VEČERAS IZLOŽBA “MONUMENTI” U MUZEJU KAKNJA

Podijelite:

Obaviještavamo javnost da će se u četvrtak 06. augusta 2015.god. održati izložba “MonuMenti” u Muzeju Kaknja, sa početkom od 19:30 sati.

Izložba će sadržavati prikaz spomenika u procesu izgradnje države Jugoslavije kroz fotografiju. Uloga spomenika je da slavi uspomenu na specifičan događaj ili ličnost iz prošlosti da bi se politički stvorili popustljivi koncepti identiteta u sadašnjosti. Dok ovi koncepti identiteta mogu podijeliti narode i podstaći nasilje, oni takođe mogu imati pomirljivo dejstvo i voditi ka formiranju zajednica. Sa izložbom MonuMenti, forum ZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX vijeka. S obzirom na njihovu ulogu, spomenici čine idealna sredstva za predstavljanje tih procesa na interesantan način. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju “osvježavanje” političkih koncepata identiteta i prema tome “važni su za identitet” kao i uspostavljanje novih spomenika. Stoga je bitno da izložba MonuMENTI ne prikaže samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje.

Ovom prilikom JU za kulturu i obrazovanje poziva sve zainteresovane građane da posjete Muzej Kaknja večeras od 19:30 sati, kada će biti upriličeno svečano otvorenje ove izložbe.

monumenti-landscape_20120611

Podijelite:

Posljedni članci