Povodom obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH predstavljanje reorganizirane stalne muzejske postavke iz perioda 1992-1995

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja povodom obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH će predstaviti reorganiziranu ratnu postavku “Kakanj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine”. Otvaranje muzejske izložbe koja će biti u novom ruhu bit će upriličeno u petak 13.04.2018. godine na prizemlju Muzeja Kaknja, sa početkom u 15:45h.

Fokus reorganizirane postavke je oživljavanje eksponata. Posjetitelji će prilikom posjete dobiti živu predstavu rata, osjetit će težinu ratnog fronta, bol ranjenika, čak će “vidjeti dušu” šehida i mnogo drugih promjena. Ono što bismo istaknuli je scena minskog polja gdje nam je cilj uključiti kao glavne aktere uloge bolničarke i ranjenika.

Pored navedenog, unutar stalne ratne postavke bit će oformljeno posebno odjeljenje Patriotske lige. Ručno pravljeno oružje, kao vid snalaženja u počecima ratnih dejstava za odbranu domovine, je od velike muzejske vrijednosti koju će posjetitelji imati priliku vidjeti.

Centralni dio izložbe je fotografija prvog predsjednika suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, zajedno sa ratnim zastavama ARBiH i kakanjskih jedinica, koje su dale veliki doprinos u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Dosadašnja postavka i svi eksponati će biti i vizuelno reorganizirani sa novim vitrinama i svjetlonosnim efektima.

Pozivamo vas da dođete i pogledate ratnu postavku u sasvim drugačijem izdanju. Posjetite muzej i osjetite rat.

JU KSC KAKANJ

Come follow us on Instagram #juksckakanj

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci