Naša Kakanjka Melika Buza učestvuje na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Notre Dame de Sion” u Istanbulu

Podijelite:

Sigurni smo da ste već čuli za našu talentovanu i uspješnu pijanisticu Meliku Buza iz Kaknja koja je nagrađena od strane Grada Graza stipendijom za izuzetno nadarene studente Kunstuniversität-a. Ove godine je pozvana da učestvuje na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Notre Dame de Sion“ u Istanbulu. Na takmičenje se prijavilo preko 150 kandidata, do 40 godina starosti, a Melika je izabrana kao jedna od 50-ak, nakon preliminarne runde, na osnovu video snimka koji je poslala.

Tim povodom, direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija je ugostio Meliku kako bi joj pružio podršku u vezi pomenutog takmičenja i kako bi KSC uvrstio Meliku u pojedine projekte.

Melika Buza treba da bude sinonim borbe, odlučnosti, istrajnosti i jake volje. Naime, Melika je rođena prije vremena, sa 1200 grama uz male nade za oporavak. Niko nije ni sanjao da će kao djevojčica od samo 4 godine početi svirati klavir i kao pravi heroj ostvariti odlične rezultate. Ovim putem čestitamo našoj dragoj Meliki na sjajnim rezultatima i želimo mnogo sreće na pomenutom takmičenju. Pružite i vi vašu podršku tako što ćete dijeliti ovaj tekst sa vašim prijateljima kako bi što više ljudi upoznalo ovu mladu pijanisticu.

Preporučujemo da pročitate tekst u nastavku…

Melika Buza je rođena 03.07.1999. godine. Od oktobra 2016. studira na Univerzitetu za muziku i primijenjenu umjetnost (Kunstuniversität) u Grazu u klasi profesora Otta Niederdorfera, a od 2019. godine pod vođstvom profesora Sergia De Simonea. U junu 2021. godine je završila Bachelor studij sa najvećim ocjenama i pohvalama, te je nastavila i Master studij na istom univerzitetu.

Melikin interes za muziku se javio jako rano, te je ubrzo zatim i uključena u formalno muzičko obrazovanje. Osnovnu muzičku školu “Avdo Smailović” u Visokom je završila sa 12 godina, u klasi profesorice Nevenke Vukjović-Lamić, kao učenik generacije, te je odmah zatim započela svoje obrazovanje u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici u klasi profesorice Lejle Alajbegović-Šećerović. Nakon mnogobrojnih nagrada i priznanja stečenih tokom srednjoškolskog obrazovanja, Melika je i srednju školu završila kao učenik generacije, te jedan od najmlađih maturanata koje je ta škola imala.

Bila je stipendista Fondacije “Obrazovanje gradi BiH” te je 3 puta bila primalac nagrade od strane Ministartva za obrazovanje, kulturu i sport FBiH za izvanredne uspjehe na nacionalnim i internacionalnim pijanističkim takmičenjima.

Melika je već nastupala u mnogobrojnim državama širom Europe, te u koncertnim dvoranama, kao: Bošnjački Institut – “Fondacija Adila Zulfikarpašića” (Sarajevo), Banski Dvor (Banja Luka), BKC (Sarajevo), Hrvatski glazbeni zavod (Zagreb), Hrvatski Dom (Split), Dvorana Križevci (Ljubljana), Theatro Civico Vercelli (Italija), Auditorium San Domenico Foligno (Italija), Engelman Recital Hall (New York, NY), Martin Codax Hall (Španjolska), Kulturhaus Eppendorf (Njemačka), Kultursalon Graz (Austrija). Pored toga, nastupala je u Nizozemskoj, Srbiji, Slovačkoj, Rusiji i Poljskoj.

Melika je imala priliku da se predstavi i na pijanističkim festivalima, poput: Piano Loop Festivala u Splitu, Samoborske glazbene večeri, te ciklusu “Mladi virtuozi” koji organizuje Festival Ljubljana, kao jedan od najvećih festivala klasične muzike u Sloveniji. Nakon nastupa u Ljubljani je od strane poznatog kritičara Marijana Zlobeca okarakterizirana kao „pijanistica sa mnogo emocija i gracioznosti, koja iz klavira zna da iznese ljepotu tona“, te da će joj Graz, kao „vrhunsko muzićko okruženje uskoro postati premalo, jer napreduje velikim koracima“. U maju ove godine je nastupila na otvorenju Međunarodnog pianističkog takmičenja u sjećanje na Matusju Blum u Sarajevu, te se predstavila cjelovečernjim programom, kao pobjednica navedenog takmičenja 2019. godine.

Učestvovala je u nekoliko stručnih usavršavanja, sa pedagozima iz cijelog svijeta, među kojima su: Ruben Dalibaltayan, Natalia Trull, Milana Chernyavska, Grigory Gruzman, Robert Levin, Planinka Jurišić-Atić, Sofya Gulyak, Aleksandar Serdar, Anna Malikova, Tamas Ungar, te mnogi drugi.

Osvojila je oko 40 priznanja i nagrada, među kojima je vrijedno spomenuti:

  1. Nagrada na Memorijalu “Jurica Murai” Varaždin, 1. Nagrada na Internacionalnom takmičenju “Matusja Blum” Sarajevo, 2. Nagrada na stipendijskom takmičenju “Martha Debelli” Graz, 2. Nagrada (samo 3 dodijeljene nagrade) na Internacionalnom pijanističkom takmičenju “Forum per Tasty” Slovačka, 1. Nagrada i zlatna plaketa na Koruškom Internacionalnom pijanističkom takmičenju, Slovenija, posebna nagrada na NTD Internacionalnom pijanističkom takmičenju u New Yorku, te mnoge druge.

Bila je i nekoliko puta prvonagrađena na takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu, te na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, kao i laureat takmičenja “Banjalučki Bijenale”. Takodjer je dobitnica prvih i specijalnih nagrada na kantonalnim i federalnim takmicenjima u BiH.

  • je bila među 24 polufinalista (od početnih 94 učesnika) na Internacionalnom pijanističkom takmičenju “City of Vigo” u Španjolskoj, na kojem je Martha Argerich vršila ulogu predsjednika žirija. Naredne godine, Melika je dobila priliku da učestvuje na online koncertu otvorenja tog takmičenja, na kojem se predstavila pred sjajnim pijanističkim zvijezdama, te mnogobrojnom online publikom.

Tokom pandemije, 2021. godine je dobila priliku da svira online koncerte za Le Salon de la Musique, te za AGIMUS organizaciju za mlade talente u Grossetu (Italija).

Inace, ovo takmičenje je na listi WFIMC (Svjetske federacije internacionalnih muzičkih takmičenja), što mu daje i određenu važnost i ozbiljnost, jer samo odredjena takmicenja mogu biti prihvacena u ovu organizaciju. Takmičenje se sastoji od preliminarne runde (koju je Melika vec prosla), te još 4 runde, koje će se održati uživo u Istanbulu u novembru ove godine. U prve 3 runde se svira solo program, a u finalu koncert sa orkestrom. Pored toga postoje i 2 obavezna djela od turskih kompozitora, od kojih je jedno pisano posebno za svrhe ovog takmičenja. Sve ovo govori o težini izazova sa kojim se Melika susreće.

Podijelite:

Posljedni članci