STATISTIČKI PODACI: Masovna  posjećenost  sadržajima i programima JU KSC Kakanj u toku 2015/2016.

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Sportska dvorana, kuglana, likovna galerija, pozorište, muzej, u većini gradova  su to zasebne institucije,  a u Kaknju sve funkcioniše pod jednim krovom. Lapidarij u parku Doma kulture, uređene nekropole stećaka i vidikovac, Dramski studio, Škola glume, Škola baleta, Muzički centar, Muzej Kaknja, Gradska galerija likovnih umjetnosti, kursevi stranih jezika,  Omladinski centar i sva druga kulturna, umjetnička, zabavna i društvena dešavanja su pod okriljem JU KSC KAKANJ.

Od 01.01.2016. godine kada se uvezala kultura sa sportom, ova institucija dobila je modernu službenu web stranicu, putem koje su građani redovno obavješteni aktivnostima iz svih segmenata djelovanja JU KSC Kakanj uključujući i vremenske prilike na Ski – centru Ponijeri.

 Sve navedeno rezultiralo je velikim porastom posjeta građana na aktivnostima i programima koje sprovodi ova Ustanova.  Programe pronalaze u vidu profesionalnih produciranja pozorišnih predstava, zanimljivim i edukativnim programima Muzeja Kaknja, redovnim likovnim izložbama, muzičkim aktivnostima te raznovrsnim edukativnim kursevima. Najkvalitetnije od svega je pružanje prostora  za djelovanje i kreativan rad talentovane kakanjske omladine i uspješnoj saradnji sa kakanjskim predškolsko-odgojnim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama, koje su u svoje nastavno-odgojne aktivnosti uvele posjetu programima JU KSC Kakanj. Gradska galerija likovnih umjetnosti  ima svoju publiku, a upriličene su  i mnogobrojne izložbe koje su imale izuzetno dobar odziv građana.

U Sportskoj dvorani KSC Kakanj najposjećeniji  košarkaški susreti

 U Sportskoj dvorani KSC Kakanj bilježe se rekordne posjete. Organizovani su mnogobrojni programi od kojih se mogu izdvojiti: „Biznis ligu u malom nogometu 2016.“, „Male olimpijske igre“, kao i veliki broj košarkaških, rukometnih i odbojkaških susreta. Činjenica je  da su u Sportskoj dvorani KSC Kakanj najposjećeniji bili košarkaški susreti, i o tome svjedoče brojni medijskih članci koji se arhiviraju kao  pouzdan podatak o broju posjeta građana programima i sadržajima koji su održavani u sezoni 2015/2016. godine. Gostovanje zlatne kadetske Reprezentacije Bosne i Hercegovine u pripremama za Svjetsko prvenstvo  takođe je jedna od referenci s kojim se ovaj grad može ponositi.

Stvaran broj posjeta zabilježenih u Sportskoj dvorani KSC Kakanj tokom sezone 2015/2016. znosi 100.000,  što predstavlja veliki uspjeh te nam daje snagu i motiv da narednu sezonu učinimo još boljom, zanimljivijom i kvalitetnijom. Cilj je imati zadovoljnu publiku, a uspjeti privući toliki broj građana u jednoj sezoni u jednom malom gradu je zaista fascinantno. S toga, dobar odnos uprave klubova, igrača, rekreativaca, posjetilaca sadržaja i slučajnih prolaznika, sa osobljem JU KSC Kakanj je forma koja garantuje uspjeh i zadovoljstvo.

Ispunjava svrhu svog postojanja – Muzej Kaknja

U vremenima kada mnogobrojni muzeji zatvaraju vrata svojim posjetiocima što zbog finansiranja ovakve vrste institucija što zbog teških uvjeta u kojima se nalaze, Muzej Kaknja s druge strane bilježi mnogobrojne uspjehe i za svoje posjetioce stvara kvalitetan program i  sadržaje te time opravdava svrhu svog postojanja.

Zanimljiva je činjenica da je novootvoreni muzej, tj. najmlađi muzej u Bosni i Hercegovini u prvoj  godini rada imao ukupno 4. 479 posjeta, dakle u 2015. godini. Taj broj se konstanto povećava, tako da Muzej Kaknja danas bilježi preko  7.000 posjeta od svog osnivanja (mart 2015.), ne računajući sadržaje koji su realizovani u drugim prostorijama i pod vedrim nebom.

