Parola “snađi se” u Muzeju Kaknja – BRAVO ZA SNALAŽLJIVOST NAŠIH ZAPOSLENIKA

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Podsjećamo građane da su dana 16.3.2017. (četvrtak) uposlenici JU KSC Kakanj, izvršili izmještanje antičkog spomenika sa lokacije PK Vrtlište u prostorije Muzeja.

Naime, na pomenutom lokalitetu bio je smješten antički spomenik za kojeg se, prema vidljivim indikatorima spomenika te konsultaciji naučne literature, može ustanoviti da pripada II-III stoljeću nove ere. Spomenik je arheološko-epigrafske građe u obliku kamenog žrtvenika (are), mjesta na koje se prinosi žrtva božanstvu. Posvećen je Jupiteru, glavnom rimskom božanstvu. Shvata se kao znak božanske prisutnosti, kao mjesta gdje se očituju bogovi, kao božansko prijestolje gdje bog Jupiter prima žrtvene darove.


Obzirom da je donešena Odluka da se na prvom spratu muzeja formira stalna arheološka postavka i u sklopu iste bi se trebao izložiti pomenuti spomenik, danas su zaposlenici JU KSC Kakanj uz veliku snalažljivost uspjeli spomenik prebaciti na sprat Muzeja. 


Obavještavamo građane da je plan da se arheološka postavka u Muzeju Kaknja otvori za javnost u toku mjeseca maja 2018. godine.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci