Otvaranje stalne arheološke postavke u Muzeju Kaknja zakazano za subotu 15. septembra – „Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka“

Podijelite:

U subotu, 15.09.2018. godine u  prostorijama Muzeja Kaknja bit će upriličeno otvaranje stalne arheološke postavke pod nazivom „Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka“.

Otvaranjem Muzeja Kaknja i formiranjem muzejskog fundusa i zbirki, ukazala se potreba za formiranjem i stalne muzejske postavke koja bi obuhvatila prošlost Kaknja i njegove uže okoline od najstarijih vremena do kraja srednjeg vijeka.

Cilj stalne arheološke postavke, ogleda se i predstavljanju  kontinuiteta življenja, od prethistorije do srednjeg vijeka, na području općine Kakanj, koja zbog svog geostrateškog položaja obiluje bogatim i raznovrsnim arheološkim materijalom različitih ljudskih zajednica i kultura.

Postavka je koncipirana hronološki  s naglaskom na one lokalitete koji su nosioci određene kulture, ili su specifični i značajni po karakteru arheološkog materijala koji je otkriven. To su arheološki lokaliteti od velike naučne vrijednosti, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i šire: Obre I i Obre II, Plandište, Zgošća, Čatići, Kraljeva Sutjeska, Bobovac.

Osnovni kriterij za izbor eksponata iz ovako širokog vremenskog i prostornog okvira, s izuzetno važnim kulturno-historijskim cjelinama, jeste da samo oni predmeti i sadržaji koji su naučno verifikovani i muzejski obrađeni su dio stalne postavke.

Obzirom da se veliki broj eksponata pronađenih na području Kaknja nalazi u zbirkama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u stalnu postavku su uključene i replike izrađene po uzoru na originalne predmete. Prateći tekstovi, legende, fotografije i crteže uz izložene predmete i rekonstrukcije grobova sa pojedinih lokaliteta vode posjetioce kroz najzanimljivije istražene lokaliteta Kaknja i okoline.

Pozivamo vas da dođete na svečano otvaranje stalne arheološke postavke „Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka“ koje će biti upriličeno u sklopu rudarsko-sportskog druženja „Rudarijada 2018“, a povodom Dana evropske kulturne baštine.

Otvorenje stalne arheološke postavke je zakazano 15. septembra 2018. godine u Muzeju Kaknja sa početkom u 12:00 sati.

Dobro nam došli.

 

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci