Višestruko nagrađivana predstava “Gidionov čvor” na kamernoj sceni Doma kulture Kakanj 7. juna

Podijelite:

“Gidionov čvor” (engl. “Gidion's Knot”) je emocionalna i provokativna drama nastala po tekstu jedne od najpoznatijih i nagrađivanih američkih spisateljica Johnne Adams.

  • Kamerna scena Doma kulture Kakanj
  • 7. juni – 19:00 sati
  • Ulaz besplatan

Nakon mnogobrojnih kulturnih dešavanja u našem gradu u proteklih nekoliko dana zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da ponovo imamo fenomenalan događaj za sve ljubitelje teatra, u pitanju je nagrađivana pozorišna predstava “Gidionov Čvor”.

Predstava „Gidionov čvor“ je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa Mali Mess, a prije manje od mjesec dana je dobila i nagradu publike za najbolju predstavu na kultnom 29. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. U produkciji predstave „Gidionov čvor“ su učestvovali Udruženje za promociju kulture -„Intermezzo“ kao nosilac projekta, koproducenti SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo.

Autorski tim predstave čine: Selma Alispahić – reditelj, glumice Selma Alispahić i Helena Vuković, Zoran Predin – muzika, Adnan Lugonić – dramaturg i Edna Slipčević – kostimograf i scenograf.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju da tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?

Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja,vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava „gordijev čvor“ ili pak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

Podijelite:

Posljedni članci