U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja predstavljeni završni radovi na nekropoli stećaka u Nažbilju

Podijelite:

Danas su u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja predstavljeni završni radovi na nekropoli stećaka u selu Nažbilj. Predstavljena je info-tabla na kojoj se nalaze sve relevantne informacije o nekropoli stećaka u selu Nažbilj (Jasikovac).

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj sve više pažnje posvećuje zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa s ciljem da našu kulturnu baštinu na najbolji mogući način uredi i zaštiti za buduće generacije ove općine, ali i države Bosne i Hercegovine.

Do sada je JU KSC Kakanj uredila dva vidikovca i nekropolu stećaka na Ivničko-zagradskoj gradini a danas su finalizirani i predstavljeni završeni radovi na nekropoli stećaka u Nažbilju.

Na samom početku svečanog programa prisutnima se obratio dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog završenih radova te je poručio sljedeće:

“Projekat Uređenje nekropole stećaka na lokalitetu Nažbilj – Jasikovac, pokrenut je 2014. godine a naša krajnja namjera bila je da izvršimo zaštitu i uredimo nekropolu stećaka u Nažbilju.

Cijeli lokalitet na kojem se nalaze stećci ograđen je drvenom ogradom, uređen je prilaz nekropoli te smo postavili piknik klupe i stolove sa nadstrešnjicom, kako bi građani općine Kaknja, ali i Bosne i Hercegovine koji kao turisti posjete nekropolu imali što potpuniji ugođaj. Cilj ovog projekta prije svega jeste očuvanje i zaštita našeg kulturno –historijskog naslijeđa, odnosno nekropole stećaka Nažbilj, te veća afirmacija lokaliteta Nažbilj kao spomenika kulture. Na ovaj način želimo da probudimo i razvijemo društveni interes, te da usmjerimo mlade naraštaje, ali i starije generacije ka važnosti kuturno – historijskog naslijeđa”.

Prisutni su bili i učenici OŠ “Ahmed Muratbegović” kojima je prof. Ekrem Gačić održao čas historije na nekropoli stećaka.

Podsjećamo da je do sada na nekropoli stećaka u Nažbilju postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid. Ostvarena je izuzetno dobra saradnja i sa lokalnim stanovništvom ovog područja koje se pokazalo kao odgovoran i savjestan čuvar onoga što je urađeno i postavljeno nakon prve faze uređenja nekropole.

Prisutnima i medijima se također obratio i predsjednik mjesne zajednice Nažbilj koji je čestitao Javnoj ustanovi KSC Kakanj i izrazio veliko zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako sad izgleda nekropola stećaka u Nažbilju!

Osim naših lokalnih medija ovaj događaj je propratila i Federalna televizija kojima se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i zainteresovanosti.

JU KSC KAKANJ

 

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci