VELIKO INTERESOVANJE ZA LJETNU ŠKOLU

Ljetna škola počela sa radom

U ponedjeljak 20.06. u 9,00 sati održan je prvi sastanak nastavnika, polaznika Ljetne škole i njihovih roditelja. Iz sektora za obrazovanje JU KSC Kakanj izražavaju zadovoljstvo zbog velikog odaziva učenika, a saznajemo da se taj broj dodatno povećava. Nakon prvog održanog časa i provjere znanja učenika iz  predmeta njemački i engleski jezik napravili  smo i  novi raspored časova. Časovi  Ljetne škole iz jezika će se održavati dva puta sedmično, ponedeljkom i srijedom po sljedećem rasporedu.

Engleski jezik

Početni engleski 9:00-10:00

Napredni engleski 10:00-11:00

 

 

Njemački jezik

 

 

Početni 9:00-10:00

Napredni 10:00-11:00

 

Matematika

 

 

 

10.00-11:00

 

Fizika

 

 

11:00-12:00

 

 

 

Hemija

 

 

 

12:00-13:00

 

 

 

 

I  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.06.-20.07.2016. godine

II  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.07.-20.08.2016. godine

Obavještavamo i  roditelje učenika koji pohađaju „Ljetnu školu“ da sve informacije oko plaćanja iste mogu dobiti direktno na broj telefona  Maje Bajramović, kordinatorice „Ljetne škole“ 061 057 32

Kordinatorica projekta „Ljetna škola“ Maja Bajramović nije krila zadovoljstvo na prvom sastanku, a u svojoj izjavi navodi:

„Ovo je  druga godina kako u saradnji sa JU KSC Kakanj organizujemo „Ljetnu školu“ . Broj polaznika ove godine govori o kvaliteti rada prethodne godine.  Neki od polaznika koji su bili prošle godine, vratitili su se i ove, što me posebno raduje. Ove godine ćemo se potruditi da časovi „Ljetne škole“ budu još zanimljiviji, ali i da učenici „Ljetnu školu“ završe sa određenim nivoom znanja. Posebno želim istaknuti da mi  je izrazito zadovoljsvo sarađivati sa JU KSC Kakanj, jer smo i  ovaj put zajedničkom organizacijom, saradnjom još jednom  pokazali i ukazali na značaj timskog rada.“

POČETAK LJETNE ŠKOLE OD PONEDJELJKA 20.06.2016.

Obavještavamo sve prijavljene polaznike  da „Ljetna škola“ sa realizacijom časova počinje u ponedjeljak, 20.06.2016. godine po sljedećem rasporedu časova:

 

PREDMET

 

VRIJEME I MJESTO

PREDAVAČI

 

Engleski jezik

 

09:00 sati

Omladinski centar

 

Sabina Buza

 

Njemački jezik

 

 

09:00 sati

Mala sala

 

Eldina Čičak

 

Matematika

 

 

10:00-11:0

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Fizika

 

11:00-12:00

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Hemija

 

 

12:00-13:00

Informatički kabinet

 

Aida Isaković

Sljedeći termini za realizaciju časova će biti dogovoreni  na prvom času sa predavačima „Ljetne škole“. Uplata prve rate je 20.06.2016. godine, a druge rate 10.07.2016. godine u dogovoru sa predstavnikom  Udruženja  UMuBiH.

 

 

 

 

 

 

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

U srijedu 15.06. sa početkom od 17,30 sati je održan godišnji koncert Muzičkog centra JU KSC Kakanj u Omladinskom centru. Sala Omladinskog centra bila je tijesna da primi sve one koji su izrazili želju da uživaju u prelijepoj izvedbi kompozicija, koje su za naše polaznike odabrali njihovi nastavnici Olivera Filipović i Darko Lekić Leka.

Polaznici su tokom godine vrijedno vježbali i učili svirati klavir i gitaru, a redovni godišnji koncert je prilika da plodove svog truda i rada pokažu širem auditoriju. U publici su mahom bili roditelji, rodbina i rođaci naših polaznika, kao i  ljubitelji istinske umjetnosti, koji su uživali u interpretaciji kompozicija od Mozarta, Beethovena, Čajkovskog  i drugih kompozitora.

Bio je ovo jedinstven događaj na kojem naša Ustanova promovira mlade talentovane učenike, koji svoje slobodno vrijeme na ovaj način upotpunjavaju, te uveliko oplemenjuju kulturnu sliku našeg grada. Ove i ovakve slike ulijevaju nadu i optimizam i svakako su prava alternativa za sivilo svakodnevnice u koje upadaju većinom dokoni. Uživajte u galeriji slika koju smo priredili za vas i učlanite svoju djecu u Muzički centar, naredni ciklus počinje od septembra!

 

DODIJELJENE DIPLOME ZA VRIJEDNE POLAZNIKE ŠKOLE GLUME

Škola glume, koja djeluje u okviru Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj sa premijerom predstave „Pinokio“ završila je  sezonu 2015/2016.  Predstava će svoj život nastaviti od septembra tekuće godine, kada će se igrati pred učenicima osnovnih škola naše općine.

Nakon sedmomjesečnog procesa učenja, gdje su polaznici radili na osnovama glume koje podrazumijevaju rad na pokretu, pravilan govor (dikciju), glumu, rad na lijepom ponašanju, vještini govora i kulturi komunciranja kod polaznika, tj. osobinama koje su izuzetno bitne za sveukupno funkcionisanje i ponašanje u društvu, došli smo do završne svečanosti dodjele diploma. Svečana dodjela diploma je upriličena u Omladinskom centru u srijedu 15.06. uz  ugodnu atmosferu, zakusku i druženje.

Voditelj Škole glume, dramski umjetnik Miroljub Mijatović je dodijelio diplome svim polaznicima Škole glume, te najavio sljedeći ciklus Škole glume, gdje će posebnu pažnju posvetiti najmlađim polaznicima. Diplome su dobili: Ines Delibašić, Ena Delibašić, Ena Sikira, Saša Vasiljević,Amer Javoraš, Irma Numanović, Hana Bjelopoljak, Edna Brkić, Emin Brkić, Emina Čaluk, Ajla Cvrljo, Elma Kubura, Merima Mušija, Melika Haračić, Hamza Šišić, Merjem Kulović, Lejla Rajkić, Dani Hrgota, Armin Šolbić, Ilda Sarač i Majra Čatić. Više slika pogledajte na našoj fb stranici.

GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

Obavještavamo sve roditelje članova Muzičkog centra JU KSC Kakanj, kao i sve ljubitelje lijepih nota komponovanih za klavir i gitaru,   da će redovni godišnji koncert Muzičkog centra biti održan u srijedu 15.06. 2016. godine sa početkom u 17,30 sati u Omladinskom centru. Posjetioci koncerta će moći uživati u 27 kompozicija, koje će izvoditi učenici u klasi nasatvnika Olivere Filipović-klavir i Darka Lekića Leke-gitara. Ovom prilikom pozivamo i sve predstavnike kakanjskih medija da dođu na ovaj lijepi kulturni događaj. U nastavku pogledajte ko su učenici i koje će kompozicije izvoditi:

GITARA
1 Maksumić Kenan M. Giuliani  – Op 50   Etida  br. 15
2 Mimić  Eldan F. Carulli  –  Andante
3 Numanović  Irma F.  Sor  –  Etida  br2
4 Trako  Vedad M. Carcassi  –  Andantino
KLAVIR
5 Omerović  Sabaheta J.Haydn   –  Little serenada
6 Hakulija Mubina J.S.Bach   –   Mali preludij
GITARA
7 Haračić  Hana F. Carulli   –  Rondo
8 Haračić  Belmin M. Giuliani  –   Op 50 Etida  br  29
9 Obralija  Sarah M.  Giuliani  – Op 50  Etida  br 22
KLAVIR
10 Lekić  Laura R.Schuman    –   Divlji jahač
J.F. Burgmüller    –   Arabesque
11 Čaluk  Nermin S . Bortkiewicz  –    Na saneh
GITARA
12 Berbić  Ahmed M. Carcassi  –    Op 26   Capricho  br 3
13 Goga  Emir J.S. Bach  -Musette
14 Silajdžić  Adnan M. Giuliani  –  Op 50   Etida  br. 17
15 Zaimović  Riad G. Bergeron  –  Frets
16 Hasagić  Dino P. Roch  –  Habanera
17 Neimarlija  Ahmed L. Almeida  –  Mimi
18 Bjelopoljak Hena J. Sagreras  –  Maria  Luisa
KLAVIR
19 Sikira Faris P.I.Čajkovski  –   Valcer cvijeća
GITARA
20 Čizmić  Rijad M. Giuliani –  Op 100   Etida br.13   Affetuosso
21 Jašarspahić  Sanin M.Giuliani –  Allegro  Op 83
22 Marković  Mia R. Saslow  –  Rag picking
23 Jusić  Danis M. Giuliani  –  Andantino
24 Hodžić  Lejla B. Lecomte  –  Kim  blues
KLAVIR
25 Husika  Hana L.van  Beethoven   –   Za Elizu
26 Kićo  Lejla R.Clayderman   –   Balada za Adelinu
27 Mandra Kerim W.A.Mozart   –   Turski marš

PRATITE EURO 2016 U LJETNOJ BAŠTI PARKA DOMA KULTURE

Za sve ljubitelje vrhunskog nogometa omogućili smo gledanje Evropskog prvenstva 2016 na velikom platnu uz visoku kvalitetu slike i zvuka, te odličnu ponudu osježavajućih pića i grickalica.

Sve utakmice u dnevnim i noćnim terminima možete pratiti preko velikog platna u parku Doma kulture, odnosno ljetnoj bašti kafea Europa. Vrele ljetne dane i sparne noći možete ublažiti u ovom zaista prelijepom ambijentu ljetne bašte sa svojom omlijenom ekipom ili u krajnjem slučaju sa ljepšom polovinom. Dođite da podržite svoje favorite i da uživate u majstorijama velikih fudbalskih zvijezda. Nažalost, ovaj put nećemo moći  uživati u igri naših “zmajeva”, ali se nadamo da ćemo ih gledati na sljedećem Svjetskom prvenstvu 2018 u Rusiji.

.

Na pariškom stadionu Stade de France u petak će utakmicom Francuska-Rumunija u 21.00 sat biti otvoreno Evropsko prvenstvo na kojem će prvi put u istoriji učestvovati 24 reprezentacije. Pored Pariza, utakmice EP-a igrat će se u Lensu, Lilleu, Lyonu, Marseilleu, Bordeauxu, Nici, St. Etienneu i Toulouseu.

Na EP-u će se ukupno igrati 51 utakmica, za koje su organizatori rasprodali praktično svih 2,5 miliona ulaznica, uključujući i finale, koje će se igrati 10. jula u Parizu.

KRAJNJE JE VRIJEME DA UPIŠETE LJETNU ŠKOLU

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da budu dio ljetne škole

JU kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Udruženjem za očuvanje multikulturalnosti u BiH  „UmuBiH“  i ovo ljeto oraganizuje rad LJETNE ŠKOLE. Časovi ljetne škole iz predmeta jezika (njemački, engleski, turski jezik) i prirodnih nauka (matematika, fizika i hemija)  realizirati  će se u prostorijama JU KSC Kakanj dva puta sedmično u  trajanju od dva školska sata koristeći interaktivan, multimedijalni pristup radu.

Cilj ljetne škole je da na kreativan i zabavan način nastavi proces učenja i na ljetnom raspustu  omogući učenicima priliku da dopune i prošire znanje iz pojedinih  predmeta za koje su zainteresovani.

Rad ljetne škole podrazumjeva rad u manjim grupama sa smjenom individualnog i grupnog rada sa učenicima. Kroz individualni rad  učenici samostalno stiču znanje, vještine i navike, biraju  redoslije rada obavljanja zadataka, određuju tempo rada, a u datom trenutku kad im  je to potrebno, učenici traže  pomoć profesora. Kroz grupni rad učenici obrađujući istu temu i radeći na istom zadatku, razvijaju komunikacijske vještine, stiču osjećaj sigurnosti i pripadanja grupi te usvajaju vještine timskog rada.

Mjesečna cijena, po učeniku i po predmetu iznosi  60 KM, a za učenike koji žele pohađati dva predmeta mjesečna cijena iznosi 100 KM. Plaćanje je u dvije rate.

Pozivamo sve zaintersovane učenike osnovnih i srednjih škola  da nam se jave na broj telefona JU KSC Kakanj 032 771 920  i na vrijeme rezervišu svoje mjesto .

 Rok za prijave je 19.06.2016.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ZA PEDESET I PRVU GODINU SJEĆANJA NA POGINULE RUDARE U JAMI ORASI

JU KSC Kakanj i ove godine učestvuje u organizaciji tradicionalnog sjećanja na 128 poginulih rudara u jami Orasi.

Katastrofa koja se desila 7.juna 1965.godine odnijevši 128 rudarskih života je jedna od tri velike nesreće u stogodišnjoj historiji Rudnika “Kakanj”. Ti događaji su zauvijek obilježili  ljude grada Kaknja, koji se razvijao i rastao oko rudarskog okna. Rad i život u rudniku je trnovita staza sa puno krvi, znoja, suza, slika uplakanih majki, djece, ali s druge strane tu su i slike sretnih, nasmijanih garavih lica, hiljade i hiljade uposlenih kroz mnoge generacije, koje su se školovale, obrazovale, a neki od njih su postali rukovodioci i funkcioneri . Utroba zemlje i “crno zlato” hranili su i hrane većinu porodica, koje itekako poznaju ukus “sedmokorog nimeta”. Zato je bitno istaknuti ove moralne i emotivne dimenzije tradicionalnog sjećanja na stradale rudare.

Na današnji dan 7.juna 2016.godine u 10,00 sati, rudarska glazba uz taktove “Posmrtnog marša” predvodila  je  do platoa ispred spomenika poginulim rudarima mnogobrojnu delegaciju, porodice poginulih rudara i građane Kaknja, koji su se okupili ispred zgrade Stare direkcije Rudnika. Uniformisani rudari su prvi položili vijence i cvijeće, a za njima članovi porodica i zvanične delegacije na čelu sa općinskim načelnikom Nerminom Mandrom.

I ovaj put stihove Muke Gasala, napisane posebno za ovu priliku, govorio je naš glumac Mirza Mušija. Nakon što su svako na svoj način odali dužno poštovanje stradalim, okupljeni građani su mogli da gledaju  izložbu fotografija i novinskih isječaka o katastrofi u jami Orasi 1965. godine. Izložbu su pripremili uposlenici JU KSC Kakanj. Na ovaj način JU  KSC Kakanj daje svoj skromni doprinos u sjećanju na ovaj nikada više neponovljeni događaj, jer sjećanje je život, a zaborav je sigurni nestanak. Stoga, nikada ne zaboravimo!

PREMIJERA PREDSTAVE „U ŠKOLU S OSMIJEHOM“

JU-a za kulturu i obrazovanje Kakanj vas poziva na premijeru pozorišne predstave “ U školu s osmijehom” 16. jula (četvrtak) 2015. godine u 18,00 sati u Dom kulture.

11713372_10207543092156489_1820628774_n11713591_10207543092436496_196756575_n

Direktor JU-e Aldin Šljivo, kao koproducent je izrazio zadovoljstvo obavljenim pripremama, kao i saradnjom sa svojim stručnim osobljem. Koordinator za kulturu Mirza Mušija kao reditelj predstave nestrpljivo očekuje premijerno izvođenje zajedno sa svojim glumcima, za koje kaže da su to mali reformatori i budući pokretači pozitivnih promjena u našem društvu.

Sa ovom predstavom će biti upotpunjena plemenita kampanja „Idemo u školu“, koju organizira World Vision BiH u saradnji sa JU-om, romskim udruženjem „Romalen“, a sve sa ciljem da se podigne svijest kod romske populacije o važnosti obrazovanja. Nesebičnu podršku je dala također i Općina Kakanj“.

11717107_10207543090076437_468203791_n11720552_10207543092276492_1331032118_n

Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Mirza Mušija, asistent režije je Mirza Bajramović . U predstavi igraju: Aida Vehabović, Mahira Ramić, Amina Sejdić, Sabrina Sejdić, Eldin Sejdić, Emir Husić, Adelisa Husić, Hanifa Ramić, Eldina Sejdić, Vahida Osmanović, Anel Husić, te polaznici Škole glume Saša Vasiljević , Ines Delibašić i Amer Javoraš.

Nemojte planirati ništa na ovaj datum u ovo vrijeme, jer smo za vas pripremili mnoštvo iznenađenja! Ulaz je besplatan!

Pozivamo male skijaše da nam se pridruže na Školi skijanja danas – U dnevnom terminu sankanje i učenje novih tehnika skijanja, a večeras noćno skijanje

Nakon što nas je ponovo obradovao snijeg koji je pao u skromnim količinama, ekipa JU KSC Kakanj uložila je maksimalni trud kako bi se skijašima obezbijedilo skijanje. Tako je jučer 18. januara ski lift radio od 11:00 do 13:00 sati, a cijena karte iznosila je 8 KM. U isto vrijeme u desnom dijelu prve padine velike staze održavala se Škola skijanja za male skijaše. Kako smo saznali tokom poludnevnog skijanja sve je prošlo u najboljem redu a skijaši su bili i više nego zadovoljni.

Zbog održivosti ski staze jučer je upriličeno skijanje u trajanju od dva sata kako bi staza bila očuvana za noćno skijanje. To se pokazalo kao dobra odluka budući da je tokom noćnog skijanja koje je organizovano od 18:00 do 21:00h zabilježeno oko 80 skijaša, a staza održiva zbog niskih temperatura.

Dobra vijest jeste da se u našoj zemlji očekuju nove snježne padavine.

Danas 19. januara radimo noćno skijanje od 18:00 do 21:00h, a u dnevnom periodu bit će organizovana Škola skijanja sa početkom u 10:00 sati. Dakle danas u dnevnom periodu ski lift zbog što boljeg očuvanja ski staze neće raditi.

Svi zainteresovani mogu nam se pridružiti na noćnom skijanju.

Instruktori skijanja na Ponijerima su prof. Haris Ljubović, Mahir Jašarspahić, Eldar Turudija i Irfan Hasagić.

Tokom sezone skijanja organizujemo časove skijanja grupno i pojedinačno u skladu sa slobodnim vremenom svakog prijavljenog polaznika. Za početnike nudimo osnovne tehnike skijanja, a za napredne skijaše nudimo nove tehnike skijanja.

Vršimo pojedinačne obuke, cijena jednog sata skijanja iznosi 10 KM, za tri sata skijanja cijena je 24 KM, petodnevna bez prevoza 150 KM. Cjenovnik pogledajte u tabeli koja slijedi:

Ne zaboravite pratiti live stream sa Ponijera na ski.ba i informacije na web stranici JU KSC Kakanj. O radu ski lifta preko vikenda javnost ćemo obavijestiti u narednom periodu.

Cijena karte za noćno skijanje na Ponijerima iznosi 10 KM.

Dobro nam došli.

JU KSC KAKANJ

Obavijest o radu Ski centra Ponijeri za petak – U dnevnom terminu Škola skijanja i sankanje, a u večernjem terminu noćno skijanje

Nakon što nas je ponovo obradovao snijeg koji je pao u skromnim količinama, ekipa JU KSC Kakanj uložila je maksimalni trud kako bi se skijašima obezbijedilo skijanje. Tako je danas 18. januara ski lift radio od 11:00 do 13:00 sati, a cijena karte iznosila je 8 KM. U isto vrijeme u desnom dijelu prve padine velike staze održavala se Škola skijanja za male skijaše. Kako smo saznali tokom poludnevnog skijanja sve je prošlo u najboljem redu a skijaši su bili i više nego zadovoljni.

Zbog održivosti ski staze danas je upriličeno skijanje u trajanju od dva sata kako bi staza bila očuvana za noćno skijanje. To se pokazalo kao dobra odluka budući da je tokom noćnog skijanja koje je organizovano od 18:00 do 21:00h zabilježeno oko 80 skijaša, a staza održiva zbog niskih temperatura.

Dobra vijest jeste da se u našoj zemlji očekuju nove snježne padavine.

Sutra 19. januara radimo noćno skijanje od 18:00 do 21:00h, a u dnevnom periodu bit će organizovana Škola skijanja sa početkom u 10:00 sati. Dakle sutra u dnevnom periodu ski lift zbog što boljeg očuvanja ski staze neće raditi.

Svi zainteresovani mogu nam se pridružiti na noćnom skijanju.

Ne zaboravite pratiti live stream sa Ponijera na ski.ba i informacije na web stranici JU KSC Kakanj. O radu ski lifta preko vikenda javnost ćemo obavijestiti u narednom periodu.

Cijena karte za noćno skijanje na Ponijerima iznosi 10 KM.

Dobro nam došli.

JU KSC KAKANJ

Večeras uživajte u čarima noćnog skijanja od 18:00 do 21:00h – Ski centar Ponijeri

18.01.2018. godine: Obavještavamo sve zaljubljenike u skijanje da će večeras u Ski centru Ponijeri biti organizovano noćno skijanje na prelijepoj osvjetljenoj ski stazi. Početak noćnog skijanja zakazan je u 18:00 sati i traje do 21:00h.

Trenutna temperatura na Ponijerima iznosi -2°C, a visina snijega iznosi 15 cm.

Cijena karte za noćno skijanje iznosi 10 KM.

Zbog očuvanja staze za potrebe noćnog skijanja, zbog očekivane visoke temperature i skromnog snježnog pokrivača danas smo se odlučili za poludnevni termin skijanja u vremenskom periodu od 11:00 do 13:00 sati. I danas je sve proteklo u najboljem redu. Isto očekujemo i večeras stoga vas pozivamo da skijate u Ski centru Ponijeri večeras.

 

JU KSC KAKANJ

Uskoro saradnja između JU KSC Kakanj i Damira Imamovića – Obrazovni program na temu tradicionalne muzike

Danas su u uredu dir. Aldina Šljive dočekani Damir Imamović jedan od najznačajnijih savremenih izvođača sevdaha i Asja Čengić Kasumović, koordinatorica/producentica projekta “Sevdah susreti”, a zbog poslovne saradnje. Projekat “Sevdah susreti” podržava Vlada Švicarske, provodi ga Udruženje FOTONNaime radi se o potpuno novom projektu, modernom projektu pod nazivom “Sevdah susreti” koji podrazumijeva radionicu i predavanje uz atraktivnu 3D projekciju.

Pojava Damira Imamovića na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu. Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Najnoviji album Dvojka producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab. O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice.

Radionica i predavanje su planirane u mjesecu martu, a iste bi se održale u Domu kulture. U toku su pregovori u vezi ove saradnje. Više informacija ćemo objaviti u narednom periodu.

JU KSC KAKANJ

Zaštita kulturno-historijske baštine i muzejska djelatnost u JU KSC Kakanj kroz 2017. godinu

Zaštita kulturne baštine i muzejska djelatnost

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj konstantno nastoji voditi brigu o uređenju nekropole stećaka, kao i uređenju vidikovaca, ali i radi na formiranju i promociji novih na području općine Kakanj.

Ono čime se Kakanj posebno može ponositi jeste svakako otvorenje Muzeja 01.03.2015. godine, te se na taj način stekao uslov da se brojni artefakti koji su čuvani u drugim gradovima  vrate u grad, kao i uslovi za deponovanje, čuvanje i izlaganje brojnih eksponata koji svjedoče historiju Kaknja.

Prizemlje muzeja služi za povremene postavke koje će se izlagati ovisno od potrebe obilježavanja određenih značajnih datuma, te za stalnu muzejsku izložbu pod nazivom „Kakanj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ‘92-‘95.godine“ koja je zvanično otvorena 01.03.2016.godine. Na spratu Muzeja su smještene dvije stalne izložbe i to industrijska i etnološka, i postoji prostor za formiranje arheološke postavke koju namjeravamo formirati zvanično otvoriti u martu 2018.godine – pripreme su u toku. U sklopu Muzeja Kaknja nalazi se i Lapidarij stećaka koji je smješten na otvorenom u Parku Doma kulture kao stalna muzejska postavka stećaka pronađenih na lokalitetu Tičića kod Kaknja.

Javna ustanova  konstantno obilazi i održava nekropolu stećaka na Ivničko-zagradskoj gradini i već su uređena dva vidikovca.  U saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona, Javna ustanova je u 2017.godini završila radove na uređenju nekropole  stećaka u Nažbilju, tako da Kakanj ima dvije uređene nekropole stećaka koje će se koristiti za organizovanje časova za učenike osnovih i srednjih škola.

Historijski projekat koji je pokrenut u 2017.  godini jeste „Popis stećaka na području Općine Kakanj“ i finansira se iz vlastitih sredstava JU KSC Kakanj. Zamišljeno je da projekat traje 3 mjeseca (od oktobra do decembra) međutim na terenu su se pojavile nove neplanirane lokacije, tako da će isti biti nastavljen i u 2018. godini. Partner u ovom projektu je Općina Kakanj.

10.05. 2017.godine u sklopu Muzeja Kaknja je formirana i Stručna muzejska biblioteka koja trenutno broji 1448 bibliotečkih jedinica koje su usko specijalističko karaktera i to: arheološkog, etnološkog, etnografskog, historijskog, kulturološkog, umjetničkog, muzejskog, rudarskog, književnog, sociološkog. Građa je podijeljena na monografiju i periodiku. Veliki broj institucija u BiH koje se bave ovom vrstom djelatnosti je izvršilo donaciju našoj biblioteci što je doprinijelo većoj saradnji sa istima. Bibliotečki fundus se iz dana u dan puni i biblioteka postaje sve bogatija.

U toku 2017. godine u Muzeju Kaknja pored redovnih održane su i sljedeće aktivnosti:

 • Februar:
 • Likovna radionica „Izrada nakita“
 • Radionica „Izrada makete ulaza u jamu“
 • Izložba „Blago zemlje“

 

 • Mart:
 • Dan nezavisnosti i godišnjica osnivanja Muzeja Kaknja
 • Dan Patriotske lige – posjeta boraca Muzeju Kaknja

 

 • April:
 • Dan općine Kakanj i Dan Armije RBiH – realizovana debata na temu „Značaj kulturno-historijskih spomenika sa područja općine Kakanj“

 

 • Maj:
 • Godišnjica JU KSC Kakanj – 50 godina: realizovano otvorenje Stručne biblioteke Muzeja Kaknja
 • Godišnjica JU KSC Kakanj – 50 godina: realizovana promocija knjige „Bosansko kraljevstvo“
 • Dan planete Zemlje „Lets do it“ – obilazak nekropole i gradine Ivničko-zagradske
 • Dan planete Zemlje „Lets do it“ – konzervatorsko-restauratorska aktivnost na Lokomotivi 62-015
 • Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja – realizovan kulturno-zabavni program „Lokomotiva 62-015“
 • Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja – završetak radova na nekropoli u Nažbilju

 

 • Juli:
 • Srebrenica – Izložba fotografija Ahmeta Bajrića – Blicka
 • Srebrenica – Promocija fotomonografije Ahmeta Bajrića – Blicka
 • Srebrenica – Promocija knjige „Moj osmijeh moja osveta“ Dževe Avdić

 

 • August:
 • Kakanjski dani 2017. – realizovana izložba fotografija ZMBiH
 • Kakanjski dani 2017. – realizovana izložba Retro-bike
 • augusta napisana povelja Kulina bana – realizovana izložba pečata iz Zbirke pečata i matria Arhiva BiH

 

 • Septembar:
 • Bajram u Kaknju – “Ratne pećice – Priče iz opkoljenog grada”
 • Bajram u Kaknju – degustacija tradicionalnih slatkih jela i pića “Jelo iz moje pećice”
 • Bajram u Kaknju – „Bajramske igraonice“ i bojanke
 • Bajram u Kaknju – radionica „Radost bajrama“
 • Bajram u Kaknju – radionica „Ljekovite riječi i lijepe misli“

 

 • Oktobar:
 • Dječija nedjelja – posjeta više od 200 učenika Muzeju Kaknja
 • Program učlanjenja u Stručnu biblioteku MK
 • Početak projekta „Inkluzivni, tvoj i moj Muzej“
 • Projekat – Popis stećaka
 • Svjetski dan štednje – Numizmatička izložba
 • Svjetski dan štednje – Radionica za djecu

 

 • Novembar:
 • Tri školska časa – posjeta više od 500 učenika Muzeju Kaknja
 • Čas historije povodom obilježavanje godišnjice 311 l.b.
 • Izložba ratnih priznanja Kemala Čelebića, povodom obilježavanja 311 l.b.
 • Radionica izrade 3d modela stećaka
 • Strategija kulturne politike – Predavanje dr. Amre Hadžimuhamedović
 • Strategija kulturne politike – Tribina „Kraljeva zemlja…“
 • „Inkluzivni – tvoj i moj muzej“, Radionica 1.
 • novembar, Dan državnosti – Promocija knjige Adisa Tanovića
 • novembar, Dan državnosti – Izložba fotografija Adisa Tanovića
 • novembar, Dan državnosti – Posjeta djece iz Naše škole sporta i omladine iz Sarajeva Muzeju Kaknja
 • novembar, Dan državnosti – Pohod na Bobovac
 • Projekat – Popis stećaka
 • Popis eksponata

 

 • Decembar:
 • „Inkluzivni – tvoj i moj muzej“, Radionica 1.
 • decembar – Dan rudara – radionica sa Vrtićem
 • Projekat – Popis stećaka
 • Popis eksponata
 • Izložba „Abdulah ef. Ganić“

Muzej Kaknja je u toku 2017.godine posjetilo ukupno 2800 posjetilaca.

 

Danas od 11:00 do 13:00 sati radi ski lift na Ponijerima, najavljujemo i noćno skijanje

Četvrtak, 18.januar 2018.godine: Građane Kaknja obavještavamo da će ski lift na Ponijerima danas biti pušten u funkciju! Ski centar će pored poludnevnog skijanja organizovati i noćno skijanje. Poludnevno skijanje je u vremenskom periodu od  11:00 do 13:00 sati, a noćno od 18:00 do 21:00 sati. Odlučili smo se za poludnevno skijanje zbog očuvanja ski staze za noćno skijanje i očekivanja visokih temperatura.

Trenutna temperatura na Ponijerima iznosi -2 stepena C, a visina snijega iznosi 15 cm!

Pored instalirane potpuno nove rasvjete na ski-stazama, na Ponijerima je urađena i rekonstrukcija ski-lifta s dužinom trase od 853 metra, gdje je prosječan nagib oko 17 stepeni, a vožnja prosječno traje oko četiri minute.

Poludnevna karta danas će iznositi 8 KM, a cijena usluge noćnog skijanja iznosi 10 KM.

Foto: 18.01.2018. godine – 09:25h

Škola skijanja na Ponijerima danas će raditi stoga pozivamo male skijaše da nam se pridruže.

Pratite live stream na ski.ba!

JU KSC KAKANJ

Snijeg na Ponijerima i dalje pada – Trenutna visina snijega iznosi 8 cm

Lijepa vijest za mnoge ljubitelje snijega i zimskih radosti je da trenutno na kakanjskom izletištu Ponijeri pada snijeg. Danas u 15:00 sati izmjerena je visina snijega od 8 cm, a snijeg i dalje pada. Trenutna temperatura iznosi 0 stepeni C.

Ukoliko se snježne padavine nastave ovim intenzitetom, bit ćemo u prilici da pustimo u funkciju ski lift te da ponovo uživamo u dnevnom i noćnom skijanju. O tome ćemo javnost obavijestiti kad budemo imali konkretnije informacije.

Nastojat ćemo pratiti situaciju tokom noći i reagovati. Trenutno još nema uslova za skijanje a ako ovako nastavi moći cemo od sutra raditi. Situaciju možemo pratiti i putem live stream-a (ski.ba) koji se nalazi i na našoj stranici sa lijeve strane

Foto: 17.01.2018. – 15:00h

JU KSC KAKANJ

Segment obrazovanja kroz 2017. godinu – Unapređenje znanja i jezičkih sposobnosti

Javna ustanova KSC Kakanj tokom svake školske godine, u saradnji sa spoljnim saradnicima organizuje edukativne kurseve iz oblasti za kojima se ukaže potreba kod naših sugrađana. Vršimo kurseve iz engleskog jezika, njemačkog jezika, turskog jezika, kao i kurs krojenja i šivenja, te kurs informatike. Vršimo obuku i testiranje iz oblasti zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

U sezoni 2017.godine u organizaciji JU uspješnu obuku iz pomenutih kurseva pohađalo je 197 polaznika. Polaznici kurseva bili su podijeljeni u 16 grupa i časovi su se održavali u učionicama JU (Upravni dio), učionicama Muzičke škole, Omladinskom centru, te po potrebi u maloj sali Doma kulture i Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti.

I ciklus kurseva

U prvom ciklusu kurseva časovi su počeli  27.02.2017.godine i trajali su do 31.05.2017.godine

U periodu od februara u JU KSC realizovali su se kursevi engleskog jezika (nivo A1 i A2), konverzacijski engleski, njemački jezik (A1 i A2) te kurs krojenja i šivenja.

 

Ovaj ciklus je pohađao ukupno 91 polaznik koji su bili podijeljeni u 7 grupa edukativnih kurseva i jednu grupu kreativnog kursa.

U sklopu segmenta obrazovanja organizuje se i Ljetna škola! Ljetna škola je sa radom počela 06.07.2017. godine i časovi su trajali do 08.08.2017. godine. Časovi su se održavali dva puta sedmično po dva školska časa. Realizovani su časovi iz predmeta: njemački jezik, engleski jezik, matematika i fizika.

U okviru časova „Ljetne škole“ realizovane i su druge aktivnosti:

 • Posjeta Muzeju Kaknja gdje su učenici „Ljetne škole“ učili o historiji i prošlosti na njemačkom i engleskom jeziku.
 • Kreativne radionice u parku Doma kulture
 • Obilazak Kraljeve Sutjeske i učenje o značaju nacionalnih spomenika naše Općine na pomenutim jezicima

Ljetnu školu je pohađalo ukupno 22 učenika.

U oviru II ciklusa realizovali su se kursevi engleskog jezika (nivo A1 i A2), konverzacijski engleski, njemački jezik (A1 i A2) te kurs krojenja i šivenja. Časovi su počeli u septembru 2016.godine i završeni su u decembru 2017.godine.

U II ciklusu  kurseve je pohađalo ukupno 106  polaznika, raspoređeni u 6 grupa edukativnih kurseva i jednu grupu kreativnih kurseva.

U sklopu ovog segmenta realizovano je nekoliko projekata i popratnih aktivnosti: „Obilježavanje Svjetskog dana štednje“ (saradnja sa Raiffeisen bankom, JU „Mladost“, OŠ „Hamdija Kreševljaković“, UG „Alternative“); Projekat „Zajedno smo jači“(Općina, World Vision, Dom zdravlja i škole).

Novo u JU KSC Kakanj: Usluga profesionalnog sistema ozvučenja manifestacija

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj pored usluge iznajmljivanja u zakup raspoložive opreme i prostora na određene vremenske periode vrši usluge profesionalnog ozvučenja manifestacija i programa bilo kakve vrste. Usluge ozvučenja se mogu vršiti na različitim programima i svečanostima poput vjerskih programa, sportskih, kulturnih,  svečanih akademija, različitih prijema itd.

U okviru ponude raspolažemo setom opreme od koje izdvajamo profesionalne miksete i pojačala (dynacord, QSC, Phonic itd), zvučnike (electro voice, FBT, JBL), namjenske mikrofone (daljinske, širokopojasne, usmjerene i vokalne), multicor, stalke te ostalu prateću opremu.

Naše profesionalno osoblje će se potruditi da usluga i kvalitet budu na najvišem nivou.

Ukoliko vam je potrebna usluga ozvučenja na nekoj od navedenih manifestacija možete nas kontaktirati na broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba!

Cijena i druge pojedinosti se odrede prilikom procjene događaja kao i obima posla.

JU KSC KAKANJ