U POMEN NA VOLJENU KRALJICU BOSNE KATARINU KOTROMANIĆ KOSAČU

Podijelite:

JU KSC Kakanj, Muzej Kaknja u povodu 545. godišnjice od smrti bosanske kraljice Katarine realizuje projekt „Dani kraljice Katarine“.

Bogatim sadržajima koji će podsjetiti na historijske činjenice koje nam govore o veličini kraljice Katarine dat ćemo poseban pijetet jednoj od najpoznatijih žena srednjovjekovne Bosne.

Njena tužna sudbina odvela ju je daleko od rodne Bosne gdje 25. oktobra 1478. godine i umire u Rimu. Smrt kraljice Katarine bila je i njen odlazak u slavnu historijsku vječnost.

 O životnim ali i državničkim putevima bosanske kraljice Katarine govorit ćemo kroz realizaciju zabavno-edukativnog  kvizainKVIZicija“ i javnog poziva za najkreativniji umjetnički izraz na temu „Stazama kraljice Katarine“.

Propozicije kviza i javnog poziva bit će objavljene na društvenim mrežama JU KSC Kakanj a realizacija i proglašenje pobjednika predviđeni su za 27. 10. 2023. godine (petak).

Historijski podaci, fotografije, dokumenti, video uradci, također su dio ovog projekta i svakodnevno će biti prezentirani na našim društvenim mrežama.

Kraljica Katarina Kotromanić Kosača ostala je zapamćena kroz brojne običaje, pjesme, kazivanja i legende.

Pridružimo se i mi neprolaznoj priči o našoj kraljici Katarini!

Podijelite:

Posljedni članci