete Muzeju Kaknja ne smiju proći nezapaženo, stoga dijelimo ovaj tekst u nadi da će biti pouka mlađim generacijama da redovno posjećuju muzeje i da uživaju u novim saznanjima i umjetnosti jer i naučno je dokazano da ljudi koji posjećuju muzeje su sretniji i manje usamljeni.

13501635_902935456500654_924752908073937890_n

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci