Susreti kraljevskih gradova

Podijelite:

Piše: Amra Veispahić

U okviru inicijative misije OSCE-a o saradnji općina Kakanj, Vareš i grada Visoko na temu očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, pokrenut je projekat „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa“ koji ima za cilj zaštitu i promociju kulturno-historijskog naslijeđa grada Visoko i općina Kakanj i Vareš (Mile, Kraljeva Sutjeska i Bobovac), a čiji plan aktivnosti je usmjeren prvenstveno na zaštitu spomenika targetiranih lokalnih područja i njihovu promociju u edukativne i turističke svrhe.

U skladu sa navedenom projektnom idejom, tokom proteklih šest mjeseci formalizirana je saradnja između navedenih općina i grada kroz rad na izradi jedinstvene online interaktivne mape (360°) i info table najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i lokaliteta sa područja navedenih zajednica. 

Dana 21. maja tekuće godine, povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, prezentirani su rezultati projekta.

Manifestacija pod nazivom “Susreti kraljevskih gradova” okupila je predstavnike kraljevskih gradova, aktivnih sudionika ovog projekta (Kakanj, Visoko i Vareš), ali i susjednih gradova koji njeguju kraljevsku prošlost naše zemlje (Jajce, Ključ i Srebrenik). Domaćin manifestacije bio je Grad Visoko. Gradonačelnik Mirza Ganić je u ulozi domaćina iskazao dobrodošlicu svim sudionicima, ističući zahvalnost predstavnicima OSC-a koji su omogućili da ovaj projekat zaživi u rezultatima u kojima je prezentiran taj dan.

Načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević je predstavio velike kulturno-historijske potencijale koje ima općina Kakanj, te iskazao pozitivnu orjentiranost Općine Kakanj ka razvoju kulturnog turizma. Kraljeva Sutjeska je u sastavu Inicijative Najljepša sela BiH ocijenjena kao jedno od 17 najljepših sela Bosne i Hercegovine čime se Kakanj s pravom ponosi, kazao je načelnik Bajtarević,  ističući predanost i sistematičan odnos u razvoju turističke privrede na području općine Kakanj tendencijom osnivanja Turističke zajednice pri općini Kakanj.

Tokom manifestacije predstavljene su info table te interaktivna mapa kulturno-historijskih spomenika Kaknja, Visokog i Vareša koja je dostupna svim online pretraživačima na linku

https://kuula.co/share/collection/7c3xX?logo=0&info=0&fs=1&vr=1&sd=1&gyro=0&initload=0&thumbs=2&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2ekBtb23FeXt57hAuoYxo_V1S0Z8dGFAPQnTXYIjh_EkGs-m7zzIEjsGw_aem_AWtkXTK5pHyX-MDNPhylHqjNPfDkbE2a0IjzDl0vFd-ChF-VIC0CY0hpFdzJnWhkBdVL78mubZSjTV_j7-wr0cCL

Kroz online interaktivnu mapu kulturno-turističkih potencijala općine Kakanj involvirani su:

 1. Muzej Kaknja
 2. Tehnički spomenik kulture – Lokomotiva 62-015
 3. Nekropola stećaka u Nažbilju
 4. Ivničko-zagradska nekropola i vidikovac
 5. Kula hadzi Muhamed-bega, zgrada poznata i kao „Turski sud“ u Ribnici, historijski spomenik
 6. Glavica u Bilješevu, historijsko područje
 7. Prahistorijsko neolitsko naselje Obre II na lokalitetu Gornje polje u naselju Obre, arheološko područje
 8. Kuća Ive Duspera, Kraljeva Sutjeska, historijska građevina
 9. Graditeljska cjelina – dzamija u Kraljevoj Sutjesci
 10. Vladarski dvor iz 14. i 15. stoljeća u Kraljevoj Sutjesci, arheološko područje
 11. Graditeljska cjelina – Franjevački samostan i Crkva sv. Ive Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, zajedno sa pokretnom imovinom u sastavu samostanskog muzeja,
 12. Zbirka od 22 inkunabule, pokretno dobro u vlasništvu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci

Kulturni turizam je privredna grana u usponu. Ona donosi profit na najprofinjeniji način. Stoga su aktivnosti poput interaktivne mape jako važni projekti za promociju i razvoj kulturnog turizma u manjim loklanim zajenicama koje tek afirmišu svoj put na tržištu turizma širih razmjera.

Podijelite:

Posljedni članci