O Muzeju Kaknja vijesti su prenosili mnogobrojni mediji i to ne samo lokalni, a posebno se tu izdvaja program obilježavanja godišnjice postojanja Muzeja, te program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja. Za vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja  JU KSC Kakanj, u jednom danu posjetilo je preko 3 000 posjetilaca, što zbog svečanih akademija koje su se održavale u Domu kulture, te kreativnih radionica  i izložbi u Muzeju Kaknja, tako i zbog mnogobrojnih posjeta od kojih se može izdvojiti posjeta učenika iz Slovenije. Posjetioci muzeja su uglavnom učenici koji su ubjedljivo najzastupljeniji na programima i sadržajima koje organizuju,  a to je i ciljna skupina ovog sektora JU.

Posebnu pažnju usmjeravamo na stimuliranje i afirmisanje mladih i perspektivnih umjetnika, te kulturnih i sportskih radnika. Međutim, ovo sve ne bi imalo ove dimenzije da nemamo ogromnu podršku našeg Osnivača Općine Kakanj, kao i veliku podršku lokalnih privrednika, koji nesebično pomažu naše projekte i hvala Bogu da je tako, istakao je prvi čovjek u hijerarhiji ove firme, direktor Aldin Šljivo.

dir

Dom kulture, Dramski studio, Škola glume

Kroz Dramski studio na pripremi pozorišnih predstava prošlo je do sada preko 500 osoba: djece, srednjoškolaca, studenata i drugih građana Kaknja. Svaku predstavu koja je realizovana u vlastitoj produkciji odgledalo je preko 6.000 gledalaca u sezoni 2015/2016.

Renovirani objekti JU KSC  koji svojom ljepotom sigurno plijene pažnju naših sugrađana i čine da se ugodno i lijepo osjećaju u njima, sadržaji i kvaliteta kulturno-sportskih programa, te velika posvećenost marketingu je ono što čini naše korisnike usluga zadovoljnim. Konstantna  komunikacija sa građanima, te poboljšana saradnja sa lokalnim medijim, jedan je od vrlo važnih faktora za uspjeh ove Ustanove, naveo je akademski  glumac i koordinator za kulturno-umjetnički sektor i marketing Mirza Mušija.

mirza m

U periodu 2015/2016. godine u Kaknju je ukupno odigrano 39 predstava. Bilježi se i  2 gostovanja van granica BiH i to predstava „Kamenje“ je gostovala u Kotoru (Crna Gora) i Kragujevacu (Srbija).

JU za kulturu i obrazovanje Kakanj je u 2015. god. imala 5 premijernih predstava (Dramski studio: 4 i Škola glume: 1), od čega su 2 predstave („Džepovi puni kamenja“ i „Kamenje“) profesionalne produkcije, nastale u saradnji (koprodukciji) sa BNP-om Zenica. U 2016.godini JU KSC Kakanj je producent ili koproducent za 3 predstave i to:“Pazi zebra“, „Pinokio“ i „Fejzbukovci“, istakao je akademski glumac Mirza Bajramović.

mirza b

 Polumilionska posjeta sadržajima

Na dnevnoj bazi kroz edukativne kurseve, radionice, rekreacije, školske časove, ugostiteljske usluge, JU KSC Kakanj posjeti preko 200 sugrađana što je na godišnjem nivou oko 110 000 ljudi koji prodelfiliraju kroz ovu Ustanovu. Ako se na ovo dodaju posjete Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti, Muzeju Kaknja, Domu kulture, Sportskoj dvorani KSC Kakanj, Sportskoj dvorani CC1, Ski centru Ponijeri, za koje je ukupna posjećenost oko 300.000 i druge manifestacije u kojima tim KSC-a učestvuje kao suorganizator i partner, onda dobijemo cifru od 500.000 zadovoljnih korisnika usluga JU KSC Kakanj.

Statistički gledano u toku 2015/2016. godine Javna ustanova Kulturno-sportski centar je realizovala  veliki broj raznovrsnih sadržaja za sve generacije, što se može zaključiti da je veliki broj posjetilaca, poslovnih partnera te prijatelja kulture i sporta prodefilovalo kroz ovu Ustanovu, a cilj je da se taj trend nastavi i da ova Javna ustanova  bude krovna institucija za kulturno-sportske aktivnosti u našem gradu pa i šire.

 

 

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci