U Omladinskom centru održana press konferencija za predstavu “Kockasta lopta”

Podijelite:

„Kockasta lopta“ – naziv je predstave koja je nastala u saradnji sa Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom Dramskog studija BNP-a i Škole glume u Kaknju, a čija press konferencija je održana danas  u prostorijama Omladinskog centra u Kaknju.

Ovaj dramski tekst prvi put je igran prije 28 godina u okviru Dječije scene BNP-a, kao pustolovna, lutkarska predstava. Tekst je i danas aktuelan jer se može čitati kao problem današnjih mladih ljudi u kontekstu naše države. Autor teksta je Goran Simić. Režiju potpisuje Miroljub Mijatović, a asistent režije je kakanjski glumac Mirza Bajramović. Na press konferenciji najprije se obratio direktor JU za kulturu i obrazovanje, Aldin Šljivo, koji je istakao važnost JU u predstavljanju kulturne scene u Bosni i Hercegovini, a ovu priliku je iskoristio i da se zahvali gospodinu Miroljubu Mijatoviću za konstantan trud i rad sa kakanjskim amaterskim i profesionalnim glumcima.

Dramski studio postoji od 1999. godine i radi u saradnji sa BNP-om, odnosno sa rukovodiocom za Dječiju, omladinsku i lutkarsku scenu Dramskog studija, Miroljubom Mijatovićem. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na stalnom trudu koji ulaže da zajedno damo i učimo na stručnoj osnovi kako da naši glumci budu profesionalni. On je režiser ove predstave zajedno u saradnji sa našim glumcem Mirzom Bajramovićem. Obzirom da JU zauzima važnu ulogu u predstavljanju kulturne scene u BiH, a ovo je 34 premijerna predstava u produkciji Dramskog studija, svakako da nam predstavlja veliku čast, kako za JU za kulturu i obrazovanje, tako za Kakanj i za građane. Premijera predstave je zakazana za 27. maj tekuće godine i želio bih da iskoristim priliku da pozovem sve građane da dođu i pogledaju predstavu i budu ponosni na naše mlade glumce.

Riječ više o predstavi „Kockasta lopta“ kazao je režiser iste, Miroljub Mijatović:

30. maja 1987. godine bila je praizvedba „Kockaste lopte“ u Zenici. Tada smo je radili kao jednu lutkarsku svemirsku pustolovinu, zaista o dvije planete koje se susretnu u svemiru..To je inače bila i prva predstava Tarika Filipovića koji se kasnije profilirao u ono što danas je, ili Danijela Ljuboje. Elem, 2013. godine sam pročitao ponovo tekst Gorana Simića i dobio sam ideju za predstavu. Naša predstava govori o djeci, o potrazi za identitetom, o odrastanju, da su ta odrastanja potpuno ista ma gdje se nalazila ta djeca..i u Bosni i negdje u svijetu, da je dijete dijete i da suštinske razlike, kada su u pitanju djeca, osim pola, zaista ne postoje. Zaista se  nadam da će ova predstava biti izvođena, da će imati svoju publiku. Ona je naravno ciljana, i edukativna, jer mislim da pozorište za djecu nema za cilj samo da zabavi, nego da kroz zabavne elemente edukuje djecu- ne da poučava nego da edukuje.

Na press konferenciji bila su i dva glumca iz predstave „Kockasta lopta“, Saša Vasiljević koji igra ulogu Kockoučitelja, te Loptoučitelj čiju ulogu tumači mlada glumica Ines Delibašić. Ines je u svome izlaganju za novinare predstavila svoj lik iz predstave, a o tome kako joj je bilo raditi na predstavi naglasila je:

Bilo je zanimljivo, tekst nije bilo baš teško naučiti. Teže je nekako postavljanje scena, jer uvijek ima nekih kolega koji dođu nenaučenog teksta, ali sve se uvijek nekako završi dobro, uspijemo postaviti scene do premijere, ispadne odlično, bude i malih grešaka, ali se improvizuje i nekako izvuče iz toga.

Priča govori o dvije planete, kockastoj i loptastoj, te njenim stanovnicima, kockastoj i loptastoj djeci koja su razdvojena zbog sukoba u prošlosti. Jednog dana dvije planete se, putujući svemirom, približe, te djeca prvi put saznaju jedne za druge i u njima se javlja neopisiva želja za druženjem i upoznavanjem navodno drugih i drugačijih. U svemu tome sprječavaju ih Kockoučitelj i Loptoučitelj, koji svojim predavanjima u školi djecu uče o razlikama i neprijateljstvu ova dva svijeta. Sukob kulminira u momentu kada učitelji odluče i da nebo podjele po oblicima, što kod djece izaziva bunt i oni odluče da napuste Kockastu i Loptastu planetu i nastane se na nekoj novoj planeti, ne bi li učitelji spoznali da razlika nema. Smišljaju malu igru u kojoj učitelje natjeraju da se pokaju zbog toga što su ih nepravedno od malih nogu učili da su različiti i što su ih odvojili. Način postavke, te izbor rediteljskih rješenja, tretira problematiku dvije škole pod jednim krovom, koja je u BiH, nažalost još prisutna. Tridesetak polaznika škole glume iz Kaknja, svojom predstavom upravo tretira ovaj danas potojeći problem i nudi samo jedno i jedino moguće rješenje, a to je da razlika nema i da je dovoljno da dijete djetetu uputi iskreni osmijeh pa da se potpuno razumiju.

U predstavi igraju: Sarah Mioč, Irma Numanović, Armin Šolbić, Merjem Kulović, Edna Brkić, Emina Čaluk, Merima Mušija, Hana Bjelopoljak, Nejra Bečirhodžić, Hana Hadžić, Sajra Čaluk, Lana Gadžun, Edna Šabić, Emin Brkić, Saša Vasiljević, Ines Delibašić, Ena Sikira, Elma Kubura, Amer Javoraš, Hamza Šišić, Berin Povalić, Ena Delibašić, Dani Hrgota, Elma Čeliković, Melika Haračić i Soraja Čaluk.

Podsjećamo, premijerna izvedba predstave „Kockasta lopta“ je sutra, 27. maja u 19h.

RADIO KAKANJ

11219746_828061153928732_1277622435984886968_n 11050206_828061160595398_257543058088070483_n

Podijelite:

Posljedni članci