MUZEJ KAKNJA: ODRŽANA TREĆA RADIONICA NA TEMU “STARA RIJEČ U KAMENU”

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i prve godišnjice rada Muzeja Kaknja danas je održana i treća radionica na temu „Stara riječ u Kamenu“,  koja je bila namijenjena učenicima srednjih škola. Učešće su ovaj put uzeli članovi historijske sekcije iz Mješovite srednje škole Kakanj.

Glavni cilj radionice bio je da učenike educira o načinu pisanja i  izražavanja ljudi u srednjem vijeku. Učenicima su prezentovani neki od najpoznatijih epitafa (natpisa sa stećaka) sa područja kakanjske općine.

U sklopu radionice osmišljen je i kviz kroz kojeg su učenici pokušali odgonetnuti značenje riječi koje više nisu u aktivnoj upotrebi jezika. Budući da su tri grupe imale jednak broj osvojenih bodova, svaka grupa je dobila po jedan oslikan ceker kao uspomenu od muzeja.

Učenici su iskazali veliko oduševljenje zbog samog načina rada i prezentovanja ove teme te su nas potakli da i u skorije vrijeme ponovno održimo ovakve ili slične projekte.

Podsjećamo da su sve radionice održane u sklopu projekta „Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja“ a za predavanja je bila zadužena magistrica arheologije Adisa Lepić.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci