Počela realizacija projekta “Inkluzivni tvoj i moj muzej” – Održan čas Dnevnom centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

Podijelite:

Danas je od strane osoblja Muzeja Kaknja upriličena posjeta Dnevnom centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Dobrinja u Visokom, zbog realizacije projekta „Inkluzivni tvoj i moj muzej“.

Centar je osnovan kao zajednički projekat Vlade Zeničko- dobojskog kantona, općina Visoko, Kakanj, Breza i Vareš te stranih donatora, a pod vodstvom Udruženja “Humanost”.

Posjetu ovom Centru iskoristili smo da se upoznamo sa prostorijama u kojima djeca borave, načinom rada, njihovim aktivnostima i hobijima,  ali i uposlenicima koji trenutno rade sa ukupno 74 korisnika.

Prilikom obilaska vidjeli smo radionice za odrasle osobe: radionica vrta, radionica obrade i prerade tekstila, radionica drveta, te radionica domaćinstva.

Uposlenici Centra su nam omogućili da prisustvujemo radionici namijenjenoj nižem školskom uzrastu, gdje se osoblje Muzeja Kaknja direktno uključilo u aktivnosti i poteškoće sa kojima se svakodnevno susreću uposlenici u radu sa djecom sa posebnim potrebama.

Dogovoreno je da početak realizacije projekta bude polovinom mjeseca novembra 2017. godine, a učesnici u projektu će biti niža i srednja grupa, uzrasta od 10-14 godina.

Prezentiran je plan za prvu radionicu, upoznavanje učesnika sa Muzejem, njihova posjeta i obilazak istoga. Upoznavanje učesnika sa kulturnim naslijeđem koje Muzej baštini kroz krativni rad samih učesnika.

Radionice će biti prilagođene korisnicima centra, sa posebnim akcentom na kreativne segmente, zbog datih okolnosti, polaznici nemaju koncentraciju na teoretski sadržaj.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci