Na današnji dan napisana Povelja Kulina bana

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

-Na današnji dan napisana Povelja Kulina bana-
Povelja bosanskog bana Kulina napisana je na današnji dan prije
tačno 830 godina, 29. augusta 1189. godine, na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančici.
Povelja Kulina bana predstavlja najznačajniji spomenik kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine. Riječ je o najstarijem sačuvanom diplomatskom dokumentu srednjovjekovne bosanske države, pa je za nju uobičajeno reći da je to rodni list bosanske državnosti. Pisana je dvojezično i dvama pismima. U originalnoj varijanti to je bosanski jezik i bosansko pismo (bosančica), u drugoj je isti tekst pisan latinicom i na latinskim jeziku. Izdao ju je 29. augusta 1189.godine, onovremeni vladar Bosne Kulin ban Dubrovniku, koji je bio najvažniji trgovački partner srednjovjekove Bosne. 
Sadržaj povelje daje obilje dragocijenih podataka važnih za izučavanje političkih, privrednih i kulturnih prilika kakve su bile u Bosni prije više od 800 godina. Njome, naime, ban Kulin potvrđuje prijateljstvo Bosne naspram Dubrovnika, jamči njegovim trgovcima sigurno kretanja i trgovanja po njegovoj državi, oslobađa ih svih taksi, odnosno carine, što je bio rijedak slučaj u onovremenoj Evropi. 
Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. 
Nažalost, BiH nema svoj primjerak Povelje.
Repliku Povelje Kulina bana možete pogledati u Muzeju Kaknja.
#poveljakulinabana #nadanasnjidanPogledaj prijevod

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci