U sklopu ‘Dana kulture Irana’ koncert tradicionalne iranske muzike u Kaknju

Podijelite:

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na koncert iranske muzičke grupe “TanBour Navazan Bisotun” koji će se održati u Domu kulture Kakanj.

Grupa izvođača tradicionalne iranske muzike bit će u posjeti Bosni i Hercegovini te je tim povodom planirano održavanje nekoliko koncerata u različitim bosanskohercegovačkim gradovima (Sarajevo, Kakanj i Mostar).

Grupa Bisotun, čije ime potiče od mitske planine Bisotun u gradu Kermanšahu,  predstavnik je tradicionalne i ritualne muzike zapadnog Irana. Grupa je osnovana 1991. godine i sačinjava je šest izvođača: Behzad Moradi, Hamidreza Hodžandi, Aref Rustaji, Fateme Karamđani, Mobina Moradi i Ehsan Ansari.

Svrha formiranja ove grupe je upoznavanje s kulturom i običajima regije Kermanšah kao i promoviranje i očuvanje od zaborava izvornih zvukova ove regije. Pjesme koje su se izvodile samostalno, prvi put grupno je izvela grupa Bisotun, pa je jedna od najvažnijih aktivnosti ove grupe grupno izvođenje rijetkih pjesama sačuvanih od 4. st. po Hidžri do danas. Zbog ove aktivnosti, ova grupa je dobila punu pažnju i ohrabrenje profesora i stručnjaka iz ove oblasti, te zauzela učešće na različitim festivalima unutar, ali i van Irana.

Datum: 7. februar 2024. godine

Vrijeme: 19:00h

Mjesto: Dom kulture Kakanj

Organizator: Kulturni centar Ambasade IR Iran u BiH u saradnji sa JU KSC Kakanj

Doživite bogatstvo iranske tradicionalne muzike, izvedeno od strane talentovane grupe od šest članova.

Ulaz je besplatan, stoga ne propustite priliku da uživate u ovoj jedinstvenom muzičkom dogadjaju.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci