“Veseli vozić”: Ćihu ćihu ponovo se čulo kroz Kakanj

Podijelite:

Povodom 21.decembra-Dana rudara, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj u čijem sastavu djeluje i Muzej Kaknja organizovala je nekoliko sadržaja za kakanjske mališane. U žiži pažnje kakanjskih mališana bio je muzejski eksponat- lokomotiva “62-015”, popularni kakanjski “ćiro” koji se nalazi u dvorištu Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković”, a koji je decenijama puhtao prugom života kroz gradsku jezgru Kaknja sve dok jednog dana 1998.godine nije otpuhtao u historiju Kaknja, a nakon toga njegovu prugu je zamijenilo šetalište.

U četvrtak 21.decembra, sa početkom od 10:30 sati, kakanjski mališani su u Muzeju Kaknja na likovnoj radionici pod nazivom “Nacrtaj svog ćiru” crtali i bojili, a najljepši crtež je i nagrađen.

Nakon toga na mjestu gdje gordo i ponosno danas stoji kakanjski “ćiro” upriličen je muzički performans „Ćihu Ćihu“, nakon čega je upriličena šetnja mališana gradskim šetalištem tj.putanjom kojom je nekad “ćiro” puhtao i škripao vagonima.

Učešće u navedenim aktivnostima su potvrdili mališani iz vrtića “Pčelica” Kakanj i učenici prvog razreda OŠ “Hamdija Kreševljaković”.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci