Velika zainteresovanost za najavu novog projekta JU KSC Kakanj “Popis stećaka na području općine Kakanj” – Održana konferencija za medije

Podijelite:

Naziv novog projekta JU KSC Kakanj je „Popis stećaka na području općine Kakanj“ kroz koji će se dokumentovati i evidentirati stećci odnosno nekropole na području općine Kakanj na terenu, na samim nekropolama prilikom čega bi se ustanovilo stanje i očuvanost srednjovjekovne sepulkralne baštine na ovom području. Primarni cilj ovog projekta jeste da se koristeći ranije naučno verifikovane podatke napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj  koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti.

Kako bismo javnost više uputili o ovoj temi i projektu JU KSC Kakanj danas je održala konferenciju za medije na kojoj se priustnim medijima obratio dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo, magistrica arheologije Adisa Lepić, Muhamed Bešlagić, arhitekta-ctač na terenu i općinski geodeta.

Pored medija kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na dolasku, prisutni su bili i učenici iz osnovnih škola i srednjih škola iz Kaknja

U svom uvodnom obraćanju dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo je pozdravio prisutne te izrazio veliko zadovoljstvo zbog prisustva učenika i profesorica koje su učestvovale u diskusiji.

“Smatram da je ovo jedan vrlo vrijedan projekat budući da se prema posljednjim informacijama na području općine Kakanj nalazi 71 nekropola, odnosno mjesto na kojem se nalaze stećci. Cilj nam je da kompletiramo ovu priču, dakle primarni cilj ovog projekta jeste da sve podatke koje imamo iskoristimo, da detaljno istražimo teren i da u konačnici definišemo kompletan popis stećaka na području naše općine. Budući da će se detaljno istraživati svaka lokacija, cilj nam je napraviti monografiju svih stećaka i lokacija koje ćemo u narednom periodu obilaziti. Ovim projektom ćemo podsticati na promjeni svjesti naših sugrađana o zaštiti kulturno historijskog naslijeđa. Također, ovaj projekat će nam pomoći da nastavimo odnosno napravimo neke ciljeve koji su naše vizije, dakle da se opredijelimo za nekropole koje ćemo raditi i zaštiti. Kompletan projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” će ući u turističku ponudu naše Općine. Sredstva za ovaj projekat bit će obezbijeđena iz buđeta JU KSC Kakanj. Tokom prve faze ovog projekta posvetit ćemo veliku pažnju medijskoj kampanji tako da ćemo sva ona istraživanja koja budu realizovana u toku jednog dana, biti prezentovana javnosti, naveo je dir. Aldin Šljivo.

“Kroz ovaj projekat mi ćemo nastojati da napravimo jedan presjek, jedan pregled čime to raspolažemo na području općine Kakanj, koliko imamo nekropola, koliko stećaka na nekropoli, koliko je to nekropola po mjesnoj zajednici i kompletnoj općini. Na osnovu toga mi ćemo dobiti određenu statistiku, podatke kojim brojem raspolažemo, koliko je ukrašenih stećaka i koliko stećaka sa natpisima. Bitno nam je da osvještavamo ljude oko sebe, mještane koji žive u neposrednoj blizini tih nekropola, koliko su oni značajni i koliko je važno da se ne remete cjeline i sami nadgrobni spomenici”, navela je u svom obraćanju medijima magistrica arheologije Adisa Lepić.

Moramo pohvaliti veliku zainteresovanost za ovaj projekat kako medija tako i učenika koji su izrazili želju da volontiraju kroz ovaj projekat, moramo pohvaliti profesore koji su učestvovali u diskusiji i time učinili ovu konferenciju veoma zanimljivom kroz koju su učenici mogli da prošire svoje znanje.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci