VELIKO INTERESOVANJE ZA LJETNU ŠKOLU

Ljetna škola počela sa radom

U ponedjeljak 20.06. u 9,00 sati održan je prvi sastanak nastavnika, polaznika Ljetne škole i njihovih roditelja. Iz sektora za obrazovanje JU KSC Kakanj izražavaju zadovoljstvo zbog velikog odaziva učenika, a saznajemo da se taj broj dodatno povećava. Nakon prvog održanog časa i provjere znanja učenika iz  predmeta njemački i engleski jezik napravili  smo i  novi raspored časova. Časovi  Ljetne škole iz jezika će se održavati dva puta sedmično, ponedeljkom i srijedom po sljedećem rasporedu.

Engleski jezik

Početni engleski 9:00-10:00

Napredni engleski 10:00-11:00

 

 

Njemački jezik

 

 

Početni 9:00-10:00

Napredni 10:00-11:00

 

Matematika

 

 

 

10.00-11:00

 

Fizika

 

 

11:00-12:00

 

 

 

Hemija

 

 

 

12:00-13:00

 

 

 

 

I  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.06.-20.07.2016. godine

II  ciklus „Ljetne škole“ će trajati od 20.07.-20.08.2016. godine

Obavještavamo i  roditelje učenika koji pohađaju „Ljetnu školu“ da sve informacije oko plaćanja iste mogu dobiti direktno na broj telefona  Maje Bajramović, kordinatorice „Ljetne škole“ 061 057 32

Kordinatorica projekta „Ljetna škola“ Maja Bajramović nije krila zadovoljstvo na prvom sastanku, a u svojoj izjavi navodi:

„Ovo je  druga godina kako u saradnji sa JU KSC Kakanj organizujemo „Ljetnu školu“ . Broj polaznika ove godine govori o kvaliteti rada prethodne godine.  Neki od polaznika koji su bili prošle godine, vratitili su se i ove, što me posebno raduje. Ove godine ćemo se potruditi da časovi „Ljetne škole“ budu još zanimljiviji, ali i da učenici „Ljetnu školu“ završe sa određenim nivoom znanja. Posebno želim istaknuti da mi  je izrazito zadovoljsvo sarađivati sa JU KSC Kakanj, jer smo i  ovaj put zajedničkom organizacijom, saradnjom još jednom  pokazali i ukazali na značaj timskog rada.“

POČETAK LJETNE ŠKOLE OD PONEDJELJKA 20.06.2016.

Obavještavamo sve prijavljene polaznike  da „Ljetna škola“ sa realizacijom časova počinje u ponedjeljak, 20.06.2016. godine po sljedećem rasporedu časova:

 

PREDMET

 

VRIJEME I MJESTO

PREDAVAČI

 

Engleski jezik

 

09:00 sati

Omladinski centar

 

Sabina Buza

 

Njemački jezik

 

 

09:00 sati

Mala sala

 

Eldina Čičak

 

Matematika

 

 

10:00-11:0

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Fizika

 

11:00-12:00

Mala sala

 

Aida Isaković

 

Hemija

 

 

12:00-13:00

Informatički kabinet

 

Aida Isaković

Sljedeći termini za realizaciju časova će biti dogovoreni  na prvom času sa predavačima „Ljetne škole“. Uplata prve rate je 20.06.2016. godine, a druge rate 10.07.2016. godine u dogovoru sa predstavnikom  Udruženja  UMuBiH.

 

 

 

 

 

 

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

U srijedu 15.06. sa početkom od 17,30 sati je održan godišnji koncert Muzičkog centra JU KSC Kakanj u Omladinskom centru. Sala Omladinskog centra bila je tijesna da primi sve one koji su izrazili želju da uživaju u prelijepoj izvedbi kompozicija, koje su za naše polaznike odabrali njihovi nastavnici Olivera Filipović i Darko Lekić Leka.

Polaznici su tokom godine vrijedno vježbali i učili svirati klavir i gitaru, a redovni godišnji koncert je prilika da plodove svog truda i rada pokažu širem auditoriju. U publici su mahom bili roditelji, rodbina i rođaci naših polaznika, kao i  ljubitelji istinske umjetnosti, koji su uživali u interpretaciji kompozicija od Mozarta, Beethovena, Čajkovskog  i drugih kompozitora.

Bio je ovo jedinstven događaj na kojem naša Ustanova promovira mlade talentovane učenike, koji svoje slobodno vrijeme na ovaj način upotpunjavaju, te uveliko oplemenjuju kulturnu sliku našeg grada. Ove i ovakve slike ulijevaju nadu i optimizam i svakako su prava alternativa za sivilo svakodnevnice u koje upadaju većinom dokoni. Uživajte u galeriji slika koju smo priredili za vas i učlanite svoju djecu u Muzički centar, naredni ciklus počinje od septembra!

 

DODIJELJENE DIPLOME ZA VRIJEDNE POLAZNIKE ŠKOLE GLUME

Škola glume, koja djeluje u okviru Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj sa premijerom predstave „Pinokio“ završila je  sezonu 2015/2016.  Predstava će svoj život nastaviti od septembra tekuće godine, kada će se igrati pred učenicima osnovnih škola naše općine.

Nakon sedmomjesečnog procesa učenja, gdje su polaznici radili na osnovama glume koje podrazumijevaju rad na pokretu, pravilan govor (dikciju), glumu, rad na lijepom ponašanju, vještini govora i kulturi komunciranja kod polaznika, tj. osobinama koje su izuzetno bitne za sveukupno funkcionisanje i ponašanje u društvu, došli smo do završne svečanosti dodjele diploma. Svečana dodjela diploma je upriličena u Omladinskom centru u srijedu 15.06. uz  ugodnu atmosferu, zakusku i druženje.

Voditelj Škole glume, dramski umjetnik Miroljub Mijatović je dodijelio diplome svim polaznicima Škole glume, te najavio sljedeći ciklus Škole glume, gdje će posebnu pažnju posvetiti najmlađim polaznicima. Diplome su dobili: Ines Delibašić, Ena Delibašić, Ena Sikira, Saša Vasiljević,Amer Javoraš, Irma Numanović, Hana Bjelopoljak, Edna Brkić, Emin Brkić, Emina Čaluk, Ajla Cvrljo, Elma Kubura, Merima Mušija, Melika Haračić, Hamza Šišić, Merjem Kulović, Lejla Rajkić, Dani Hrgota, Armin Šolbić, Ilda Sarač i Majra Čatić. Više slika pogledajte na našoj fb stranici.

GODIŠNJI KONCERT MUZIČKOG CENTRA

Obavještavamo sve roditelje članova Muzičkog centra JU KSC Kakanj, kao i sve ljubitelje lijepih nota komponovanih za klavir i gitaru,   da će redovni godišnji koncert Muzičkog centra biti održan u srijedu 15.06. 2016. godine sa početkom u 17,30 sati u Omladinskom centru. Posjetioci koncerta će moći uživati u 27 kompozicija, koje će izvoditi učenici u klasi nasatvnika Olivere Filipović-klavir i Darka Lekića Leke-gitara. Ovom prilikom pozivamo i sve predstavnike kakanjskih medija da dođu na ovaj lijepi kulturni događaj. U nastavku pogledajte ko su učenici i koje će kompozicije izvoditi:

GITARA
1 Maksumić Kenan M. Giuliani  – Op 50   Etida  br. 15
2 Mimić  Eldan F. Carulli  –  Andante
3 Numanović  Irma F.  Sor  –  Etida  br2
4 Trako  Vedad M. Carcassi  –  Andantino
KLAVIR
5 Omerović  Sabaheta J.Haydn   –  Little serenada
6 Hakulija Mubina J.S.Bach   –   Mali preludij
GITARA
7 Haračić  Hana F. Carulli   –  Rondo
8 Haračić  Belmin M. Giuliani  –   Op 50 Etida  br  29
9 Obralija  Sarah M.  Giuliani  – Op 50  Etida  br 22
KLAVIR
10 Lekić  Laura R.Schuman    –   Divlji jahač
J.F. Burgmüller    –   Arabesque
11 Čaluk  Nermin S . Bortkiewicz  –    Na saneh
GITARA
12 Berbić  Ahmed M. Carcassi  –    Op 26   Capricho  br 3
13 Goga  Emir J.S. Bach  -Musette
14 Silajdžić  Adnan M. Giuliani  –  Op 50   Etida  br. 17
15 Zaimović  Riad G. Bergeron  –  Frets
16 Hasagić  Dino P. Roch  –  Habanera
17 Neimarlija  Ahmed L. Almeida  –  Mimi
18 Bjelopoljak Hena J. Sagreras  –  Maria  Luisa
KLAVIR
19 Sikira Faris P.I.Čajkovski  –   Valcer cvijeća
GITARA
20 Čizmić  Rijad M. Giuliani –  Op 100   Etida br.13   Affetuosso
21 Jašarspahić  Sanin M.Giuliani –  Allegro  Op 83
22 Marković  Mia R. Saslow  –  Rag picking
23 Jusić  Danis M. Giuliani  –  Andantino
24 Hodžić  Lejla B. Lecomte  –  Kim  blues
KLAVIR
25 Husika  Hana L.van  Beethoven   –   Za Elizu
26 Kićo  Lejla R.Clayderman   –   Balada za Adelinu
27 Mandra Kerim W.A.Mozart   –   Turski marš

PRATITE EURO 2016 U LJETNOJ BAŠTI PARKA DOMA KULTURE

Za sve ljubitelje vrhunskog nogometa omogućili smo gledanje Evropskog prvenstva 2016 na velikom platnu uz visoku kvalitetu slike i zvuka, te odličnu ponudu osježavajućih pića i grickalica.

Sve utakmice u dnevnim i noćnim terminima možete pratiti preko velikog platna u parku Doma kulture, odnosno ljetnoj bašti kafea Europa. Vrele ljetne dane i sparne noći možete ublažiti u ovom zaista prelijepom ambijentu ljetne bašte sa svojom omlijenom ekipom ili u krajnjem slučaju sa ljepšom polovinom. Dođite da podržite svoje favorite i da uživate u majstorijama velikih fudbalskih zvijezda. Nažalost, ovaj put nećemo moći  uživati u igri naših “zmajeva”, ali se nadamo da ćemo ih gledati na sljedećem Svjetskom prvenstvu 2018 u Rusiji.

.

Na pariškom stadionu Stade de France u petak će utakmicom Francuska-Rumunija u 21.00 sat biti otvoreno Evropsko prvenstvo na kojem će prvi put u istoriji učestvovati 24 reprezentacije. Pored Pariza, utakmice EP-a igrat će se u Lensu, Lilleu, Lyonu, Marseilleu, Bordeauxu, Nici, St. Etienneu i Toulouseu.

Na EP-u će se ukupno igrati 51 utakmica, za koje su organizatori rasprodali praktično svih 2,5 miliona ulaznica, uključujući i finale, koje će se igrati 10. jula u Parizu.

KRAJNJE JE VRIJEME DA UPIŠETE LJETNU ŠKOLU

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih škola da budu dio ljetne škole

JU kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Udruženjem za očuvanje multikulturalnosti u BiH  „UmuBiH“  i ovo ljeto oraganizuje rad LJETNE ŠKOLE. Časovi ljetne škole iz predmeta jezika (njemački, engleski, turski jezik) i prirodnih nauka (matematika, fizika i hemija)  realizirati  će se u prostorijama JU KSC Kakanj dva puta sedmično u  trajanju od dva školska sata koristeći interaktivan, multimedijalni pristup radu.

Cilj ljetne škole je da na kreativan i zabavan način nastavi proces učenja i na ljetnom raspustu  omogući učenicima priliku da dopune i prošire znanje iz pojedinih  predmeta za koje su zainteresovani.

Rad ljetne škole podrazumjeva rad u manjim grupama sa smjenom individualnog i grupnog rada sa učenicima. Kroz individualni rad  učenici samostalno stiču znanje, vještine i navike, biraju  redoslije rada obavljanja zadataka, određuju tempo rada, a u datom trenutku kad im  je to potrebno, učenici traže  pomoć profesora. Kroz grupni rad učenici obrađujući istu temu i radeći na istom zadatku, razvijaju komunikacijske vještine, stiču osjećaj sigurnosti i pripadanja grupi te usvajaju vještine timskog rada.

Mjesečna cijena, po učeniku i po predmetu iznosi  60 KM, a za učenike koji žele pohađati dva predmeta mjesečna cijena iznosi 100 KM. Plaćanje je u dvije rate.

Pozivamo sve zaintersovane učenike osnovnih i srednjih škola  da nam se jave na broj telefona JU KSC Kakanj 032 771 920  i na vrijeme rezervišu svoje mjesto .

 Rok za prijave je 19.06.2016.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ZA PEDESET I PRVU GODINU SJEĆANJA NA POGINULE RUDARE U JAMI ORASI

JU KSC Kakanj i ove godine učestvuje u organizaciji tradicionalnog sjećanja na 128 poginulih rudara u jami Orasi.

Katastrofa koja se desila 7.juna 1965.godine odnijevši 128 rudarskih života je jedna od tri velike nesreće u stogodišnjoj historiji Rudnika “Kakanj”. Ti događaji su zauvijek obilježili  ljude grada Kaknja, koji se razvijao i rastao oko rudarskog okna. Rad i život u rudniku je trnovita staza sa puno krvi, znoja, suza, slika uplakanih majki, djece, ali s druge strane tu su i slike sretnih, nasmijanih garavih lica, hiljade i hiljade uposlenih kroz mnoge generacije, koje su se školovale, obrazovale, a neki od njih su postali rukovodioci i funkcioneri . Utroba zemlje i “crno zlato” hranili su i hrane većinu porodica, koje itekako poznaju ukus “sedmokorog nimeta”. Zato je bitno istaknuti ove moralne i emotivne dimenzije tradicionalnog sjećanja na stradale rudare.

Na današnji dan 7.juna 2016.godine u 10,00 sati, rudarska glazba uz taktove “Posmrtnog marša” predvodila  je  do platoa ispred spomenika poginulim rudarima mnogobrojnu delegaciju, porodice poginulih rudara i građane Kaknja, koji su se okupili ispred zgrade Stare direkcije Rudnika. Uniformisani rudari su prvi položili vijence i cvijeće, a za njima članovi porodica i zvanične delegacije na čelu sa općinskim načelnikom Nerminom Mandrom.

I ovaj put stihove Muke Gasala, napisane posebno za ovu priliku, govorio je naš glumac Mirza Mušija. Nakon što su svako na svoj način odali dužno poštovanje stradalim, okupljeni građani su mogli da gledaju  izložbu fotografija i novinskih isječaka o katastrofi u jami Orasi 1965. godine. Izložbu su pripremili uposlenici JU KSC Kakanj. Na ovaj način JU  KSC Kakanj daje svoj skromni doprinos u sjećanju na ovaj nikada više neponovljeni događaj, jer sjećanje je život, a zaborav je sigurni nestanak. Stoga, nikada ne zaboravimo!

PREMIJERA PREDSTAVE „U ŠKOLU S OSMIJEHOM“

JU-a za kulturu i obrazovanje Kakanj vas poziva na premijeru pozorišne predstave “ U školu s osmijehom” 16. jula (četvrtak) 2015. godine u 18,00 sati u Dom kulture.

11713372_10207543092156489_1820628774_n11713591_10207543092436496_196756575_n

Direktor JU-e Aldin Šljivo, kao koproducent je izrazio zadovoljstvo obavljenim pripremama, kao i saradnjom sa svojim stručnim osobljem. Koordinator za kulturu Mirza Mušija kao reditelj predstave nestrpljivo očekuje premijerno izvođenje zajedno sa svojim glumcima, za koje kaže da su to mali reformatori i budući pokretači pozitivnih promjena u našem društvu.

Sa ovom predstavom će biti upotpunjena plemenita kampanja „Idemo u školu“, koju organizira World Vision BiH u saradnji sa JU-om, romskim udruženjem „Romalen“, a sve sa ciljem da se podigne svijest kod romske populacije o važnosti obrazovanja. Nesebičnu podršku je dala također i Općina Kakanj“.

11717107_10207543090076437_468203791_n11720552_10207543092276492_1331032118_n

Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Mirza Mušija, asistent režije je Mirza Bajramović . U predstavi igraju: Aida Vehabović, Mahira Ramić, Amina Sejdić, Sabrina Sejdić, Eldin Sejdić, Emir Husić, Adelisa Husić, Hanifa Ramić, Eldina Sejdić, Vahida Osmanović, Anel Husić, te polaznici Škole glume Saša Vasiljević , Ines Delibašić i Amer Javoraš.

Nemojte planirati ništa na ovaj datum u ovo vrijeme, jer smo za vas pripremili mnoštvo iznenađenja! Ulaz je besplatan!

Današnjim izletom na Bočicu zaokružena finalna faza projekta “Inkluzivni tvoj i moj muzej”

U petak 20.04. 2018. godine organizacijom izleta u prirodi zaokružena je finalna faza projekta “Inkluzivni tvoj i moj muzej” koji je organizovan u saradnji JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja i Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, poslovne jedinice JU “Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona”.

Izlet sa odraslim korisnicima organizovan je na izletištu na Planinarskom domu Bočica u prelijepom prirodnom ambijentu koje se nalazi nadomak općine Kakanj. Izletište posjeduje sportske terene, šadrvan i sav potrebni sadržaj prilagođen za sve potrebe. Tokom projekta su organizovane inkluzivne kreativne radionice i predavanja sa različitim temama iz područja kulture i umjetnosti. 

Djeca i odrasli korisnici su imali priliku da posjete muzej i obiđu nekoliko eksponata koji su u tim periodima bili aktuelni. Ovaj projekat je jedan u nizu aktivnosti koji se realizuju u saradnji ove dvije ustanove, a u budućnosti se očekuje još novih ideja i rezultata.

Za realizaciju projekta obezbijeđena su novčana sredstva u iznosu od 2.000,00 KM zahvaljući donatoru – Raiffeisen Bank BiH i Federalnom ministarstvu za kulturu i sport.

Projekat pod nazivom „Inkluzivni tvoj i moj muzej“ osmišljen je tako da se djeca i odrasli sa posebnim potrebama,  pored samog Muzeja upoznaju i sa drugim segmentima kulturnog diskursa – materijalnim historijskim naslijeđem BiH, te da se kroz postavljanje izložbe njihovih radova integriraju u kulturni život zajednice u kojoj žive.

JU KSC KAKANJ

NAGRADNA IGRA: Osvojite ulaznice za premijeru predstave “Emigranti”

Premijera još jedne profesionalne pozorišne predstave “Emigranti’’,  koja nastaje prema tekstu poljskoga pisca Slavomira Mrožeka, djelomično zasnovana na vlastitom iskustvu, zakazana je za petak 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 19:30 sati. U drami napisanoj 1975.godine, Mrožek na satiričan i ironičan način prikazuje život dvojice emigranata koji borave u podrumu zgrade u Zapadnoj Evropi, u potrazi za boljim životom. Predstavu režira Hari Šečić, a glavne uloge igraju Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju.

Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji. Mrožek se smatra majstorom apsurda, a u ovoj drami on taj apsurd pronalazi u svakodnevnom životu. Iako na izgled dva suprotna karaktera, likovi ‘’Emigranata’’ predstavljaju lice i naličje i čini se da su dio jedne cjeline, da jedan bez drugoga ne mogu. Kroz svoj sukob, jedan drugog razotkrivaju i otvaraju pitanje vlastite slobode, gubitka ljudskog dostojanstva u želji da dobiju nešto više.

Ulaznice po cijeni od 5 KM su u prodaji. Ljubitelji pozorišta mogu kupiti svoje ulaznice na info-pultu JU KSC Kakanj u vremenskom periodu od 07:30 do 15:30 sati i na dežurnom info-pultu JU KSC Kakanj (Sportska dvorana) u vremenskom periodu od 16:00 do 23:00h.

Rezervacija ulaznica: 032/771-920

Ukoliko želite osvojiti ulaznicu za predstavu potrebno je lajkati post na FB, podijeliti post (opcija javno) i u komentar napisati koja je ovo po redu predstava Dramskog studija!

Pravila su jednostavna! Sretno!

JU KSC KAKANJ

ANALIZA DOSADAŠNJEG TOGA TAKMIČENJA LIGA MZ: Odigrano 16 utakmica, postignuto 48 pogodaka, MZ Krševac najefikasnije ekipa…

  • Tokom tri takmičarska dana Lige MZ u malom nogometu „Kakanj 2018“ odigrano je 16 utakmica (utakmice šesnaestina finala).
  • U odigranim utakmicama je postignuto ukupno 48 pogodaka. Najbolji strijelac dosadašnjeg dijela lige je Gačić Malik – MZ Krševac sa 3 postignuta pogodka.
  • Najefikasnija ekipa je MZ Krševac sa 6 postignutih pogodaka.
  • Ukupno je dosuđeno 119 prekršaja (najviše 15.04. – 41 prekršaj u 5 utakmica), od čega je 21 žuti i jedan crveni karton (drugi žuti).
  • Ekipa sa najmanjim brojem učinjenih prekrašaja je ekipa MZ Doboj (1 prekršaj), a najviše ekipa MZ Donji Kakanj (7 prekršaja).
  • Utakmica sa najviše učinjenih prekršaja je odigrana između ekipa Tršće – Donji Kakanj (11), dok najgrublja utakmica je između ekipa Povezice – Varda I sa četiri žuta i jedan crveni.
  • Plasman u osminu finala – sistem prvoplasiranih (A finale) su izborile ekipe: MZ Bukovlje, MZ Dubovo Brdo, MZ Varda II, MZ Zgošća, MZ Bijele Vode, MZ Zagrađe, MZ Doboj, MZ Kakanj I, MZ Krševac, MZ Brežani, MZ Modrinje, MZ Donji Kakanj, MZ Kakanj II, MZ Povezice, MZ Dumanac i MZ Bičer.
  • Među 16 ekipa koje takmičenje nastavljaju kroz sistem drugoplasiranih (B finale) svoje mjesto su izborile sljedeće ekipe: MZ Brnj, MZ Brnjic, MZ Haljinići, MZ Podgora, MZ Kakanj I Plandište, MZ Čatići, MZ Pope, MZ Seoce, MZ Bilješevo, MZ Nažbilj, MZ Slapnica, MZ Tršće, MZ Termoelektrana, MZ Varda I, MZ Ričica i MZ Mramor.

Poznati su svi parovi sistema prvoplasiranih i sistema drugoplasiranih ekipa. Takmičenje lige mjesnih zajednica nastavlja se u nedjelju 22. aprila 2018. godine, a na program su četiri susreta

Danas u Domu kulture Kakanj premijera predstave “Emigranti”

Premijera još jedne profesionalne pozorišne predstave “Emigranti’’,  koja nastaje prema tekstu poljskoga pisca Slavomira Mrožeka, djelomično zasnovana na vlastitom iskustvu, zakazana je za petak 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 19:30 sati. U drami napisanoj 1975.godine, Mrožek na satiričan i ironičan način prikazuje život dvojice emigranata koji borave u podrumu zgrade u Zapadnoj Evropi, u potrazi za boljim životom. Predstavu režira Hari Šečić, a glavne uloge igraju Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju.

Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji. Mrožek se smatra majstorom apsurda, a u ovoj drami on taj apsurd pronalazi u svakodnevnom životu. Iako na izgled dva suprotna karaktera, likovi ‘’Emigranata’’ predstavljaju lice i naličje i čini se da su dio jedne cjeline, da jedan bez drugoga ne mogu. Kroz svoj sukob, jedan drugog razotkrivaju i otvaraju pitanje vlastite slobode, gubitka ljudskog dostojanstva u želji da dobiju nešto više.

Ulaznice po cijeni od 5 KM su u prodaji. Ljubitelji pozorišta mogu kupiti svoje ulaznice na info-pultu JU KSC Kakanj u vremenskom periodu od 07:30 do 15:30 sati i na dežurnom info-pultu JU KSC Kakanj (Sportska dvorana) u vremenskom periodu od 16:00 do 23:00h.

Rezervacija ulaznica: 032/771-920

JU KSC KAKANJ

Večeras u Domu kulture upriličena generalna proba za predstavu “Emigranti” čija je premijera zakazana sutra u 19:30 sati

Večeras je u Domu kulture Kakanj upriličena generalna proba za predstavu “Emigranti” koja će sutra biti premijerno odigrana.

Premijera još jedne profesionalne pozorišne predstave “Emigranti’’,  koja nastaje prema tekstu poljskoga pisca Slavomira Mrožeka, djelomično zasnovana na vlastitom iskustvu, zakazana je za sutra 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 19:30 sati. U drami napisanoj 1975.godine, Mrožek na satiričan i ironičan način prikazuje život dvojice emigranata koji borave u podrumu zgrade u Zapadnoj Evropi, u potrazi za boljim životom. Predstavu režira Hari Šečić, a glavne uloge igraju Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju.

Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji. Mrožek se smatra majstorom apsurda, a u ovoj drami on taj apsurd pronalazi u svakodnevnom životu. Iako na izgled dva suprotna karaktera, likovi ‘’Emigranata’’ predstavljaju lice i naličje i čini se da su dio jedne cjeline, da jedan bez drugoga ne mogu. Kroz svoj sukob, jedan drugog razotkrivaju i otvaraju pitanje vlastite slobode, gubitka ljudskog dostojanstva u želji da dobiju nešto više.

Ulaznice po cijeni od 5 KM su u prodaji. Ljubitelji pozorišta mogu kupiti svoje ulaznice na info-pultu JU KSC Kakanj u vremenskom periodu od 07:30 do 15:30 sati i na dežurnom info-pultu JU KSC Kakanj (Sportska dvorana) u vremenskom periodu od 16:00 do 23:00h.

Rezervacija ulaznica: 032/771-920

Pozivamo naše sugrađane da dođu pogledati pozorišnu predstavu Dramskog studija, također pozivamo medije da u skladu sa obavezama proprate sutrašnju premijeru.

Generalna proba:

JU KSC KAKANJ

JU KSC Kakanj sutra organizuje fakultativni izlet na Bočicu za korisnike Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Visoko – TVOJ I MOJ INKLUZIVNI MUZEJ

Projekat “Tvoj i moj inkluzivni muzej” podrazumijeva inkluziju djece i odraslih sa posebnim potrebama u rad muzeja kroz prilagođene radionice i fakultativne izlete. Dugoročni cilj projekta jeste kreiranje didaktičkog materijala za daljnji i stalni rad muzeja sa djecom i osobama sa poteškoćama. Organizator projekta “Tvoj i moj inkluzivni muzej” je JU KSC Kakanj u saradnji sa Centrom za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Visoko.

Za realizaciju projekta obezbijeđena su novčana sredstva u iznosu od 2.000,00 KM zahvaljući donatoru – Raiffeisen Bank BiH i Federalnom ministarstvu za kulturu i sport.

Nakon mnogobrojnih radionica, posjeta u Muzej Kaknja i izvođenja predstave za korisnike Centra nastavljamo sa projektom “Tvoj i moj inkluzivni muzej”. Sutra 20.04.2018. godine za korisnike Centra bit će upriličen fukultativni izlet na Bočicu kako bi korisnici sa pedagozima proveli što više vremena na čistom zraku uz različite aktivnosti koje su prilagođene grupi.

Projekat pod nazivom „Inkluzivni tvoj i moj muzej“ osmišljen je tako da se djeca i odrasli sa posebnim potrebama,  pored samog Muzeja upoznaju i sa drugim segmentima kulturnog diskursa – materijalnim historijskim naslijeđem BiH, te da se kroz postavljanje izložbe njihovih radova integriraju u kulturni život zajednice u kojoj žive.

 

JU KSC KAKANJ

Sutra u Domu kulture premijera pozorišne predstave “Emigranti”

Premijera još jedne profesionalne pozorišne predstave “Emigranti’’,  koja nastaje prema tekstu poljskoga pisca Slavomira Mrožeka, djelomično zasnovana na vlastitom iskustvu, zakazana je za petak 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 19:30 sati. U drami napisanoj 1975.godine, Mrožek na satiričan i ironičan način prikazuje život dvojice emigranata koji borave u podrumu zgrade u Zapadnoj Evropi, u potrazi za boljim životom. Predstavu režira Hari Šečić, a glavne uloge igraju Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju.

Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji. Mrožek se smatra majstorom apsurda, a u ovoj drami on taj apsurd pronalazi u svakodnevnom životu. Iako na izgled dva suprotna karaktera, likovi ‘’Emigranata’’ predstavljaju lice i naličje i čini se da su dio jedne cjeline, da jedan bez drugoga ne mogu. Kroz svoj sukob, jedan drugog razotkrivaju i otvaraju pitanje vlastite slobode, gubitka ljudskog dostojanstva u želji da dobiju nešto više.

Ulaznice po cijeni od 5 KM su u prodaji. Ljubitelji pozorišta mogu kupiti svoje ulaznice na info-pultu JU KSC Kakanj u vremenskom periodu od 07:30 do 15:30 sati i na dežurnom info-pultu JU KSC Kakanj (Sportska dvorana) u vremenskom periodu od 16:00 do 23:00h.

Rezervacija ulaznica: 032/771-920

JU KSC KAKANJ

 

Održan press u podrumu Doma kulture – U petak premijera predstave “Emigranti”

Danas je upriličena konferencija za medije povodom premijere još jedne profesionalne pozorišne predstave u produkciji JU KSC Kakanj. U pitanju je predstava koja se zove “Emigranti” koja će premijerno biti odigrana u petak 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture Kakanj, sa početkom u 19:30 sati.

Budući da se radnja predstava odigrava u podrumu, na neobičan i kreativan način upriličena je današnja konferencija za medije u podrumskim prostorijama Doma kulture. Razlog je bio da se pošalje što jača poruka o pomenutoj pozorišnoj predstavi koja se bavi aktuelnim problemom u svijetu.

Predstava na ljudski i autentičan način obrađuje temu odlaska i napuštanja rodne zemlje, koja danas uveliko muči Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici današnje konferencije za medije bili su dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo, režiser predstave Hari Šečić, glumci Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Medijima se prvo obratio dir. Aldin Šljivo koji je pozdravivši sve prisutne objasnio razlog održavanja današnje konferencije baš u podrumu Doma kulture te govorio o produkciji predstave. “Od toliko prostorija koje posjeduje JU KSC Kakanj kojima upravlja i koje održava mi smo se baš odlučili za podrumske prostorije kako bismo dočarali mjesto radnje u predstavi budući da se odvija u podrumu i da je to mjesto na kojem nažalost borave mnogobrojni emigranti. Predstava “Emigranti” je šesta po redu profesionalna predstava u produkciji JU KSC Kakanj i 44. po redu predstava Dramskog studija. Ovo je predstava za koju smo prvi put angažovali profesionalnog redatelja i time smo podigli produkciju na viši nivo. Ove godine koristimo vlastiti kadar tako da su uloge dobili naši glumi Mirza Mušija i Mirza Bajramović, dok su se za vizuelni identitet i efekte predstave pobrinuli također uposlenici JU KSC Kakanj. Plan nam je da predstava živi i bude prihvaćena od publike kao što je to slučaj sa predstavom “Ludilo udvoje” koja je imala dva izvođenja u Kaknju zatim je gostovala u Ilijašu, Brezi, Konjicu, Zenici, Zavidovićima itd.”, naveo je u izjavi za medije dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo.

Režiser Hari Šečić u svom obraćanju medijima naveo je sljedeće: “Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju. Smatram da će publika prepoznati vrijednost drame i pitanja kojima se predstava bavi, kao i aktuelnosti značaj iz naše današnje perspektive. Ljudi sa ovih prostora već decenijama odlaze na Zapad da rade, a nerijetko u prošlosti i zbog neslaganja sa političkim sistemom. Ipak pitanje je šta je krajnji motiv i cilj toga, i do koje mjere smo spremni žrtvovati svoje dostojanstvo u takvoj situaciji. Mislim da su kakanjski glumci Mušija i Bajramović odličan izbor za ove likove, a sama predstava sadrži niz komičnih situacija tako da ne sumnjam da će publika uživati u izvedbi” zaključio je Šečić.

Glumac Mirza Bajramović na konferenciji za medije naveo je “U predstavi “Emigranti” igram ulogu lika koji se zove XX, to je standardni bauštelac, osoba koja napusti svoju porodicu, napusti svoju državu i ode vani kako bi radio, zaradio i sa tim stečenim kapitalom vratio svojoj domovini. Zarađeni kapital koristi kako bi napravio kuću, kupio automobil i sve druge materijalne stvari. Kroz proces rada na predstavi došao sam do zaključka da smo svi mi pomalo taj lik XX bez obzira da li bili negdje vani ili ostali ovdje”.

Glumac Mirza Mušija prisutnim medijima naveo je sljedeće “U predstavi “Emigranti” igram ulogu lika AA, to je jedan intelektualac koji živi u Njemačkoj. On traži satisfakciju duhovne prirode i slobodu. Njegov problem je što traži pojam slobode i pronalazi način kako da da univerzalni prilog kulturi kroz neko djelo. Njegov cimer je zapravo njegov predmet istraživanja i kroz njega pronalazi način kako se može održavati sistem koji dehumanizira čovjeka. On je čovjek koji je žrtvovao mnogo toga zbog tog djela koji bi pomogao čovječanstvu. Njemu nedostaje porodica, nedostaju mu djeca, živi u tom podrumu, a nekad je bio profesor imao je svoju katedru, djela, novac i sve to je žrtvovao zarad slobode.”

JU KSC KAKANJ