Otvorena izložba ‘Bez sebe – Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena’

Podijelite:

Izložba se sastoji iz kontrastivne slike i teksta. Izloženo je 12 priča Šejle Šehabović koje je Slavuljica pretočio u 17 ilustracija.

Šehabović je kazala da iskazi u pričama i ilustracijama pokazuju da veliki broj žena ima jako ograničen izbor u životu i osjećaju kao da su zatvorene u začarani krug. Zato je kod njih naglašen taj hipersenzibilitet, osjećajnost u govoru.

Zatvorene u začarani krug

Također, rekla je ona, pokazuju kako se žene osjećaju u opasnosti svakodnevnog života, te da preživjeti svakodnevni život za ženu koja govori našim jezikom podrazumijeva da nauči komunicirati emociju koja je izvan svake potrebe naglašena, ali to je njena emocija, njen osjećaj.

– Biti ženom u našem jeziku i govoriti bez pokazivanja frustracija znači investirati u budućnost u kojoj uzimamo pravo na svijet oko sebe, kao da je ono unaprijed društveno priznata stvar – kazala je Šehabović i zaključila da „što imaju manje pritiska žene manje paniče“.

Karikature o kojima govore Šehabović i Slavuljica ne ismijavaju govor marginaliziranih nego interveniraju u feministički diskurs u koji ovom prilikom dodaju malo smijeha.

Izložba će biti dostupna za javnost narednih mjesec dana, a svi zainteresovani mogu pogledati navedenu izložbu u prostorijama Gradske galerije likovnih umjetnosti Kakanj od 07:30 do 15:30h!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci