Održana konferencija za medije povodom premijere novih predstava Škole glume i Dramskog studija te izložbe pozorišnih plakata

Podijelite:

Danas je u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti održana konferencija za medije povodom izložbe pozorišnih plakata i dvije nove predstave Dramskog studija i Škole glume.

U pitanju su predstave „Ježeva kućica“ i „Mali princ“ koje su rađene sa mlađom i starijom grupom polaznika.

Premijera pozorišne predstave „Ježeva kućica“ zakazana je za četvrtak 25.05.2017. godine u 17,00 sati, premijera pozorišne predstave „Mali princ“ na repertoaru je 01.06.2017. – 17,00 sati

Povod konferencije za medije je i izložba pozorišnih plakata Dramskog studija i Škole glume od osnivanja do zadnje premijere, koja je otvorena danas u foajeu Doma kulture.

“Drago mi je što program završavamo premijerom pozorišnih predstava za dječiji uzrast u kojima glume polaznici Škole glume. Ovaj projekat traje skoro četiri mjeseca i ovo je 8 ciklus Škole glume koji je pri kraju. U Školu glume ove godine prijavljen je veći broj polaznika u odnosu na ranije godine. Ponovo sarađujemo sa Miroljubom Mijatovićem i Mirzom Bajramovićem i dogovorili smo se da formiramo  dvije grupe polaznika. Mlađa grupa je radila na predstavi “Ježeva kućica” čija je premijera zakazana za četvrtak 25.05.2017. godine u 17,00 sati, a starija grupa je radila na pozorišnoj predstavi “Mali princ” čija je premijera na repertoaru je 01.06.2017. godine u Domu kulture sa početkom u 17,00 sati.

Ovo je 42. i 43. pozorišna predstava u vlastitoj produkciji JU KSC Kakanj i zaista s ponosom mogu da kažem da  Škola glume i Dramski studio opstaju jer su posebno važni za naš grad obzirom da se kroz taj projekat formira pozorišna publika i formiraju se ljubitelji pozorišta. Moram priznati da smo u prvoj polovini godine imali manji broj gostujućih pozorišnih predstava u odnosu na prošlu godinu upravo iz razloga jer smo odlučili da više pažnje posvetimo našoj produkciji.  Ja se nadam da će ove predstave doživjeti svoj uspjeh a glavni uspjeh im je da ih pogleda što više publike.  Kada govorimo o uspjehu ne mogu da ne spomenem pozorišnu predstavu “DNK” koja je prije mjesec dana gostovala na festivalu u Konjicu i ostvarila zapažene rezultate, a upravo u toj predstavi glume polaznici Škole glume.

Posebno mi je drago što je starija grupa Škole glume opstala obzirom da smo ranije imali krizu sa starijom grupom polaznika koji su zbog svojih privatnih obaveza napustili našu Ustanovu. Danas imamo grupu koja pet godina pohađa Školu glume i ovom prilikom apelujem na instruktore da se što više pažnje posveti starijoj grupi upravo da bismo u budućnosti imali ljude na koje se možemo osloniti u pozorišnom segmentu.

Povodom 50 godina postojanja naše Ustanove odlučili smo da napravimo izložbu pozorišnih plakata Dramskog studija i Škole glume od osnivanja do zadnje premijere. Ukupno 41 predstava i pokazatelj da mi vjerno čuvamo sve te plakate i da nam služe kao dokaz da mi u Kaknju vodimo brigu o pozorištu i da formiramo pozorišnu publiku od 2000. godine kada je Dramski studio i pokrenut”, navodi u izjavi za medije dir. Aldin Šljivo.

Izložba pozorišnih plakata Dramskog studija i Škole glume otvorena je danas u foajeu Doma kulture. Od sutra će se izložba moći pogledati u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti i bit će otvorena narednih 10 dana.

U izjavi za medije rukovodilac dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je izjavio sljedeće: “Ove godine imamo dvije produkcije, dakle “Ježeva kućica” Branka Ćopića, to je lektirni pisac i djelo koje pripada II razredu osnovne škole. Pitanje kojim se bavi je zapravo ono jako aktuelno koje se odnosi na nas starije u BiH ali mi to prenosimo i na djecu. Ostati ovdje ili otići? Zašto nam je naš dom, ma kakav on bio, najbitniji i nešto najvrijednije u životu. Konceptualno, kako smo Mirza i ja promišljali taj tekst je zapravo osnova glumačke umjetnosti a to je da se na sceni treba igrati. Djeca koja su na sceni sve počinju da rade iz obične dječije igre i onda šire u priču Branka Ćopića da bi se na kraju ponovo vratili u dječiju igru.

Druga predstava “Mali princ” je također lektira na kojoj glumi starija grupa Škole glume, beskrajno talentovana i nagrađivana djeca, dakle jako kvalitetna grupa. U predstavi se bavimo dječakom njihovih godina koji se pokušava uklopiti u društvo u kome živimo danas. U predstavi je zastupljeno jako puno scenskog pokreta što je njima relativno novo i jako puno savremene muzike i video uradaka koji će biti projecirani za vrijeme predstave. Meni je i ove godine bilo lijepo raditi ovdje i srađivati sa mladim ljudima”.

Saradnik za scenske djelatnosti Mirza Bajramović je na konferenciji za medije izjavio :”U prethodne dvije godine su rađene po jedna predstava sa svim polaznicima Škole glume a ove godine zbog velikog interesovanja odlučili smo da to budu dvije predstave. Ono što mene jako raduje u ovom ciklusu Škole glume jeste to što na sceni imamo djecu i omladinu uzrasta od pet do 17 godina i da osobe u tim godinama utiču na pozorišnu svijest, na građenje pozorišnog interesovanja naše publike u Kaknju i ovom prilikom bih se prvenstveno njima zahvalio. Ta djeca pohađaju osnovne i srednje škole i imaju puno obaveza a opet pronađu vremena da se priključe radionicama Škole glume. Drago mi je što polaznici pohađaju Školu glume iz ljubavi i što su toliko posvećeni radu na predstavama. Kakanj će u budućnosti imati itekako razvijenu pozorišnu svijest i sigurno će takvim načinom rada pronaći finansijska sredstva koja su neophodna za produkciju pozorišnih predstava”.

Na kraju su se obratile i polaznice iz mlađe grupe “Škole glume” Amna Fejzović i Delila Šolbić koje su izjavile da im je veoma drago što pohađaju Školu glume i da je neopisiv osjećaj biti na sceni i nastupati.

 

JU KSC KAKANJ

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci