Predstava “Velika tvornica riječi” sutra u Domu kulture Kakanj – FEDU

Podijelite:

8. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI – pozorišna predstava „Velika tvornica riječi“ -6. maja u Domu kulture Kakanj sa početkom u 11:30 sati.

JU „Kulturno – sportski centar“ Kakanj i ove godine će biti jedan od partnera na realizaciji Festivala dječije umjetnosti i to 8. po redu. Festival dječije umjetnosti (FEDU) prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i Regionu. U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti (teatar, književnost, muzika i likovna umjetnost) u kojima učestvuju autori iz cijele Regije, pored djece (učenika osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji.

FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo.8. FEDU ove godine će se održati od 3 do 7. maja u Sarajevu, Tešnju i Kaknju, a pretposljednjeg dana, u petak 6. maja na sceni Doma kulture biti će upriličena pozorišna predstava „Velika tvornica riječi“ kazališta Male scene iz Zagreba. Radi se o predstavi koja spaja muzičku, lutkarsku i dramsku umjetnost u posebnoj pozorišnoj avanturi kakvu još niste vidjeli: Ova je predstava zapravo 3 predstave u jednoj!Predstava ističe ljepotu jezika te njihovu snagu i povezanost sa našim unutarnjim emocionalnim svijetom – ovisno o tome kakve riječi koristimo i kako ih izgovorimo, možemo druge povrijediti, usrećiti, s njima se povezati ili prekinuti odnose. Uz to, predstava progovara i o konzumerizmu, nježnosti, ljubavi, željama i hrabrosti da pokušamo nešto čega se bojimo i ne dopustimo da nas strah sputava.Radnja prati dječaka Fileasa koji živi u zemlji u kojoj se riječi kupuju.

Ponekad se love mrežicama za leptire, bacaju se po smetljištu pa se tamo ponekad možeš naići i na neku lijepu, odbačenu riječ. Fileas je zaljubljen u Silvu i htio bi joj iskazati svoju ljubav, no za takve posebne, velike i lijepe riječi, on nema novaca. Takve riječi mogu koristiti samo bogati, a oni se pak njima razbacuju. Ostali svoje osjećaje pokazuju pogledom, djelima, smiješkom. Ili nekim običnim riječima, ali jako posebno i pažljivo izgovorenima. Hoće li Silva prepoznati njegovu namjeru ili će odabrati dječaka koji za sve velike riječi ima novaca?Pomenutu priča može se pogledati iz perspektive Fieleasa, Oskara ili Silve te na taj način vidjeti kako svaka priča ima više strana i kako je važno u svakoj situaciji uzeti u obzir i onu drugu osobu i njihovu priču!

Može se odabrati i samo jednu od priča, ili pogledati sve 3! A našim mladim sugrađankama i sugrađanima biti će upriličeno gledanje sve 3 priče prema sljedećem rasporedu:• 11:30 – prva priča,• 12:35 – druga priča i• 13:40 – treća priča.Umjetnički i kreativni tim čine:Autor teksta i dramaturg: Bruno MargetićRedateljica: Morana DolencScenografija i lutke: Morana Dolenc i Drago DolencSkladatelj: Borna ErcegKostimografkinja: Dubravka SkvrceProducentica: Buga Marija Šimićasistentica produkcije: Vanesa Petracdizajn plakata: Ana GojaIgraju:Velika tvornica riječi (Fileasova priča): Nikola Radoš i Josipa Bilić / Buga Marija ŠimićRiječi velikih tvornica (Silvina priča): Katarina Arbanas i Matic ZakonjšekTvornica velikih riječi (Oskarova priča): Nikola Radoš i Buga Marija Šimić / Josipa BilićZa klavirom: Mo. Simon Dešpalj/ Ana Dadić.Uzrast: 4+

Stoga vas pozivamo da u petak 6. maja sa početkom od 11:30 u Domu kulture prisustvujete ovoj predivnoj predstavi, a garantujemo svim mališanima da će biti oduševljeni ovom pozorišnom kreacijom.

Ostale informacije kao i cijeli raspored 8. FEDU-a možete pogledati i na linku: https://fedu.ba/.

Podijelite:

Posljedni članci