Novo gostovanje Dramskog studija JU za kulturu i obrazovanje Kakanj na pozorišnom festivalu

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

U nedjelju 8. novembra u sklopu „7. Međunarodnih kazališnih dana“ u Vitezu, „Dramski studio“ JU za kulturu i obrazovanje Kakanj je uzeo svoje učešće sa predstavom „Džepovi puni kamenja“ koja je nastala u koprodukciji sa BNP-om Zenica.

Glumci u predstavi Mirza Mušija i Mirza Bajramović  svojom igrom su oduševili mnogobrojnu publiku u Sali Hrvatskog doma, koja je nekoliko puta otvorenim aplauzom u toku predstave pozdravila igru dva kakanjska glumca.

Radnja ovog komada smještena je u malom mjestu, u kojem ljudi žive teško, isključivo od fizičkog rada. Sve se mijenja onog trenutka kad u to mjestašce dođe holivudska filmska ekipa sa svjetski poznatim zvijezdama i krenu birati statiste za film koji se snima na toj lokaciji. Ti događaji sasvim poremete ustaljeni život mještana, donesu im brojne probleme i dileme. Tekst je napisan iz vizure dva mlada čovjeka koji pokušavaju statiranjem u filmu izaći iz anonimnosti i steći slavu, a usput, na lak način, zaraditi novac. Većina ostalih likova koje upoznajemo u ovoj priči su, naravno, karakteristični i posebni po načinu  ostvarenja svojih htijenja, koja se mogu svesti na jedno, a ono glasi: pobjeći u Ameriku i postati dio velike filmske industrije.

Mnogobrojni posjetitelji nisu krili oduševljenje predstavom, a i sam organizator festivala, na čelu sa gdinom. Ivanom Sajevićem, voditeljom Gradskog kazališta mladih Vitez, se zahvalio glumcima na divnoj i duhovitoj predstavi a prisutne u sali je upoznao sa radom svih djelatnosti  JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, kao jedan pozitivan i prepoznatljiv primjer rada kulturne ustanove iz malog mjesta, što su posjetitelji nagradili velikim aplauzom.

Sada već tradicionalna manifestacija „Međunarodni kazališni dani“ sprovode se u organizaciji Udruge mladih „Enter“ i Gradskog kazališta Vitez. Publika će ove godine moći pogledati 16 predstava iz Hrvatske, Srbije i BiH, a pored predstava bit’ će upriličen i veliki broj radionica, okruglih stolova i edukacija.

Vjerujemo da je ovo samo početak uspješne saradnje GKM Vitez i JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, te nas u budućnosti čeka lijepa kulturna saradnja između dva grada u srednjoj Bosni.

03

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci