Književno-scenski program “Sve moje je iz Bosne” u Domu kulture Kakanj

Podijelite:

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine scensko-književni kolažni program o nobelovcu Ivi Andriću “Sve moje je iz Bosne!”, premijerno izveden septembra 2015. godine u Salzburgu (“Kulturforum Odeion”, umjetnički program pod nazivom “Bosnische Nachte”).

“Sve moje je iz Bosne!” – znamenita je izjava Ive Andrića u kojoj je dat sažetak njegove životne i umjetničke opsesije, jedna vrsta njegovog književnog manifesta.

Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji (“Staze, Lica, Predjeli” – “Ivo Andrić – lično, osobno & personalno”), u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik – “Travnička hronika”, “Staze”, “Jedan pogled na Sarajevo”, “Čaša”.

U dva navrata glumac je na sceni kao neimenovani lik iz Andrićeve proze, a dva puta nastupa kao pisac u njegovim mladalačkim i poznim godinama.

Književno scenski program “Sve moje je iz Bosne!” bit će upriličen na sceni Doma kulture u utorak 20.03.2018. godine sa početkom u 18:00 sati.

Ponosni smo i zahvalni na mogućnosti da ugostimo scensko-književni kolažni program “Sve moje je iz Bosne!” Zavičajnog muzeja Travnik.

 

Ulaz je besplatan!

 

Podijelite:

Posljedni članci