Pročitajte impresivnu biografiju prof. Armena Škobalja koji će u sklopu Muzičkog centra JU KSC Kakanj držati časove klavira

Podijelite:

Armen Škobalj je rođen 1980. u Zenici. Osnovnu školu pohađao je u BiH i Njemačkoj. Srednju muzičku školu završio je u Zenici a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006.godine u klasi prof.dr. Senada Kazića.

Pored pedagoškog rada u  muzičkim školama bavi se i pisanjem aranžmana za vokalne i instrumentalne sastave svih muzičkih žanrova. Kompozicijom se počinje vrlo rano baviti. Komponuje najviše za klavir. On slijedi postulate klasičnog komponovanja sa elementima romantizma, jazza i drugih modernih pravaca. Uzima učešće na internacionalnim takimičenjima kompozitora širom europe. Kao kompozitor uvršten je u knjigu „Historija muzike Bosne i Hercegovine“ (2011.god.) autora prof. dr. Ivana Čavlovića. Izdaje svoja djela za europsko tržište te je njemačka izdavačka kuća  Kistner & Siegel publikovala 10 kompozicija. Predstavljen je u Frankfurtu na najvećem muzičkom sajmu kao prvi i jedini kompozitor iz BiH koji je publikovao svoja djela za EU tržište. Član je njemačke asocijacije za zaštitu autorskih prava GEMA te njemačke Nacionalne biblioteke gdje je regostirovan kao kompozitor.

Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamerno simfonijskog orkestra iz Zenice. Za ovaj orkestar uz umjetničko vodstvo dirigentice Tanise Mustafić piše aranžmane za internacionalnu manifestaciju „Zeničko proljeće“ u Zenici (2007-2013) te za tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno simfonijskog orkestra u Zenici i mnoge druge nastupe ovog orkestra. Aranžmane piše i za mješoviti orkestar Osnovne muzičke škole u Zenici od 2008. godine sve do danas) koji uspješno nastupa na svim značajnim manifestacijama. Uz klasične aranžmane, piše i moderne, crossover aranžmane u koje uključuje i band koji svira sa orkestrom što je dokaz da prati i svjetske trendove moderne orkestracije i instrumentacije. Orkestarske aranžmane piše i za Prvaka opere u Sarajevu Ivicu Šarića te za Anu Babić, Halida Bešlića i  mnoge druge estradne zvijezde. Usko sarađuje sa BiH pijanistom Bartolomejom Stankovićem i mnogim privatnim ustanovama koje se bave muzikom i kultrom.

Piše muziku za dječiji festival „Kad muzika svira…“ u Zenici od 2007.godine a učestvuje na internacionalnim natjecanjima kompozitora umjetničke muzike i filmske muzike širom evrope. Usko sarađuje sa baletnom muzičkom školom ARS Centar iz Zenice za koju raspisuje arannžmane i producira muziku za velike projekte ove ustanove.

Izdao je dvije knjige u struci. Prva knjiga koja je publikovana je biografija W.A.Mozarta pod nazivom: „W.A.Mozart – Između stvarnosti i legende“ koja je prva, takve vrste, napisana od jednog domaćeg autora. Nakon biografije, iste godine (2009.) izdaje zbirku vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“. Zbirka kompozicija namijenjena je prvenstveno osnovnim muzičkim školama i uspješno se koristi u nastavi i na javnim nastupima. Prihvaćena je od strane nastavnika i učenika. Član je i BH AMUS-a, agencije za zaštitu autorskih prava.

Kao klavijaturista grupe BalkanEros nastupa na najznačajnijim eventima, koncertima i emisijama koje se emituju na državnoj televiziji.

Obnašao je funkciju direktora muzičke škole u Visokom gdje i danas radi kao profesor klavira.

Ove godine Muzički centar bogatiji  je za nove odsjeke, nove profesore, bit će primjenjen novi pristup radu sa modernim metodama učenja…

Svi koji imaju sklonosti da sviraju klavir, gitaru ili harmoniku, svi koji su željeli da pjevaju u dječijem horu te svi koji vole popularnu rock ili klasičnu muziku sada mogu biti dio muzičkog tima JU KSC Kakanj.

Pravo na prijave imaju svi zainteresovani od 6 do 30 godina. Dogovorena cijena pohađanja Muzičkog centra za jedan mjesec je 60 KM.

Članovi hora će imati priliku da uče pjevati besplatno.

Časovi će se održavati dva puta sedmično u dogovoru sa polaznicima. Pauza će trajati koliko i školski raspust, a prema potrebama koncertnih aktivnosti povećava se i broj časova.

Prijavite se na broj telefona 032/771-920.

 

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci