VELIKO INTERESOVANJE ZA LJETNU ŠKOLU

Ljetna škola počela sa radom

U ponedjeljak 20.06. u 9,00 sati održan je prvi sastanak nastavnika, polaznika Ljetne škole i njihovih roditelja. Iz sektora za obrazovanje JU KSC Kakanj izražavaju zadovoljstvo zbog velikog odaziva učenika, a saznajemo da se taj broj dodatno povećava. Nakon prvog održanog časa i provjere znanja učenika iz  predmeta njemački i engleski jezik napravili  smo i  novi raspored časova. Časovi  Ljetne škole iz jezika će se održavati dva puta sedmično, ponedeljkom i srijedom po sljedećem rasporedu.

Engleski jezik

Početni engleski 9:00-10:00

Napredni engleski 10:00-11:00

 

 

Njemački jezik

 

 

Početni 9:00-10:00

Napredni 10:00-11:00

 

Matematika

 

 

 

10.00-11:00

 

Fizika

 

 

11:00-12:00

 

 

 

Hemija

 

 

 

12:00-13:00

 

 

 

 

I  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.06.-20.07.2016. godine

II  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.07.-20.08.2016. godine

Obavještavamo i  roditelje učenika koji pohađaju „Ljetnu školu“ da sve informacije oko plaćanja iste mogu dobiti direktno na broj telefona  Maje Bajramović, kordinatorice „Ljetne škole“ 061 057 32

Kordinatorica projekta „Ljetna škola“ Maja Bajramović nije krila zadovoljstvo na prvom sastanku, a u svojoj izjavi navodi:

„Ovo je  druga godina kako u saradnji sa JU KSC Kakanj organizujemo „Ljetnu školu“ . Broj polaznika ove godine govori o kvaliteti rada prethodne godine.  Neki od polaznika koji su bili prošle godine, vratitili su se i ove, što me posebno raduje. Ove godine ćemo se potruditi da časovi „Ljetne škole“ budu još zanimljiviji, ali i da učenici „Ljetnu školu“ završe sa određenim nivoom znanja. Posebno želim istaknuti da mi  je izrazito zadovoljsvo sarađivati sa JU KSC Kakanj, jer smo i  ovaj put zajedničkom organizacijom, saradnjom još jednom  pokazali i ukazali na značaj timskog rada.“

POČETAK LJETNE ŠKOLE OD PONEDJELJKA 20.06.2016.

Obavještavamo sve prijavljene polaznike  da „Ljetna škola“ sa realizacijom časova počinje u ponedjeljak, 20.06.2016. godine po sljedećem rasporedu časova:

 

PREDMET

 

VRIJEME I MJESTO

PREDAVAČI

 

Engleski jezik

 

09:00 sati

Omladinski centar

 

Sabina Buza

 

Njemački jezik

 

 

09:00 sati

Mala sala

 

Eldina Čičak

 

Matematika

 

 

10:00-11:0

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Fizika

 

11:00-12:00

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Hemija

 

 

12:00-13:00

Informatički kabinet

 

Aida Isaković

Sljedeći termini za realizaciju časova će biti dogovoreni  na prvom času sa predavačima „Ljetne škole“. Uplata prve rate je 20.06.2016. godine, a druge rate 10.07.2016. godine u dogovoru sa predstavnikom  Udruženja  UMuBiH.

 

 

 

 

 

 

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

U srijedu 15.06. sa početkom od 17,30 sati je održan godišnji koncert Muzičkog centra JU KSC Kakanj u Omladinskom centru. Sala Omladinskog centra bila je tijesna da primi sve one koji su izrazili želju da uživaju u prelijepoj izvedbi kompozicija, koje su za naše polaznike odabrali njihovi nastavnici Olivera Filipović i Darko Lekić Leka.

Polaznici su tokom godine vrijedno vježbali i učili svirati klavir i gitaru, a redovni godišnji koncert je prilika da plodove svog truda i rada pokažu širem auditoriju. U publici su mahom bili roditelji, rodbina i rođaci naših polaznika, kao i  ljubitelji istinske umjetnosti, koji su uživali u interpretaciji kompozicija od Mozarta, Beethovena, Čajkovskog  i drugih kompozitora.

Bio je ovo jedinstven događaj na kojem naša Ustanova promovira mlade talentovane učenike, koji svoje slobodno vrijeme na ovaj način upotpunjavaju, te uveliko oplemenjuju kulturnu sliku našeg grada. Ove i ovakve slike ulijevaju nadu i optimizam i svakako su prava alternativa za sivilo svakodnevnice u koje upadaju većinom dokoni. Uživajte u galeriji slika koju smo priredili za vas i učlanite svoju djecu u Muzički centar, naredni ciklus počinje od septembra!

 

DODIJELJENE DIPLOME ZA VRIJEDNE POLAZNIKE ŠKOLE GLUME

Škola glume, koja djeluje u okviru Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj sa premijerom predstave „Pinokio“ završila je  sezonu 2015/2016.  Predstava će svoj život nastaviti od septembra tekuće godine, kada će se igrati pred učenicima osnovnih škola naše općine.

Nakon sedmomjesečnog procesa učenja, gdje su polaznici radili na osnovama glume koje podrazumijevaju rad na pokretu, pravilan govor (dikciju), glumu, rad na lijepom ponašanju, vještini govora i kulturi komunciranja kod polaznika, tj. osobinama koje su izuzetno bitne za sveukupno funkcionisanje i ponašanje u društvu, došli smo do završne svečanosti dodjele diploma. Svečana dodjela diploma je upriličena u Omladinskom centru u srijedu 15.06. uz  ugodnu atmosferu, zakusku i druženje.

Voditelj Škole glume, dramski umjetnik Miroljub Mijatović je dodijelio diplome svim polaznicima Škole glume, te najavio sljedeći ciklus Škole glume, gdje će posebnu pažnju posvetiti najmlađim polaznicima. Diplome su dobili: Ines Delibašić, Ena Delibašić, Ena Sikira, Saša Vasiljević,Amer Javoraš, Irma Numanović, Hana Bjelopoljak, Edna Brkić, Emin Brkić, Emina Čaluk, Ajla Cvrljo, Elma Kubura, Merima Mušija, Melika Haračić, Hamza Šišić, Merjem Kulović, Lejla Rajkić, Dani Hrgota, Armin Šolbić, Ilda Sarač i Majra Čatić. Više slika pogledajte na našoj fb stranici.

GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

Obavještavamo sve roditelje članova Muzičkog centra JU KSC Kakanj, kao i sve ljubitelje lijepih nota komponovanih za klavir i gitaru,   da će redovni godišnji koncert Muzičkog centra biti održan u srijedu 15.06. 2016. godine sa početkom u 17,30 sati u Omladinskom centru. Posjetioci koncerta će moći uživati u 27 kompozicija, koje će izvoditi učenici u klasi nasatvnika Olivere Filipović-klavir i Darka Lekića Leke-gitara. Ovom prilikom pozivamo i sve predstavnike kakanjskih medija da dođu na ovaj lijepi kulturni događaj. U nastavku pogledajte ko su učenici i koje će kompozicije izvoditi:

GITARA
1 Maksumić Kenan M. Giuliani  – Op 50   Etida  br. 15
2 Mimić  Eldan F. Carulli  –  Andante
3 Numanović  Irma F.  Sor  –  Etida  br2
4 Trako  Vedad M. Carcassi  –  Andantino
KLAVIR
5 Omerović  Sabaheta J.Haydn   –  Little serenada
6 Hakulija Mubina J.S.Bach   –   Mali preludij
GITARA
7 Haračić  Hana F. Carulli   –  Rondo
8 Haračić  Belmin M. Giuliani  –   Op 50 Etida  br  29
9 Obralija  Sarah M.  Giuliani  – Op 50  Etida  br 22
KLAVIR
10 Lekić  Laura R.Schuman    –   Divlji jahač
J.F. Burgmüller    –   Arabesque
11 Čaluk  Nermin S . Bortkiewicz  –    Na saneh
GITARA
12 Berbić  Ahmed M. Carcassi  –    Op 26   Capricho  br 3
13 Goga  Emir J.S. Bach  -Musette
14 Silajdžić  Adnan M. Giuliani  –  Op 50   Etida  br. 17
15 Zaimović  Riad G. Bergeron  –  Frets
16 Hasagić  Dino P. Roch  –  Habanera
17 Neimarlija  Ahmed L. Almeida  –  Mimi
18 Bjelopoljak Hena J. Sagreras  –  Maria  Luisa
KLAVIR
19 Sikira Faris P.I.Čajkovski  –   Valcer cvijeća
GITARA
20 Čizmić  Rijad M. Giuliani –  Op 100   Etida br.13   Affetuosso
21 Jašarspahić  Sanin M.Giuliani –  Allegro  Op 83
22 Marković  Mia R. Saslow  –  Rag picking
23 Jusić  Danis M. Giuliani  –  Andantino
24 Hodžić  Lejla B. Lecomte  –  Kim  blues
KLAVIR
25 Husika  Hana L.van  Beethoven   –   Za Elizu
26 Kićo  Lejla R.Clayderman   –   Balada za Adelinu
27 Mandra Kerim W.A.Mozart   –   Turski marš

PRATITE EURO 2016 U LJETNOJ BAŠTI PARKA DOMA KULTURE

Za sve ljubitelje vrhunskog nogometa omogućili smo gledanje Evropskog prvenstva 2016 na velikom platnu uz visoku kvalitetu slike i zvuka, te odličnu ponudu osježavajućih pića i grickalica.

Sve utakmice u dnevnim i noćnim terminima možete pratiti preko velikog platna u parku Doma kulture, odnosno ljetnoj bašti kafea Europa. Vrele ljetne dane i sparne noći možete ublažiti u ovom zaista prelijepom ambijentu ljetne bašte sa svojom omlijenom ekipom ili u krajnjem slučaju sa ljepšom polovinom. Dođite da podržite svoje favorite i da uživate u majstorijama velikih fudbalskih zvijezda. Nažalost, ovaj put nećemo moći  uživati u igri naših “zmajeva”, ali se nadamo da ćemo ih gledati na sljedećem Svjetskom prvenstvu 2018 u Rusiji.

.

Na pariškom stadionu Stade de France u petak će utakmicom Francuska-Rumunija u 21.00 sat biti otvoreno Evropsko prvenstvo na kojem će prvi put u istoriji učestvovati 24 reprezentacije. Pored Pariza, utakmice EP-a igrat će se u Lensu, Lilleu, Lyonu, Marseilleu, Bordeauxu, Nici, St. Etienneu i Toulouseu.

Na EP-u će se ukupno igrati 51 utakmica, za koje su organizatori rasprodali praktično svih 2,5 miliona ulaznica, uključujući i finale, koje će se igrati 10. jula u Parizu.

KRAJNJE JE VRIJEME DA UPIŠETE LJETNU ŠKOLU

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da budu dio ljetne škole

JU kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Udruženjem za očuvanje multikulturalnosti u BiH  „UmuBiH“  i ovo ljeto oraganizuje rad LJETNE ŠKOLE. Časovi ljetne škole iz predmeta jezika (njemački, engleski, turski jezik) i prirodnih nauka (matematika, fizika i hemija)  realizirati  će se u prostorijama JU KSC Kakanj dva puta sedmično u  trajanju od dva školska sata koristeći interaktivan, multimedijalni pristup radu.

Cilj ljetne škole je da na kreativan i zabavan način nastavi proces učenja i na ljetnom raspustu  omogući učenicima priliku da dopune i prošire znanje iz pojedinih  predmeta za koje su zainteresovani.

Rad ljetne škole podrazumjeva rad u manjim grupama sa smjenom individualnog i grupnog rada sa učenicima. Kroz individualni rad  učenici samostalno stiču znanje, vještine i navike, biraju  redoslije rada obavljanja zadataka, određuju tempo rada, a u datom trenutku kad im  je to potrebno, učenici traže  pomoć profesora. Kroz grupni rad učenici obrađujući istu temu i radeći na istom zadatku, razvijaju komunikacijske vještine, stiču osjećaj sigurnosti i pripadanja grupi te usvajaju vještine timskog rada.

Mjesečna cijena, po učeniku i po predmetu iznosi  60 KM, a za učenike koji žele pohađati dva predmeta mjesečna cijena iznosi 100 KM. Plaćanje je u dvije rate.

Pozivamo sve zaintersovane učenike osnovnih i srednjih škola  da nam se jave na broj telefona JU KSC Kakanj 032 771 920  i na vrijeme rezervišu svoje mjesto .

 Rok za prijave je 19.06.2016.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ZA PEDESET I PRVU GODINU SJEĆANJA NA POGINULE RUDARE U JAMI ORASI

JU KSC Kakanj i ove godine učestvuje u organizaciji tradicionalnog sjećanja na 128 poginulih rudara u jami Orasi.

Katastrofa koja se desila 7.juna 1965.godine odnijevši 128 rudarskih života je jedna od tri velike nesreće u stogodišnjoj historiji Rudnika “Kakanj”. Ti događaji su zauvijek obilježili  ljude grada Kaknja, koji se razvijao i rastao oko rudarskog okna. Rad i život u rudniku je trnovita staza sa puno krvi, znoja, suza, slika uplakanih majki, djece, ali s druge strane tu su i slike sretnih, nasmijanih garavih lica, hiljade i hiljade uposlenih kroz mnoge generacije, koje su se školovale, obrazovale, a neki od njih su postali rukovodioci i funkcioneri . Utroba zemlje i “crno zlato” hranili su i hrane većinu porodica, koje itekako poznaju ukus “sedmokorog nimeta”. Zato je bitno istaknuti ove moralne i emotivne dimenzije tradicionalnog sjećanja na stradale rudare.

Na današnji dan 7.juna 2016.godine u 10,00 sati, rudarska glazba uz taktove “Posmrtnog marša” predvodila  je  do platoa ispred spomenika poginulim rudarima mnogobrojnu delegaciju, porodice poginulih rudara i građane Kaknja, koji su se okupili ispred zgrade Stare direkcije Rudnika. Uniformisani rudari su prvi položili vijence i cvijeće, a za njima članovi porodica i zvanične delegacije na čelu sa općinskim načelnikom Nerminom Mandrom.

I ovaj put stihove Muke Gasala, napisane posebno za ovu priliku, govorio je naš glumac Mirza Mušija. Nakon što su svako na svoj način odali dužno poštovanje stradalim, okupljeni građani su mogli da gledaju  izložbu fotografija i novinskih isječaka o katastrofi u jami Orasi 1965. godine. Izložbu su pripremili uposlenici JU KSC Kakanj. Na ovaj način JU  KSC Kakanj daje svoj skromni doprinos u sjećanju na ovaj nikada više neponovljeni događaj, jer sjećanje je život, a zaborav je sigurni nestanak. Stoga, nikada ne zaboravimo!

PREMIJERA PREDSTAVE „U ŠKOLU S OSMIJEHOM“

JU-a za kulturu i obrazovanje Kakanj vas poziva na premijeru pozorišne predstave “ U školu s osmijehom” 16. jula (četvrtak) 2015. godine u 18,00 sati u Dom kulture.

11713372_10207543092156489_1820628774_n11713591_10207543092436496_196756575_n

Direktor JU-e Aldin Šljivo, kao koproducent je izrazio zadovoljstvo obavljenim pripremama, kao i saradnjom sa svojim stručnim osobljem. Koordinator za kulturu Mirza Mušija kao reditelj predstave nestrpljivo očekuje premijerno izvođenje zajedno sa svojim glumcima, za koje kaže da su to mali reformatori i budući pokretači pozitivnih promjena u našem društvu.

Sa ovom predstavom će biti upotpunjena plemenita kampanja „Idemo u školu“, koju organizira World Vision BiH u saradnji sa JU-om, romskim udruženjem „Romalen“, a sve sa ciljem da se podigne svijest kod romske populacije o važnosti obrazovanja. Nesebičnu podršku je dala također i Općina Kakanj“.

11717107_10207543090076437_468203791_n11720552_10207543092276492_1331032118_n

Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Mirza Mušija, asistent režije je Mirza Bajramović . U predstavi igraju: Aida Vehabović, Mahira Ramić, Amina Sejdić, Sabrina Sejdić, Eldin Sejdić, Emir Husić, Adelisa Husić, Hanifa Ramić, Eldina Sejdić, Vahida Osmanović, Anel Husić, te polaznici Škole glume Saša Vasiljević , Ines Delibašić i Amer Javoraš.

Nemojte planirati ništa na ovaj datum u ovo vrijeme, jer smo za vas pripremili mnoštvo iznenađenja! Ulaz je besplatan!

NOVOGODIŠNJI TURNIR “KAKANJ 2018”: Sutra izvlačenje parova u kultnom školskom centru Europa

Obavještavamo sve ekipe koje su prijavile učešće na Novogodišnjem turniru u malom nogometu “Kakanj 2018” da će se sutra 11.12.2018. godine održati izvlačenje parova.

Izvlačenje parova bit će upriličeno u kultnom školskom centru Europa sa početkom u 17:00 sati.

Pozivamo vas da dođete na vrijeme. Pozivamo i medije da proprate ovaj događaj.

Sponzori Novogodišnjeg turnira u malom nogometu “Kakanj 2018” su: Tvornica cementa Kakanj, trgovački lanac CRVENA JABUKA i prodavnica sportske opreme “GMS – sport Vitez JOMA”.

 

JU KSC KAKANJ

NAGRADNA IGRA: Osvojite ulaznice za predstavu “Bure baruta” koja je na repertoaru 16.12.2018. godine u Domu kulture Kakanj

Dramu Bure baruta Dejana Dukovskog možemo smatrati simboličnim prikazom devedesetih godina na Balkanu. Budući da je praizvedba bila prije dvadeset i pet godina, poražavajuće je da je i danas možemo ponovno čitati, gledati i tumačiti kao simboličan prikaz našeg života na Balkanu. U skladu s tim, postavljaju se pitanja jesmo li se kao generacija godinama nastojali uvjeriti da su ljudi posvuda jednaki i da se mi ne razlikujemo od ljudi koji žive u nekim drugim “sretnijim” mjestima? Je li moguće da smo mi isti kao i svi ljudi na svijetu, ali nas geografski položaj, odnosno mjesto rođenja, tjera da se ponašamo drugačije?! Je li to naša istina? Ova drama postavlja još mnoga pitanja, ali, naravno, ne daje odgovore.

Bure baruta nas i danas vodi u potragu za odgovorima, u potragu za hrabrošću, kako bismo konačno vidjeli sebe kroz ovu dramu, kao u čarobnom ogledalu, kako bismo vidjeli u sebi ono što osuđujemo kod drugih, a ne vidimo prisutnost toga u vlastitim očima.

Datum igranja: 16.12.2018. godine 

Mjesto: Dom kulture Kakanj

Početak: 19:00 sati

Rezervacija ulaznica: 032/771-920

KAKO DO POKLON ULAZNICE?

Sve što je potrebno jeste da lajkate post na FB, podijelite post (Javno) i u komentar označite osobu s kojom biste voljeli pogledati predstavu “Bure baruta”!

Nagradnu igru ćemo organizovati i na društvenoj mreži Instagram @juksckakanj

 

Sretno!

JU KSC KAKANJ

Novi tokovi razvoja Muzeja Kaknja – Potpisan sporazum o poslovnoj saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Obavještavamo javnost da je sa Muzejom Kaknja uspostavljena još jedna veoma važna poslovna saradnja zarad unaprijeđenja muzejske djelatnosti Javne ustane Kulturni-sportski centar Kakanj. Muzej Kaknja već od ranije ima dobru saradnju sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, sa Zavičajnim muzejom Visoko, također veoma dobru saradnju sa Historijskim muzejom Sarajevo i ostalim kulturnim institucijama poput biblioteka, galerija itd.

Protekle sedmice zvanično je potpisan sporazum o poslovnoj saradnji između Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Radi se o poslovnoj i kulturnoj saradnji koja će se odijati u oblastima unaprijeđenja muzejske djelatnosti i međusobne razmjene kulturnih programa i projekata. Takva saradnja će se provoditi na temelju jednake i uzajamne koristi, zadržavajući mogućnosti da se u budućnosti realiziraju i dodatna polja djelovanja.

Pomenuta saradnja će obuhvatati pokretanje i realizaciju istraživačkih i stručnih projekata kao i drugih poslovanja iz oblasti muzeološkog rada i znanosti, pružanje usluga u okviru realizacije programa iz muzeologije i učešće u zajedničkim projektima.

JU KSC KAKANJ

Večeras u Domu kulture Kakanj komedija “Ožalošćena porodica”

U ponedjeljak 10.12.2018. godine u Domu kulture Kakanj s početkom u 19.00 h premijerno će biti izvedena komedija “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića.

Ponovo su kakanjski srednjoškolci, ambiciozni i vrijedni mladi ljudi, radili na onome što najviše vole. Naime, vodeći se mišlju kako su prije nekog vremena zabavili svoj grad izvodeći “Gospođu ministarku”, došli su na ideju da naprave opet nešto slično. Ova komedija na kojoj su radili i u čije uobličavanje su uložili mnogo truda i vremena, govori o čovjeku i njegovim negativnim osobinama, o oholosti, pohlepi, licemjerstvu, o svemu onome što trka za bogatstvom može probuditi u pojedincu.

Uvjereni smo da ćete i ovaj put uživati u umijeću naših mladih i u tome kako će i na koji način pokazati šta se to dešava sa ljudima od interesa, kako to od žalosnog i skrhanog čovjeka postaje beskrupulozna neman koja se vodi geslom “cilj opravdava sredstva”.

JU KSC KAKANJ

Najava: Božićni koncert u Domu kulture Kakanj

I ove godine, sedme u kontinuitetu, u Kaknju će biti organiziran lijep događaj i posebna večer – Božićni koncert. Radi se o koncertu koji na poseban način daje čarobnu notu prazničnom ozračju u Kaknju.

Koncert će se održati u Domu kulture Kakanj 15.12.2018. godine s početkom u 19.00 sati.

Proteklih godina koncert su organizirali Gradska biblioteka i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, a ove godine organizator koncerta je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Podružnica Kakanj.

I ove godine pokrovitelj koncerta je Općina Kakanj.

 

Danas u Domu kulture Kakanj upriličena svečana ceremonija povodom 16 godina djelovanja Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

Budimo zvijezde prevencije ovisnosti

Budimo zvijezde prevencije ovisnosti

Danas, 8. decembra, u Kulturno-sportskom centru Kakanj uz prisustvo oko 200 zvanica, održana je svečana ceremonija povodom 16 godina djelovanja Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i dodjele nagrade Zvijezda vodilja prevencije ovisnosti.

Na početku proslave prisutne je pozdravio izvršni direktor Udruženja Amir Hasanovićkoji je pojasnio zašto je proslava organizirana u Kaknju: NARKO-NE realizira projekte u različitim gradovima Bosne i Hercegovine tako da je to svakako jedan od razloga da se ovaj put baš organizira u Kaknju. Još jedan povod za okupljanje i druženje bila je i dodjela prve nagrade za uzore u prevencije ovisnosti  koju smo dodijelili za izuzetan doprinos u ovoj oblasti na području općine Kakanj.

Dobitnik nagrade Zvijezda vodilja prevencije ovisnosti je Udruženje Alternative Kakanj koji su izrazili izuzetnu čast što je njihovo djelovanje prepoznato i posebno vrednovano ovom nagradom. Osim Udruženja Alternative nominirani su bili: JU Dom zdravlja Kakanj – Centar za mentalno zdravlje, Azra Berbić, volonterka i aktivistkinja iAdis Bešić, srednjoškolski profesor. Dobitnik je izabran na osnovu online glasanja i ocjena žirija. Cilj dodjele nagrade bio je naglasiti važnost prevencije ovisnosti u svakodnevnom životu u zajednici, te motivirati građane/građanke, posebno djecu i mlade da doprinesu razvoju zdravih stilova života.

Plaketu dobitniku uručio je v.d. načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo:

Jako mi je drago da je ova nagrada po prvi put dodijeljena baš u općini Kakanj. Nadam se da će postati tradicionalna, a ja u ime općine pružam punu podršku i radujem se budućoj saradnji.

Dodjelom certifikata za 194 volontera i volonterke odato je i priznanje za njihov angažman, trud i doprinos u razvoju Udruženja tokom 2018. godine. Certifikate su uručili počasni predsjednik Udruženja NARKO-NE prof. dr. Ismet Dizdarević i s.Magdalena Schildknecht.

Kroz interaktivne radionice prisutni su razmjenjivali svoja mišljenja, diskutirali o prevenciji ovisnosti i unapređenju zdravlja te mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Tokom radionica gosti su uživali u Zanzibarbezalkoholnim koktelima koji su dio različitih aktivnosti NARKO-NE-a već duže vrijeme a od ove godine se razvija u smjeru socijalnog biznisa. Zanzibar kao pokretni bezalkoholni koktel bar,  dostupan je  za razne događaje (maturalne proslave, sportske događaje, seminare, konferencije itd.).

Događaj Budimo zvijezde prevencije ovisnosti odvijao se u okviru projekta Putokazi u zdravije društvo, koji se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP.  Shodno tome publici se kratko obratila i predstavnica UNDP-a Sanja Bokun.

http://www.prevencija.ba/bs/vijesti-putokazi-u-zdravije-drustvo/item/278-poziv-za-volontiranje-u-projektu-putokazi-u-zdravije-drustvo

Danas u Sportskoj dvorani KSC Kakanj upriličen JUDO turnir “Kakanj Open 2018”

Kakanj je po ko zna koji put centar velikih sportskih događaja, tako i ovaj put, 8. decembra održan je jedanaesti po redu judo turnir koji nosi naziv “Kakanj Open 2018”.

O važnosti ovog turnira  koji se organizuje na kraju svake godine od postojanja, govori i podatak da je isti uvršten u oficijelni kalendar Judo saveza Bosne i Hercegovine te kao takav je postao prepoznatljiv u cijeloj državi.

Osim uvrštavanja u kalendar njegova važnost ogleda se o učesću preko dvadeset klubova iz Bosne i Hercegovine, a pored njih tu su bili i klubova van naše države.

Cilj organizacije ovog turnira je promocija sporta, zdravlja, sportskog druženja i omasovljena sporta kako u našem gradu tako i široj regiji.

Judo klub „Kakanj“ je na ovom turniru bio zastupljen sa petnaest takmičara.

Judo turnir za djecu i kadete “Kakanj Open 2018” danas je u Sportskoj dvorani KSC Kakanj svečano otvorio v.d. načelnika Aldin Šljivo. “Zadovoljstvo mi je podijeliti radost koju u Kakanj donosi ovo međunarodno takmičenje. Za nas je ovo svojevrsni praznik jer okuplja mladost koja daleko od poroka i loših stvari odmjerava snagu u sportskom talentu i umijeću. Ovdje ste svi dobrodošli jer je ovo otvoreni, sportski grad, koji cijeni vrijedan rad, trening i borbu na sportskim terenima.
Judo klubu Kakanj zahvaljujem na istrajnosti i upornosti, te čestitam na činjenici da je ovo jedanaesta godina u kontinuitetu kako se održava ovo takmičenje u našem gradu.
Sa željom da danas na ovom turniru pobijedi prijateljstvo, druženje i međusobno uvažavanje otvorio sam ovaj turnir. Nadam se da će ovaj turnir i ovo sportsko druženje ostati u lijepom sjećanju i tradicionalno nastaviti sa lijepim okupljanjima”, naveo je u svom govoru Aldin Šljivo, v.d. načelnika Općine Kakanj.

JU KSC KAKANJ

Kuglaši Rudara ponovo poraženi od njemačkog prvaka

Kuglaši Rudara ponovo poraženi od njemačkog prvaka

08.12.2018. – U uzvratnom susretu u Kaknju, kuglaši Rudara poraženi od njemačkog prvaka rezultatom 7:1 i može se reći na častan način oprostili od Lige prvaka. Jedini meč poen za ekipu Kaknja osvojio Nermin Hrustemović koji je oborio 579 čunjeva

Kuglaši njemačkog prvaka, koji spadaju među najbolje svjetske ekipe, opravdali su ulogu favorita i zasluženo izborili plasman u drugo kolo Lige prvaka.

Već u prvoj izmjeni gosti su poveli sa 2:0 i najavili novi trijumf. Najbolji igrač Rudara Muamer Bešić(602) bio je blizi osvajanja meč poena, ali je raspoloženi Jurgen Pointinger(623) zadnjim hitcima stekao prednost i uskratio radost prvom igraču Rudara.Kapiten Vedad karzić, koji je u Berlinu bio najbliži osvajanju meč poena nije bio na visini zadataka.Sa skromnih 533 čunja poražen je od Manuela Veissa(624) i već tad je bilo jasno da će gosti slaviti i u uzvratnom meču jer su stekli nedostižnu prednost. U drugoj izmjeni mladi Kemal Karahodžić (563) za protivnika je imao izvrsnog Fabiana Seitza koji je sa 654 oborena čunja ponio epitet igrača utakmice. Nermin Hrustemović (579) bio je uspješniji od Philipa Vsetecka (578) i osvojio jedini meč poen aza svoj tim, što se može smatrati uspjehom jer su domaći i u najavi revanša istakli da im je cilj osvojiti bar koji meč poen. U trećoj izmjeni Amar Alagić(526) je potpuno podbacio, dok je Dinko Dundić(568) za nijansu bio slabiji od najstarijeg aktera ovog meča Borisa Benedeka(581) i gosti su na kraju slavili sa uvjerljivih 7:1 i 300 čunjeva više.

Kuglaši Rudara nisu opravdali očekivanja, čak su oborili 123 čunja manje u odnosu na prvi susret u Berlinu.Očito, podlegli su pritisku, ali objektivno rečeno, razlika u kvaliteti je drastična jer gosti iz Berlina su pravi profesionalci i njihov kvalitet je došao do punog izražaja.

U Rudaru mogu biti zadovoljni što su po prvi put u 70.godina postojanja stigli do Lige prvaka i našli se među 16 najboljih evropski timova, čime se malo koji bosanskohercegovački sportski kolektiv može pohvaliti.

Prije početka meča, održana je prigodna svečanost, kojom prilikom je predsjednik Kuglaškog kluba Rudar Hasan Čaušević zaželio dobrodošllicu gostima iz Berlina i izrazio zahvalnost dosadašnjem Općinskom načelniku Nerminu Mandri, koji je dao ogroman doprinos za razvoj sporta u Kaknju, uključujući i kuglanje, kao i na pomoći na realizaciji učešća kluba u Ligi šampiona.Također, zahvalio se i gospodinu Aldinu Šljivi, vd Načelniku, koji je kroz prethodnu funkciju direktora KSC svesrdno pomagao Kuglaški klub. Zahvalnice Nerminu Mandi i Aldinu Šljivi uručio je bivši igrač i trener Rudara i selektor državne reprezentacije BiH, Mehmed Bajtarević. Posebna zahvalnost izražena je direktiru firme Delta Petrol,gospodinu Bakiru Spahiću i Izudinu Neimarliji,tehničkom direktoru Tvornice cementa, kojima će zbog odsutnosti nakndno biti uručene zahvalnice.

Kapiten Vedad Karzić uručio je kapitenu gostiju rudarski štap i lampu, dok je pomoćni trener Saudin Bajtarević predstavniku Zerbsta darovao tortu u zeleno-crnoj boji s grbom grada Kaknja, čime su se na lijep način odužili gostima na srdačnom prijemu u Berlinu.

RUDAR – SKV ROT WEISS ZERBST BERLIN 1:7 (3371:3671)
Kuglana KSC Kakanj. Gledalaca 100.Glavni sudija: Vlado Kevčija (Banja Luka).Pomoćni sudija:Bibija Kerla (Sarajevo).
RUDAR: Muamer Bešić 602, Vedad Karzić 533, Kemal Karahodžić 563, Nermin Hrustemović 579, Dinko Dundić 568 , Amar Alagić 526, Trener:Sejid Zec.Pomoćni trener:Saudin Bajtarević.
ZERBST: Jurgen Pointinger 623, Weis Manuel 624, Seitz Fabian 654, Vsetecka Pfilip 578, Thomas Schneider 616,Benedik Boris 581.Trener:Martin Herold.

M.Komšo/KakanjLive