JU KSC Kakanj organizuje veliki turnir u bilijaru – Prijave do 20.10.2017.

Podijelite:

Obavještavamo građane da će JU KSC Kakanj organizovati turnir u bilijaru koji će se održavati u kultnom školskom centru “Europa”. Na turnir se mogu prijaviti svi zainteresovani osobe stariji od 15 godina i to dolaskom u kultni školski centar “Europa” kod osoblja, u vremenskom periodu od 07:30 do 23:00 sati.

Pobjednik turnira ulazi u najboljih 8, i ne može učestvovati na sljedećim turnirima do velikog finala na kojem učestvuju pobjednici svih 8 turnira. U slučaju da je neko od pobjednika turnira spriječen da dođe na finalni turnir, umesto njega igra neko od drugoplasiranih na prethodnim turnirima. Drugoplasirani sa svih 8 turnira igraju međusobno te najbolji stiče pravo da igra na finalnom turniru.

Od 8 učesnika, izvlače se 4 para koji igraju međusobno na 2 dobijene partije. Od 4 pobjednika se dobijaju dva para, od kojih dvoje ide u finale. U finalu su dva igrača, koji igraju na 2 dobijene partije.

Slaganje kugli:
Kugle slaže sudija turnira, ili igrač koji je određen da razbija kugle (ako želi on da ih složi).
Kugle se slažu unutar trougla tako da su sve kugle što više priljepljene jedna uz drugu. Kugla na vrhu trougla se stavlja na zadnju tačku (foot spot) a kugla broj osam u sredinu trougla. U posljednjem redu kugli, kugle koje se nalaze skroz lijevo ili skroz desno moraju biti iz različitih grupa(jedna puna i jedna šarena). Preostale kugle se redaju u trouglu bez ikakvog redoslijeda ili namjere.

Početni udarac (break):
Bacanjem novčića se određuje ko od dva igrača prvi izvodi početni udarac, a u sljedećim mečevima sa istim igračima, naizmjenično razbijaju jedan pa drugi.

Gubitak partije
Igrač gubi partiju u sljedećim slučajevima:
1. Ubaci kuglu broj osam prije nego što je ubacio sve kugle iz svoje grupe
2. Ubaci kuglu broj osam u rupu koju nije najavio
3. Izbaci kuglu broj osam sa stola (osim pri početnom udarcu)
4. Udari direktno (ili preko martinele) kuglu broj 8, a ima još svojih kugli na stolu
5. Pri udarcu crne kugle ka najavljenoj rupi, ni bijela ni crna kugla ne pipnu ni jednu martinelu
6. Pri ubacivanju crne u odabranu rupu napravi faul (uđe i bijela kugla, dodirne (odjećom ili sl.) drugu kuglu na stolu i sl)
7. Sudija dosudi gubitak partije usljed grubog kršenja pravila igre, nesportskog ponašanja i sl (odlučuje sudija).

Obezbijeđene su nagrade za prvo, drugo i treće mjesto.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci