KD2021: Multimedijalna promocija romana za djecu

Podijelite:

  JU Gradska biblioteka Kakanj u sklopu Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2021” organizuje sljedeće programske sadržaje

  1. Multimedijalna promocija romana za djecu:
  • Psi s raskrsnice
  • Horozgrad
  • Kamen
  • Kaldrma

              autorice Elmire Helać Mekić

  • učestvuju autorica, književnica Elmira Helać Mekić, prof. i Sabit Agić, prof. i lutkar

Program promocije bit će upriličen 27. jula, utorak 2021. godine,  sa početkom u 10,00  sati u Parku Doma kulture.

Priča „Kamen“ autorice Elmire Helać-Mekić opisuje događaje i doživljaje dječaka Damira i Nedima koji se nižu od proljeća 1992. godine u malom selu u istočnoj Bosni i Hercegovini do njihovog dolaska i kratkog boravka u ratnom Sarajevu.

Priča „Kaldrma“ nastavak je priče o dvojici hrabrih i neustrašivih dječaka Damiru i Nedimu, koji su zbog ratnih dešavanja napustili svoj dom i krenuli u potrabu za nestalim roditeljima. Dolaskom u Sarajevo jedanaestogodišnji dječaci suočavaju se sa surovostima rata. U knjizi je ispričana istinita ratna stvarnost koju su, na sreću, nadvaladali svjetliji momenti: ljubav, prijateljstvo, snalažljivost, izdržljivost i umijeće.

Knjiga pod naslovom „Horozgrad“ sastoji se iz tri priče: Horozgrad, Okana i Crna ovčica. Ovo su znalački ispričane basne jer su glavni likovi životinje sa osobinama ljudi. Radnje se dešavaju u kućama, školama, snovima i problemima. Autorica svoje riječi reda u čudesni mozaik zako opipljivog poznatog, a ipak začudnog, neobičnog i magičnog. Teško je u malom nesigurnom pjetliću neprepoznati onog druga iz treće klupe do vrata. Onog što je najmanji od svih u razredu. Što rado dijeli užinu, čak i saonima koji nisu uvijek prijateljski raspoloženi prema njemu.

Roman pod naslovom „Psi s raskrsnice“ u potpunosti pokušava da determinira dugogodišnji problem i sudbine napuštenih pasa te njihovu neizbrisivu vezu s ljudima s kojima su kroz vijekove dijelili zajedničke sudbine. Poseban kvalitet ovog romana je i to što se u njemu prikazuju naše dvije autohtone pasmine pasa: tornjak u liku Done i barak u liku Astora, što na specifičan način njeguje patriotizam i obaveza da se čuva i njeguje sve ono što su nam u amanet ostavili naši preci. Roman oslikava veličinu običnog čovjeka i uči nas koliko svi možemo uz malo truda biti humani i plemeniti te pružiti pomoć ugroženim i nezbrinutim životinjama.

Podijelite:

Posljedni članci