Likovna izložba pod nazivom „Između tradicije i modernizma“ u foajeu Doma kulture

Podijelite:

U organizaciji literarnog kluba i ateljea „La Bohemina“ u nedjelju 3. oktobra u Foajeu Doma kulture od 16 do 18 h biti će upriličena likovna izložba pod nazivom „Između tradicije i modernizma“ njemačko-bosanskih mladih talenata pod vodstvom docentice za literaturu i umjetnost Emine Čabaravdić – Kamber.

Emina Čabaravdić-Kamber je književnica i slikarka rođena u Kaknju,1947.god.

Čabaravdić-Kamber je jedina od jedanaest braće i sestara koja je napustila svoj dom 1968. godine u dobi od 20 godina i od tada živi u Hamburgu. Članica je:

– Udruženja njemačkih pisaca (VS – Verband deutscher Schriftstellerinnen und Schriftsteller) u Hamburgu,

– njemačkog PEN-a i izbjegličkog PEN-a „Autorenvereinigung Hamburg“  i

– Međunarodnog novinarskog udruženja „Auswärtige und Ausländische Presse“.

Kamber je 1988. osnovala međunarodni književni klub „La Bohemina“. Radi kao predavač VHS -a za književnost i umjetnost u egzilu u Hamburgu, Lübecku, Münsteru i Bosni od 1992. godine.

Višejezične publikacije objavljivane su u knjigama, antologijama i na CD -u „Emina“ sa pjesmom SEVDAH – bosanskim ljubavnim pjesmama i pjesničkim recitativima. 1989. Čabaravdić – Kamber je dobila Međunarodnu pjesničku nagradu „Alberto Karpino“, Napulj / Italija i još nekoliko nagrada.

Emina Čabaravdic-Kamber vodi fondacije Edmund Siemers za mlade u EU u oblasti književnosti, umjetnosti i pozorišta. Rad sa evropskom omladinom uključuje teme međunarodnog razumijevanja, integracije i jezika.

1996. godine odlikovana je Medaljom za zasluge Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke za književni rad na temu mira i završetka rata u svojoj domovini Bosni.

Čabaravdić-Kamber članica je PEN centra u Njemačkoj od 2005. godine i iza sebe ima 14 objavljenih pjesničkih zbirki. Također je i prevela dramski tekst „Hasanaginica“ na njemački jezik.

Ovom prilikom pozivamo građanke i građane Kakanja da nam se pridruže izložbi i svojim prisustvom uveličaju ovu  likovnu izložbu mladih talenata.

Dobro nam došli!

Podijelite:

Posljedni članci