U Parku Doma kulture upriličena pozorišna predstava “Krv i so”

Podijelite:

Večeras je u Parku Doma kulture odigrana predstava “Krv i so” koja je oduševila sve prisutne. Predstavu su odigrala dva mlada i perspektivna glumca, Mirza Salihović i Rusmir Krdžalić.

Predstava “Krv i so” je autorski projekat mladih i perspektivnih glumaca, koji potpisuju režiju i igraju u predstavi. Idejno motivacioni pokretači predstave, ujedno i osnovna problematika mladih tuzlanskih glumaca koji su i autori teksta, predstavlja fašizam, nacizam, nacionalizam, evropske izdaje, progoni, ratovi, osvajanja, a svi sadržani u zajedničkom imenitelju: krvoproliće.

Ko smo? Gdje idemo? Odakle potičemo? Krv? So? Ljudi? Životinje? Atentati? Genocid? Slobodni ljudi? samo su neka od pitanja i problema sa kojim se suočio autorski tim predstave.

Predstava je jako dobro prihvaćena na svim područjima Bosne i Hercegovine, pa čak i u Republici Srpskoj, gdje nije, kako kažu bilo lahko i jednostavno igrati zbog tematike koju predstava obrađuje. Mladi glumac Rusmir Krdžalić naglasio je  da korjen Bosne i Hercegovine ne potiče ni od Turaka ni od Austrougara nego od stećaka i bosanske kraljevske dinastije.

Nakon ove predstave, oni koji nisu znali, naučili su, a oni koji su znali, stekli su sasvim novi pogled na historiju Bosne i Hercegovine.

11800217_738738689586999_8003518832386416546_n

krviiso

 

 

Podijelite:

Posljedni članci