U Muzeju Kaknja otvorena gostujuća izložba iz Visokog „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”

Podijelite:

Danas je u Muzeju Kaknja uspješno otvorena izložba posvećena Pavlu Anđeliću, pod nazivom: “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić.

Prilikom otvaranja ove izložbe prisutnima su se obratili dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo, dir. Zavičajnog muzeja Visoko Elvedin Šabanović, promotor Tarik Silajđić i autorica izložbe Samra Terzić.

Direktor Aldin Šljivo pohvalio je Zavičajni muzej Visoko koji od samog početka pomaže rad Muzeja Kaknja i javno se zahvalio ovoj Instituciji koja je donirala mnogobrojne predmete, pomogla rad stručne biblioteke, a artefakte iz Plandišta koji su dugo vremena čuvani u Zavičajnom muzeju su nam vratili i tako pomogli i prilikom formiranja stalne arheološke postavke u Muzeju Kaknja. Direktor Evedin Šabanović je u svom obraćanju istaknuo kako je Zavičajni muzej Visoko najstariji u ZE-DO kantonu i Muzej Kaknja koji je najmlađi u BiH te da saradnja između ove dvije institucije koje se međusobno nadopunjuju može slutiti samo na radost.

Izložba je dosad gostovala u Jajcu, Konjicu i večeras u Kaknju.

Na izložbi su predstavljeni lični dokumenti Pavla Anđelića, nagrade, priznanja i razni eksponati.

Pavao Anđelić je rođen 29. februara 1920. godine u Sultićima u području Neretvice, općina Konjic. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a po njenom završetku upisuje Franjevačku teologiju u Sarajevu, koju nije završio. U vihoru II svjetskog rata odlazi u Zagreb gdje je odslužio vojni rok i studirao Pravo. Po završetku studija, vraća se u rodni Konjic gdje je obnašao funkciju sreskog sudije e jedno vrijeme i profesora latinskog jezika. Mada je izvanredno obavljao funkciju i kako kažu mještani, nikad sposobnijeg, pravednijeg i uglednijeg sudiju nisu imali, ljubav prema prošlosti navodi Pavla da krene jednim sasvim novim putem svog života.

Pedeset godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo, najprije u Zavod za zaštitu spomenika NR BiH, a zatim u Zemaljski muzej BiH gdje je izgradio karijeru vrsnog arheologa srednjeg vijeka i sa kojim je izučavanje srednjovjekovlja dobilo svoj puni zamah. Kao naučnik i osoba svestranih interesa ostavio je pečat u više oblasti izučavanja srednjovjekovne Bosne: arheologije, sfragistike, diolomatike, topografije, političke i kulturne historije. Dao je najveći doprinos u razrješavanju najzamršenijih pitanja bosanskog srednjovjekovlja. Obavio je i veliki broj topografskih istraživanja i evidentirao značajan broj novih arheoloških nalazišta, prije svega u okolini Konjica i Visokog. Imao je dar “čitanja terena” i izvodio je zaključke na osnovu detaljno proučene topografije i toponimije i geoloških podloga.

Građani Kaknja mogu pogledati ovu izložbu narednih mjesec dana.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci