Obilježavanja 8. aprila – Dana oslobođenja Kaknja: U Muzeju Kaknja otvorena izložba oružja iz perioda NOAR-a 1941-1945.

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Povodom 70. godišnjice oslobođenja Kaknja, uz Muzeju Kaknja, 8. aprila 2015. godine, na Dan oslobođenja, otvorena je izložba oružja i fotografija iz perioda Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.
Na izložbi koja je upriličena u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, pod pokroviteljstvom Općine Kakanj, izloženo je oružje koje su koristile oružane formacije u periodu od 1941-1945. poput šmajsera, sovjetskog automata, minobacača, mitraljeza “šarca”…
Prikazana je i sačuvana uniforma nacističkog vojnika, potom ordenje, te fotografije nastale u periodu NOAR-a…
Uz razgledanje muzejskih eksponata, prisutni su imali priliku poslušati i sjećanja kakanjskih boraca NOAR-a Neimarlija Behaije i Akifa Čelikovića na period oslobađanja Kaknja.
Otvaranju izložbe koja nosi naziv “70 godina” prisustvovao je veliki broj građana Kakanj.
Izložbu je otvorio Aldin Šljivo, direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj pod čijim okriljem djeluje Muzej Kaknja, i Hamdo Zuli, predsjednik Udruženja antifašista i boraca www.cialisforsalecanada.com NOAR-a 1941-1945. općine Kakanj.
Izložba će biti otvorena do 24. aprila 2015. godine, a može se pogledati svakog radnog dana od 7:30 do 18:00 sati. Ulaz je besplatan.
Operacija oslobođanja Kaknja u Drugom svjetskom ratu počela je 29. marta 1945. godine u 18:00 sati. Jedna od najtežih borbi bila je borba u naselju Doboj. Peti bataljon Devete krajiške udarne brigade je nastupao lijevom obalom rijeke Bosne preko brisanog prostora na kojem nije bilo zaklona od neprijateljskih rovova iz kojih su virile pušćane i mitraljeske cijevi. U silovitom jurišu zauzeti su neprijateljski rovovi, te je likvidirana baterija protivavionskih topova.
Nakon uspjeha Devete, uslijedio je i uspjeh Šeste krajiške narodnooslobodilačke udarne brigade koja je uspjela zauzeti željezničku stanicu u Kaknju. Nakon upada boraca Šeste brigade u stanične zgrade i dejstva topova u oklopne vozove, buknuli su prvi zapaljeni objekti, a onda i vagoni na tračnicama. Razbijena je i posada oklopnog voza koji se nalazio na izlazu prema Visokom. Oko 11.00 sati, 30. marta 1945, slomljen je i otpor neprijateljskih jedinica koje su obezbjeđivale most u Kaknju na lijevoj obali Bosne. Nakon toga uništene su i neprijateljske snage koje su obezbjeđivale most sa desne obale, tako da je oko 12 sati, 30. Marta 1945. godine počeo prelazak Šeste krajiške narodnooslobodilačke udarne brigade preko mosta na desnu obalu rijeke Bosne.
Ove borbe i žrtve nisu bile posljednje u konačnom oslobođenju Kaknja i njegove okoline. Odstupajući iz Sarajeva, poslije 5.aprila 1945. godine, neprijatelj je neko vrijeme ponovo držao uži dio kakanjskog područja na kojem su ga 8. aprila 1945. godine u potpunosti razbile jedinice Desete krajiške divizije.

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci