Više od 900 učenika prisustvovalo časovima historije u sklopu projekta “Mjesec ratnih godina”

Podijelite:

U periodu od 19.02.2018. godine do 15.03.2018. godine u Muzeju Kaknja su se održavali časovi historije “1992-1995” u sklopu projekta pod nazivom “Mjesec ratnih godina”. Održano je ukupno 43 časa, a učešće su uzele kakanjske osnovne i srednje škole sa ukupno 900 učenika koji su posjetili Muzej Kaknja i bili dio ovog značajnog projekta. Predavanja su držali ratni komandanti Munir Karahodžić i Fahrudin Aletović koji su slikovito predstavljati svoja iskustva i vlastite anegdote doživljene u ratu i kustos MA historije Amra Veispahić koji je iznosila hronološki historijske činjenice također predstavljene na slikovit i zanimljiv način.

U okviru navedenog projekta održan je niz aktivnosti: otvorene su dvije gostujuće izložbe „Lični predmeti iz opkoljenog grada“ i „Ratni dnevnici, svjedočanstva života“ (iz Historijskog muzeja BiH, Fonda memorijala Skupštine Kantona Sarajevo i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti). Izložbe su veoma kvalitetne stoga vas pozivamo da do kraja ovog mjeseca posjetite muzej i pogledate pod kakvim okolnostima su živjeli građani za vrijeme rata, također koje su bile njihove misli, emocije koje su prenesene na pisma i u ratne dnevnike koje ćete imati priliku pogledati.

U okviru ovog projekta, 5.marta 2018. godine održane su i dvije radionice za djecu sa nazivima “Izrada ratnih krpenih lutki” i “Izrada pištolja, mačeva i strijela”.

Također, u okviru pomenutog projekta objavili smo tri javna poziva koji se odnose na učešće na časovima historije, zatim doniranje ličnih predmeta iz rata, a koji pripadaju našim sugrađanima i javni poziv koji se odnosi na dostavljanje literarnih radova na temu rata. Pozivi za doniranje ličnih predmeta i poziv za dostavljanje literarnih radova su još u toku.

Ono što možete donirati ili posuditi Muzeju Kaknja je fildžan, džezva, pismo, odijevni predmet koji je naša majka krpila više puta jer nismo imali drugi, posuda iz koje smo jeli u ratu, cipelice, plišani medo i sve ono čega se vi sjećate iz rata za koje vas vežu neke uspomene. Cilj je da predmete  sačuvamo za druge generacije i da njima prikažemo rat koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu te kako je izgledao život u to vrijeme.

Starosne dobi učesnika i teme na koje je potrebno pisati literarne radove:

  1. … – 1978. godište – „Pismo muzeju – Priče sa ratnog fronta“
  2. 1978 – 1990. godište – „Pismo muzeju – Djetinjstvo u ratu“
  3. 1990 . godište – … – „Pismo muzeju – Moje viđenje rata“

Za najbolje napisane literarne radove obezbijedili smo tri vrijedne nagrade, a glavna nagrada je skupocjeno izdanje knjige „Bosansko kraljevstvo“ koja spada u najveći i najambiciozniji izdavački poduhvat u Bosni i Hercegovini ikada i koji na vrhunskom stručnom i estetskom nivou tematizira Bosnu u srednjem vijeku.

Za naredni period najavljujemo još nekoliko aktivnosti koje će biti organizovane u sklopu navedenog projekta:

  • PROMOCIJA KNJIGE „DJETINJSTVO U RATU“ – Muzej ratnog djetnistva
    Realizacija aktivnosti: druga polovina marta; Muzej Kaknja
  • REORGANIZACIJA POSTAVKE „KAKANJ U ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOM RATU“
    Realizacija aktivnosti: 15. april
  •  LITERARNO TAKMIČENJE „PISMO MUZEJU – MOJE ISKUSTVO RATA“ Realizacija aktivnosti: proglašenje pobjednika 15. aprila

Iako projekat još uvijek nije završen ovom prilikom se zahvaljujemo svim školama koje su izrazile želju da budu dio ovog izuzetno značajnog i velikog projekta, hvala komandantima na izdvojenom vremenu i veliko hvala svim učenicima koji su pažljivo slušali predavanja.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci