U Muzeju Kaknja danas otvorena stalna arheološka postavka “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka” – Veliki dan za Kakanj

Podijelite:

Nakon skoro godinu dana vrijednog rada i prikupljanja predmeta za arheološku postavku danas je u sklopu rudarsko-sportskog druženja „Rudarijada 2018“, a povodom Dana evropske kulturne baštine svečano otvorena stalna arheološka postavka pod nazivom “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka”.

Otvaranjem Muzeja Kaknja i formiranjem muzejskog fundusa i zbirki, ukazala se potreba za formiranjem i stalne muzejske postavke koja bi obuhvatila prošlost Kaknja i njegove uže okoline od najstarijih vremena do kraja srednjeg vijeka.

U Muzeju Kaknja svi posjetioci su imali priliku da pogledaju i stalnu muzejsku postavku “Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995”, zatim postavku rudarstva uz stručno vodstvo kustosa iz Muzeja Kaknja.

Prisutnima se na svečanom otvorenju prvi obratio dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo koji je uz veliko zadovoljstvo govorio o procesu rada na stalnoj postavci, te činjenici da se na istoj radilo skoro godinu dana, izrazio je zahvalnost svima koji su na neki način pomogli da se ova postavka danas svečano otvori, a posebno građanima koji su nam ukazali povjerenje i poklonili neke od eksponata koji su danas dio stalne arheološke postavke u Muzeju Kaknja.

“Danas je veliki dan za Kakanj, veliki dan za Bosnu i Hercegovinu ali i veliki dan za Javnu ustanovu Kulturno-sportski centar Kakanj. Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli upakovati ovu priču tj. otvorenje stalne mzejske arheološke postavke koju smo nazvali “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka” u sklopu “Rudarijade 2018”, obzirom da je RMU Kakanj od samog osnivanja uz Muzeja Kaknja i ima veliku povezanost i dobru saradnju.

Imamo i nekoliko projekata koje smo zajedno uradili, preuzeli smo sve eksponate koji su sačuvani iz Rudničkog muzeja, napravljena je izložba “Rudnička katastrofa”, dobili smo na upravljanje lokomotive “Ćiro” koji je sad najznačajniji eksponat Muzeja Kaknja, a nalazi se u dvorištu OŠ Hamdija Kreševljaković.

Prošle godine napravljena je saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika BiH u vezi za prenos antičkog spomenika s lokaliteta Vrtlište, u prostorije JU KSC Kakanj-Muzej Kaknja koji je danas dio stalne arheološke postavke. Mi smo u procesu rada izrade ove muzejske postavke aktivno sarađivali sa Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine koji su nam ustupili originalne predmete iz Kaknja. Ono je što bitno spomenuti jeste da će posjetioci Muzeja Kaknja od sada imati priliku da slikovito vide šta je to značajno za arheološku nauku i prošlost Kaknja i njegove okoline”, naveo je u svom obraćanju dir. Aldin Šljivo.

 

Cilj stalne arheološke postavke, ogleda se i predstavljanju  kontinuiteta življenja, od prethistorije do srednjeg vijeka, na području općine Kakanj, koja zbog svog geostrateškog položaja obiluje bogatim i raznovrsnim arheološkim materijalom različitih ljudskih zajednica i kultura.

Postavka je koncipirana hronološki  s naglaskom na one lokalitete koji su nosioci određene kulture, ili su specifični i značajni po karakteru arheološkog materijala koji je otkriven. To su arheološki lokaliteti od velike naučne vrijednosti, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i šire: Obre I i Obre II, Plandište, Zgošća, Čatići, Kraljeva Sutjeska, Bobovac.

Osnovni kriterij za izbor eksponata iz ovako širokog vremenskog i prostornog okvira, s izuzetno važnim kulturno-historijskim cjelinama, jeste da samo oni predmeti i sadržaji koji su naučno verifikovani i muzejski obrađeni su dio stalne postavke.

Obzirom da se veliki broj eksponata pronađenih na području Kaknja nalazi u zbirkama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u stalnu postavku su uključene i replike izrađene po uzoru na originalne predmete. Prateći tekstovi, legende, fotografije i crteže uz izložene predmete i rekonstrukcije grobova sa pojedinih lokaliteta vode posjetioce kroz najzanimljivije istražene lokaliteta Kaknja i okoline.

Magistrica arheologije i autorica stalne arheološke postavke u Muzeju Kaknja “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka” Ajla Sejfuli u obraćanju posjetiocima izjavila je da joj je iznimna čast i zadovoljstvo što je imala priliku da baš u Kaknju radi na izložbi arheologije zahvaljujući bogatoj prošlosti Kaknja i okoline.

“Iskreno se nadam da će ova stalna postavka obogatiti muzejski sadržaj i privući veći broj posjetioca koji će imati priliku da uživaju u veoma interesantnoj ponudi izložbenih predmeta. Također se nadam da će ista imati edukativni karakter, a posebno za mladu populaciju te da će podstaći dalja istraživanja i prikupljanja eksponata. Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i pruženoj prilici da i sama dam doprinos i upoznam grad Kakanj i njegovu okolinu” izjavila je u svom obraćanju Ajla Sejfuli koja je nakon svog obraćanja svečano otvorila stalnu arheološku postavku postavku “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka”.

Dir. Aldin Šljivo je dodijelio poklone za autoricu izložbe Ajlu Sejfuli i za dir. RMU Kakanj Seada Imamovića.

Zahvaljujemo se svim posjetiocima koji su danas posjetili Muzej Kaknja i svojim prisustvom uljepšali otvorenje arheološke postavke.

Podijelite:

Posljedni članci