U subotu posjetite Muzej Kaknja i besplatno se učlanite u stručnu biblioteku

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Stručna biblioteka Muzeja Kaknja osnovana je 10. maja 2017. godine. Biblioteka je otvorena prije svega zahvaljujući donacijama mnogobrojnih institucija u BiH koje su poklonile različite publikacije.

Trenutno biblioteka raspolaže sa ukupno 1174  bibliotečke jedinice koje su usko specijalističkog karaktera i to: arheološkog, etnološkog, etnografskog, historijskog, kulturološkog, umjetničkog, muzejskog, rudarskog, književnog, sociološkog.

Građa je podijeljena na monografiju i periodiku.

Monografskih bibliotečkih jedinica je ukupno 820, te su podijeljene u 9 zbirki (i 40 podzbirki), i to:

  1. Nauka i znanje uopće, nauka i znanje, organizacija, informacije, dokumentacija, bibliotekarstvo, institucije, i publikacije
  2. Psihologija
  3. Teologija
  4. Društvene nauke, statistika, politika, ekonomija, trgovina, zakonodavna vlada, vojna pitanja, socijalno staranje, osiguranje, obrazovanje, folklor
  5. Matematika i prirodne nauke
  6. Primjenjene nauke, medicina, tehnologija
  7. Rekreacija, zabava, sport
  8. Lingvistika, književnost
  9. Biografija, historija

Najbrojnije su zbirke historijskog i socijalnog karaktera. Kao posebno značajna bibliotečka monografska jedinica izdvaja se publikacija “Bosansko kraljevstvo”.

Periodična publikacija posjeduje ukupno 354 bibliotečke jedinice, koje su podijeljene u 31 zbirku. Kao posebno značajnu zbirku izdvajamo Specijalnu zbirku Kakanjskih novina i zbirku Glasnika Zemaljskog muzeja, čije bibliotečke jedinice sačinjavaju najveći dio periodične građe.

U subotu 14.10.2017. godine u Muzeju Kaknja će se organizovati program pod nazivom “Otvorena vrata stručne biblioteke za studente” koji će biti upriličen u vremenskom periodu od 11:00 do 14:00 sati.

Cilj programa je upoznati studente i sve druge građane sa radom stručne biblioteke Muzeja Kaknja i njenim fondom, te izvršiti njihovo učlanjenje.

U sklopu ovog programa svi posjetioci će biti upoznati sa radom i uslugama stručne biblioteke potom će se vršiti besplatno učlanjenje posjetitelja u stručnu biblioteku a svi koji se učlane na poklon od Muzeja Kaknja će dobiti knjigu po vlastitom izboru. Nakon programa planiran je i zajednički obilazak muzejske postavke uz vođstvo muzejskog pedagoga.

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci