Za dvije godine od rudarske kasabe do kulturne revolucije

Podijelite:

U jeku omalovažavanja, nefinansiranja, negiranja, nipodaštavanja kulture i zatvaranja muzeja na ovim prostorima, Kakanj je napravio pravu „kulturnu revoluciju“.  Kulturni park Za dvije godine ova rudarska kasaba otvorila je jedno za drugim, u novim ili rekonstruiranim prostorima, Dom kulture s modernom salom i kinodvoranom, funkcionalnu Gradsku biblioteku, Likovnu galeriju, Omladinski centar, Muzičku i Školu baleta te 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, i Muzej.  Sve ustanove djeluju pod „krovom“ Javne ustanove za kulturu i obrazovanje, a umjesto glomazne administracije tu su uglavnom mladi ljudi spremni za projekte, apliciranje na domaće i inozemne fondove, nove metode prezentacije… – Kakanj ima bogato kulturno naslijeđe, blizu je Bobovac, do njega Kraljeva Sutjeska, Zgošćanski stećci i nekropole. Kakanj karakteriziraju bogatstvo religija, tradicije kućanstva, ali i tradicije industrije, rudarstva, proizvodnje struje, cementa. Zato u novootvorenom muzeju nisu samo eksponati iz novije historije već i iz daleke – priča nam direktor Muzeja Aldin Šljivo, kojem je ovo prva sedmica mandata, a prepun je ideja kako dovesti školarce, vrtiće, ali i goste iz drugih gradova.
Direktor
– Na ulazu goste dočekuje lična kolekcija predmeta kakanjskog komandanta Fadila Imamovića iz posljednjeg rata, a kroz galeriju se upoznaju sa značajnim objektima i predmetima iz historije Kaknja. Moguće je vidjeti kako je izgledalo domaćinstvo u turskom i austrougarskom dobu, kako su radile kazandžije, grnčari, šta je karakteriziralo stanovanje na selu i u gradu – objašnjava nam zaposlenica i prezenter Amra Vejspahić-Gabeljić, jedan od budućih kustosa Muzeja.

muzej1

Narodne nošnje ovog kraja, ali i vjerna maketa „Termoelektrane“, kao i sastojci koji se koriste u proizvodnji cementa te sve što je potrebno za rudarski rad i iskop uglja, također su dio postavki.

Put za uspjeh 

Namjera ambicioznih domaćina je da svi učenici iz Kaknja, općina ZDK i susjednih regija u okviru posjete Kaknju posjete i Muzej, upoznaju dalju i bližu historiju, a u krugu od nekoliko metara pogledaju pozorišnu ili filmsku predstavu, posjete Likovnu galeriju, a onda skoknu do starobosanskog kraljevskog sjedišta Bobovca, obiđu jedinstveni Samostan Kraljevu Sutjesku, posjete najstariju očuvanu džamiju… Na pravom su putu da u tome i uspiju.

Kraljevski prsten 

Jedan od historijski, ali vjerovatno i najvrednijih predmeta u Muzeju je komplet autentičnog kraljevskog prstenja i drugih predmeta pronađenih na lokalitetima Zgošće i drugih iskopina, star nekoliko vjekova. Među njima se ističe od srebra izrađen pa pozlaćen prsten – pečat s ljiljanom, koji najvjernije oslikava „kraljevski pedigre“ ovog kraja.
muzej2

avaz.ba

Podijelite:

Posljedni članci