U LAPIDARIJU MUZEJA KAKNJA ODRŽANA RADIONICA “ARHEOLOGIJA U KUTIJI”

Podijelite:

Danas je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Muzeju Kaknja upriličeno edukativno predavanje o arheologiji, a potom i radionica na temu „Arheologija u kutiji“ u lapidariju Muzeja Kaknja.

Učešće su uzeli učenici iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” koji su kroz diskusiju i prezentaciju u Muzeju Kaknja imali priliku dobiti osnovne informacije o arheologiji, a u lapidariju Muzeja Kaknja su uz pripremljen „arheološki teren u kutiji“ bili u ulozi arheologa te naučili nešto više o načinu rada na terenu.

Učenici su imali zadatak da pripremljeni materijal sami „iskopaju“ te očiste, a zatim da izrade replike od glinamola kako bi se približili načinu rada i života ljudi čiji je pronađeni materijal, te kako bi dobili živu predstavu o istome.

“Danas smo s radošću došli u Muzej Kaknja na radionicu “Arheologija u kutiji”. Danas učenici istražuju, bave se arheologijom što je jako interesantno jer će učenici imati priliku da svoje znanje prošire, da nauče nešto novo i drago mi je što su ovako zainteresovani. Uvijek ćemo biti spremni da ponovo dođemo u JU Kulturno-sportski centar Kakanj”, navela je nastavnica historije i geografije Marija Ganibegović.

Tokom radionice djeca su imala priliku da obiđu Muzej i arheološku postavku Antički teatar, te da po svom nahođenju odaberu predmet koji su potom izrađivali od gline. U radionici su učestvovali učenici osmog razreda, koji su pokazali veliko interesovanje i oduševljenje, te su tokom dva sata trajanja radionice aktivno učestvovali u njenoj realizaciji.

„Nadamo se da je današnja radionica doprinijela spoznavanju zanimanja arheologa, a s obzirom na reakcije učenika sigurni smo i da se na ovakvim događajima javljaju usmjerenja za buduće pozive“ izjavila je jedna od voditeljica izložbe Emina Čalija .

Utisci djece su veoma pozitivni, što potvrđuje i izjava učenice Halime Delibašić „Ja sam razmišljala da budem forenzičar ili arheolog, ali sam sada odlučila. Ipak ću biti arheolog.“

Podsjećamo da smo organizovali različite kreativne događaje i aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja (La Nuit au musée / Night at the Museum), koju vode Vijeće Europe i Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske, naglašavajući time važnost uloge muzeja kao institucije koje služi društvu i njegovom razvoju.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci