Dječja mašta može svašta – Svjetski dan štednje u JU KSC Kakanj

Podijelite:

JU KSC Kakanj u saradnji sa Raiffeisen bankom i ove godine planira obilježiti Svjetski dan štednje i ukazati na značaj štednje kod učenika i naših najmlađih sugrađana.

Tim povodom planiramo organizovati takmičarski dio izbora najboljeg literarnog rada na zadatu temu „Svjetski dan štednje“. Učešće će uzeti svi učenici od II do V razreda svih osnovnih škola naše Općine. Komisija u sastavu šest učitelja škola će po završetku čitanja učeničkih literarnih radova glasati i izabrati najbolji rad i pobjednika takmičenja.

Raiffeisen banka Kakanj će obezbijediti nagrade za sve učesnike programa u Omladinskom centru, a pobjednik takmičenja će dobiti otvorenu štednju knjižicu u banci sa početnim iznosom štednje u iznosu od 100 KM.

Svi učenici će po redu pročitati svoje literarne radove a nakon toga komisija u sastavu od 6 učitelja škola  će glasati za tri najbolja rada. Učiteljima neće biti dozvoljeno glasati za učenike iz vlastite škole.

Prva tri najbolja rada će biti objavljena na web stranici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj!

Obilježavanje Svjetskog dana štednje bit će upriličeno u ponedjeljak 31.10.2016. godine u Omladinskom centru sa početkom u 10,00 sati.

Svjetski dan štednje slavi se 31. oktobra kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 milijuna štediša. Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci