Uskoro “Bosansko kraljevstvo” i replika zgošćanskog prstena pečatnjaka sa motivom ljiljana

Podijelite:

Po izlasku enciklopedijskog izdanja “Bosansko kraljevstvo – Historija srednjovjekovne bosanske države” koje se očekuje uskoro, Mladinska knjiga Sarajevo će pripremiti posebnu i ograničenu ponudu koju će pored knjige sačinjavati i vrijedan poklon – repliku pečatnog prstena bosanske vladarske dinastije Kotromanića.

Prema informacijama dostupnim na Facebook stranici Bosansko kraljevstvo – Luksuzno izdanje prsten može ići samo uz knjigu kao poklon za one koji uplate jednokratno. Cijena je 240 KM. Sudeći prema komentarima na pomenutoj Facebook stranici postoji veliko interesovanje i za knjigu i za repliku prstena.

Knjiga i poklon – replika (dvije varijante) pečatnog prstena bosanske vladarske dinastije Kotromanića

U trgovinsko-poslovnom centru “Sarajevo City Centar” u pripremi je izložbeni pult za nacionalni projekat Bosansko kraljevstvo što znači da će enciklopedijsko i lux izdanje, kao i replika vladarskog pečatnog prstena biti dostupni velikom broju posjetitelja ovog trgovačko-poslovnog centra na Marijin Dvoru u Sarajevu.

U toku priprema izložbenog prostora

“Prsten sa motivom ljiljana iz Donje Zgošće korišten je kao pečatnjak ali je ujedno bio i heraldička oznaka. Bijeli ljiljan simbolizira nevinost i čistoću. Osim toga simbol je ljepote i vladarskog dostojanstva. U Svetom pismu simbol je ljepote, bezgriješnosti i odabranosti. U srednjovjekovnom bosanskom kraljevstvu ljiljan je bio simbol vladarske porodice Kotromanića. Nalazio se na njihovom grbu, na vladarskoj kruni, kraljevskom žezlu, novcima i pečatima. Sasvim je jasno da je ljiljan bio najkarakterističnija oznaka i simbol srednjovjekovne Bosne, njenih vladara i vladarske dinastije. Upravo zbog toga zgošćanski prsten se može pripisati vladarskoj dinastiji Kotromanića. U ovom kontekstu on može biti jedan od posljednjih dijelova slagalice i odgovor na pitanje čija je nekropola u Donjoj Zgošći kod Kaknja.

Grob je bio razrovan, većim dijelom uništen, a kosti skeleta ispremetane. Pa ipak, značajni nalazi iz groba srećom su se sačuvali: dva prstena, 4 mala srebrena dugmeta te ostaci skupocjene brokatne tkanine. Prilozi iz groba br. 9 govore u prilog da je pokopana osoba bila izuzetno visokog društvenog statusa. Posebno je značajano otkriće bogato ukrašenog prstena pečatnjaka napravljenog od srebra sa pozlatom. Na pločici prstena se nalazi duboko ugravirani ljiljan. U njemu se ogleda prepoznatljivi bosanski stil u metalu koji u sebi obuhvata domaću narodnu tradiciju uokvirenu elementima srednjovjekovne evropske kulture i umjetnosti. Može se kazati i to da se u njemu zrcali prefinjenost likovnih ornamenata i umjetnosti kako zgošćanskog, tako i sveukupne umjetnosti stećaka. ” (mr. Edin Bujak, Filozofski Fakultet UNSA, Odsjek za arheologiju, odlomak iz kataloga o prstenu pečatnjaku)

Podsjetimo, originalni prsten bosanskog vladara je pronađen na području Kaknja i čuva se u Muzeju Kaknja.

 

Originalni prsten bosanskog vladara iz perioda srednjovjekovne Bosne, prsten se čuva u Muzeju Kaknja

Podijelite:

Posljedni članci