JU KSC Kakanj priprema još jednu profesionalnu predstavu u vlastitoj produkciji: Hari Šečić angažovan kao režiser

Podijelite:

U toku je postavljanje predstave ‘’Emigranti’’ na sceni KSC Kakanj,  koja nastaje prema tekstu poljskoga pisca Slavomira Mrožeka, djelomično zasnovana na vlastitom iskustvu. U drami napisanoj 1975.godine, Mrožek na satiričan i ironičan način prikazuje život dvojice emigranata koji borave u podrumu zgrade u Zapadnoj Evropi, u potrazi za boljim životom. Predstavu režira Hari Šečić, a glavne uloge igraju Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju. “Do saradnje na predstavi došlo je kroz moje poznanstvo sa kolegom Mirzom Mušijom, sa kojim sam već imao priliku raditi kao student na Akademiji scenskih umjetnosti. Mirza je kao kordinator za kulturu u KSC Kakanj bio u potrazi za tekstom koji bi postavio sa kolegom Bajramovićem, i u jednom susretu sam mu spomenuo ‘’Emigrante’’, nakon čega me je pozvao da režiram predstavu” navodi Hari Šečić kojeg je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj angažovala kao režisera predstave. Šečić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Univerzitet Missouri gdje je bio u okviru programa razmjene studenata. Šečić je do sada snimio nekoliko kratkih filmova “Harvard Man”, “Varijacije”, “Ukradena sreća”, “Praznik”, Hugs”, te televizijske mini serije pod nazivom “Priče iza diskrecione linije”.

Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji. Mrožek se smatra majstorom apsurda, a u ovoj drami on taj apsurd pronalazi u svakodnevnom životu. Iako na izgled dva suprotna karaktera, likovi ‘’Emigranata’’ predstavljaju lice i naličje i čini se da su dio jedne cjeline, da jedan bez drugoga ne mogu. Kroz svoj sukob, jedan drugog razotkrivaju i otvaraju pitanje vlastite slobode, gubitka ljudskog dostojanstva u želji da dobiju nešto više.

“Smatram da će publika prepoznati vrijednost drame i pitanja kojima se predstava bavi, kao i aktuelnosti značaj iz naše današnje perspektive. Ljudi sa ovih prostora već decenijama odlaze na Zapad da rade, a nerijetko u prošlosti i zbog neslaganja sa političkim sistemom. Ipak pitanje je šta je krajnji motiv i cilj toga, i do koje mjere smo spremni žrtvovati svoje dostojanstvo u takvoj situaciji. Mislim da su kakanjski glumci Mušija i Bajramović odličan izbor za ove likove, a sama predstava sadrži niz komičnih situacija tako da ne sumnjam da će publika uživati u izvedbi” zaključio je Šečić.

“Saradnja sa JU KSC Kakanj u dosadašnjem iskustvu mi djeluje sjajno, a dogovor sa direktorom gospodinom Aldinom Šljivom obavljen je vrlo uspješno u kratkom roku. Rad samog centra djeluje veoma pozitivno i osjeti se ugodna domaćinska atmosfera. Probe idu prema zamišljenom planu i sada je vrijeme da ubacimo u veću brzinu i lagano se pripremimo za premijeru. Nadam se da će predstava imati uspješan i dug život, te da će je vrlo brzo imati priliku vidjeti i publika u drugim gradovima BiH”, zaključio je režiser predstave.

Premijera još jedne profesionalne pozorišne predstave u produkciji JU KSC Kakanj zakazana je u mjesecu aprilu tekuće godine.

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Posljedni članci