O jedinstvenom kulturnom blagu i baštini koja je zanimljiva ljudima cijelog svijeta brinemo na adekvatan način

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj sve više pažnje posvećuje zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa s ciljem da kulturnu baštinu na najbolji mogući način uredi i zaštiti za buduće generacije ove općine, ali i države Bosne i Hercegovine.
Do sada je Javna ustanova KSC Kakanj uredila dva vidikovca, nekropolu stećaka na Ivničko-zagradskoj gradini, i nekropolu stećaka u Nažbilju. Krajnja namjera je zaštiti nekropolu u selu Nažbilj. Podsjetimo, u mjesecu maju 2018. godine na nekropoli je uočen nemar u vidu ostavljanja vreće cementa, frakcije i parkirano vozilo u samoj nekropoli. Ponovnim obilaskom, stanje nekropole je vraćeno u prvobitno, a da sve bude u najboljem redu ekipa JU KSC Kakanj posjetila je i danas 05.11.2018. godine nekropolu stećaka u selu Nažbilj. 

Zatečeno stanje nekropole je zadovoljavajuće uzimajući u obzir postavljenu ogradu, šadrvan i okruženje stećaka.

Podsjetimo, cijeli lokalitet na kojem se nalaze stećci ograđen je drvenom ogradom, uređen je prilaz nekropoli, okopan je i očišćen dio stećaka, popravljen je i potporni zid, te smo postavili piknik klupe i stolove sa nadstrešnjicom kako bi građani općine Kakanj, ali i Bosne i Hercegovine, koji kao turisti posjete nekropolu imali što potpuniji ugođaj. Cilj projekta uređenja nekropole stećaka u selu Nažbilj, prije svega je očuvanje i zaštita našeg kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno nekropole stećaka Nažbilj  te veća afirmacija lokaliteta kao spomenika kulture. Na ovaj način želimo da probudimo i razvijemo društveni interes, te da usmjerimo mlade naraštaje, ali i starije generacije ka važnosti kuturno-historijskog naslijeđa.

Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja koje se pokazalo kao odgovoran i savjestan čuvar onoga što je urađeno na nekropoli.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci