PREKO VIKENDA VOLONTERSKA AKCIJA ČIŠĆENJA NA PONIJERIMA I POHOD NA TAJAN

Podijelite:

U subotu 03.09.2016. godine planirana je volonterska akcija čišćenja i uređenja kruga Ski-centra na Ponijerima. Ovo je i idealna prilika da mladi ljudi  zajedničkim snagama očiste prelijepu prirodu, a da se ujedno druže i upoznaju nove prijatelje te da se više pažnje posveti čistoći planina koje često znaju biti zatrpane smećem.

maxresdefault

Od danas 30.08.2016. godine uposlenici JU KSC Kakanj su  počeli sa akcijom koja će trajati do petka a u subotu će im se pridružiti i prijavljeni volonteri.

Organizovani polazak autobusom od sahat-kule prema Ponijerima planiran je u 09:00 sati.

Od strane organizatora obezbijeđena je potrebna oprema za čišćenje a Općina Kakanj obezbijedila je užinu i prevoz za sve prijavljene volontere.

Dolazak s Ponijera u Kakanj planiran je u 16:00 sati.

Svi zainteresovani učešće u volonterskoj akciji mogu prijaviti pozivom na broj telefona 032/771-920 ili lično na info-pultu JU KSC Kakanj najkasnije do petka 02.09.2016. godine.

Nacionalni park prirode Tajan je atraktivna turistička lokacija koja se nalazi između općina Zavidovići, Kakanj i Vareš.  Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Nacionalni park Tajan, koji je 2008. godine proglašen zaštićenim područjem. To je ujedno i najmlađe zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini.

Park se nalazi na 1297 metara nadmorske visine i bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima sa pećinama, jezerima, speleološkim objektima i endemskim biljkama. U Tajan parku možete vidjeti i mnoge životinjske vrste, kao i arheološka i paleonološka nalazišta.

JU KSC Kakanj u saradnji sa Planinarskim društvom “Bobovac” organizuje i pohod na Tajan u nedjelju 04.09.2016. godine. Organizovani polazak autobusom ispred sahat – kule (trg Kemal Baysak) planiran je u 09:00 sati.
-tura je lakša sa 5-6 sati hoda, potrebno imati adekvatnu obuću,odjeću i presvlaku
-potrebna hrana i piće za cjelodnevni boravak u prirodi (organizator obezbijedio sendviće i osvježenje)

PLAN HODANJA

10:00      – polazak na turu sa Ponijera(podnožje ski staze-1072 m n/v)
– Sošica-Dugo Javorje 1214 m n/v
– Tisa-Debelo brdo 1200 m n/v
– Tajan 1297 m n/v
– povratak:Debelo brdo-Hmeljic-Ski staza

16:30/17:00  – povratak sa Ponijera

Svi zainteresovani mogu prijaviti učešće na broj telefona 032/771-920 ili na info pultu JU KSC svaki radni dan a najkasnije do petka do 15:30 sati.

Što se tiče turističke ponude park Tajan vam može pružiti pored čistog zraka, mnoštva rijeka i potoka, i uređene sportske terene, dječija igrališta i staze za šetnju.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci